1

herodot milattan önce 5 yüzyılda yaşamış herodot tarihi olarak bilinen eserleri ile avrupa ve anadolu tarihinin ilk kitabının yazarı cicero nun deyimi ile tarihin babası ve yunanlı tarihçidir. herodot anadolu'nun güneybatısında bir karya şehri olan halikarnas'ta milattan önce 484 de doğdu o tarihlerde halikarnası korkusuz savaşçı kraliçe artemisiş yönetiyordu herodot'un gençlik yıllarında ise artemisia'nın torunu büyük ses büyük pers kralı artaxerexses e bağlı bir diktatör olan lygdamis kral olmuştu. herodot, amaçları lygdamis ve pers kralının boyunduruğundan kurtulup yine özgür bir yunan şehri yapmak olan devrimciler arasına katılmıştır. herodot'un amcası epik şiir panyasiz,bu devrimci partinin öncüsüydü. lygdamis amcasının yakalayıp öldürdü herodot damosa kaçmış ve orada kaldığı sekiz yıl boyunca yazılarında kullandığı ıon lehçesini öğrenmiştir.
en sonunda diktatör yenilgiye uğratılır tahttan indirildiğinde vatanına geri döndüm ama yeni yöneticiler yöneticilerde kendisine ligden mis gibi düşmanca davranmaya başlayınca herodot hangi kan nasıl tamamen terk ederek gezgin bir hayat yaşamaya başladı. o sıralarda dünyanın kültür merkezi olan atina herodot'un ikinci vatanı oldu bura da kendi vatanında bulamadığı saygıyı ve ilgiyi buldu. atına halkı herodot'un yazdıklarından çok hoşlanır kendisine maaş bağladılar hatta yazdığı tarihçeler olimpiyat oyunlarında okunmuş ve beğeni toplayarak alkışlanmıştı. ancak herodot'un bütün hayatı bu eğlenceli şehirde geçmedi, dünyanın birçok yerini dolaştı.

herodot'un eserlerini anlattığı olaylar kendi gözlem ve yaşantılarını dayanır. dünyayı dolaşmanın o çağlardaki tehlike ve zorlukları düşünülürse, bu yolculuklarında sonuçları olan yazılar kadar ilgi çekici olduğu kolayca anlaşılır.

nil nehri'nin kuzeyine varıp yukarı mısır'a hatta babil'in ötesine sus a ve yeni hamanda şehri olan ecteba ya kadar bütün asya' yı karadeniz, ege ve akdenizin bütün kıyılarını gezdi. yunanistanı karış karış dolaştı epiruz, teselya, atika ve pelenapoliste bütün önemli yerleri gördü.

atinalılar milattan önce 444 yılında zenginliği atasözlerinde geçen sybaris şehrinin yıkıntıları üzerinde thurii şehrini kurdular. burada her uluslar insan yaşamaya başladı aralarında atina'nın büyük söylevcisi lysias, syracusan ve herodotus da vardı herodotos'un burada ne kadar kaldığı bilinmiyor. fakat m.ö 426-415 yılları arasında öldüğü sanılıyor.

tutumu ve metodu ile bilimsel bir tarihçi olan herodotus ilgi çekici hikayeleri de olan tutkusu yüzünden gerçek olsun olmasın bunları da anlatmıştır. bu yüzden de birçok kez bölünlükle gerçeğe sadık kalmamakta suçlandı. oysa onun bu gelişigüzel gevezeliği okuyucunun da dinleyicinin ilgisini çekmek için de herodotus gerçeği okuyucu ayrıntılı ve vodotusun eseri tarihlerin ilki ve düz yazının öncüsü olmasının yanı sıra anlatımın akıcılığı ve güzelliği yönüyle de ilginçtir.

www.biyografi.net

0

tarihin babası ve antik yunanda yaşamış olan kişi heredot olarak bilinir.

0

tarihin babası olarak bilinen insan "heradot"tur.

1

tarihin babası ve antik yunan tarihçisi bilim adamı herodot'tur.

0

tarihin babası diye tanıtılan heredot dur.hatta bir dizide bu karaktere heredot cevdet diye daha doğrusu heredottan esinlenmişlerdir hikayeler anlatırdı.bu karaktere hayat veren de hasan kaçan dır.

0

tarihin babası da denilen tarihçi, heredottur.

0

antik yunan tarihçisi ve yazarı herodot'tur.