0

öncelikle kömürün ne olduğunu anlamak istersek şöyle açıklama yapabiliriz.

kömür, yanabilen bir organik kayadır. içinde kum gibi bazı inorganik maddelerin bulunması da mümkündür. asıl yanıcı özelliği veren karbon yanında hidrojen, oksijen, kükürt ve azot elementleri de içerir. kaya tabakalarının arasında milyonlarca yıllık bir süreçte, ısı ve basıncın etkisiyle oluşur. yer kabuğunun içinde, derin kısımlarda, çok büyük kütleler halinde bulunur.

milyonlarca yıl öncesinde nemli ve bataklık ortamlarda yaşayan ağaç ve bitki kalıntılarının değişimiyle meydana geldiğinden ilk hali bu bitkilerdir. aslen dev yapılı çalılık tipi bu bitkiler sıcak iklim etkisiyle fiziksel ve kimyasal olarak değişmiş, zamanla dibine çöktüğü bataklığın kurumasıyla ve jeolojik oluşumlarla da toprak altında kalmıştır. ilk değişim aşamasındaki bu haline turba denilir. kömürün atalarıdır.

milyon yıllık süreçte yerkabuğunun ısısının artmasıyla turba denilen madde, sırasıyla linyit, taşkömürü, antrasit ve uygun koşulların oluşması halinde grafite dönüşür.

linyit, yumuşak yapılıdır, kolayca kırılıp parçalanabilir. karbon oranı düşük, nem oranı yüksektir. dünyada daha çok elektrik üretiminde kullanılır. ısınma amçlı kullandığımız kömür de linyittir.

taşkömürünün linyite göre karbon oranı daha yüksektir ve nem oranı da düşüktür. demir-çelik endüstrisinde ve diğer sanayi kollarında tercih edilen kömürdür.

antrasit en değeli kömür türüdür. yapısı çok serttir. karbon oranı çok daha yüksek olduğunda çok yüksek ısı verir. nem oranı çok düşüktür. görüntü olarak cama benzer bir yapısı olur ve rengi siyahtır.

1

kömürleşme basamakları; turba,linyit,taş kömürü ve antrasit şeklindedir. en kaliteli ve pahalı olan kömür antrasit'tir.