0

kısa adı mgk dır. cumhurbaşkanı başkanlık yapar. adı üstünde ana toplantı konuları milli güvenlik sorunları dış politika tayinidir. olağan üstü hallerde sıkı yönetim seferberlik savaş ilan etme görevi vardır. kurulun üyeleri askeri ve sivil bürokrasidir. cumhurbaşkanı başbakan bakanlar hava deniz kara jandarma komutanları genel kurmay başkanı

0

24 nisan 1933 tarihinde, ankara'da kurulmuş milli güvenlik kurulu. görevlerini söylecek olursak;
savaş gibi durumlarda işleyişi hızlandırmak adına temel esasların belirlenmesine yardımcı olacak kararları alırlar.
gerekli görülmesi halinde bütçelerin devletin içinde bulunduğu duruma göre yönetilmesinin kararını alabilir.
ülkeyi ve milli bütünlüğü ilgilendiren bütün anlaşmalar ile ilgili görüşmeler bu kurul tarafından gerçekleştirilir ve kararlara bağlı kalınarak hareket edilir.
milli güvenlik kurulu gerekli görmesi halinde; ohal ilan edebilir, seferberlik başlatabilir ve aynı zamanda savaş ilanında da bulunur..
kurulun esas amacı milli değerler ve milli değerlerin, milletin yükselişidir bu nedenle yapılan toplantılar sırasında sosyal, siyasal teknolojik ve kültürel birçok konu ele alınır. ele alınan konular sonucunda yapılan tespitlere göre bir rota belirlenerek yine devletin yükselmesi amaçlı adımlar atılır.
ülkenin iç ve dış bağımsızlığı, devletin bütünlüğü herhangi bir tehdide karşı bölünmezliği gibi konularda bir takım zorunlu tedbir kararlarının alınması bu kurulun inisiyatifinde gerçekleşmektedir.

0

milli güvenlik kurulu 24 nisan 1933'te kurulmuştur. milli güvenlik kurulunun görevleri devletin milli güvenlik siyasetini tayini tespiti ve uygulaması ile ilgili kararların alınması ve gereken koordineli sağlanması görüşme yanında bulunmasını sağlar.
devletin milli güvenlik siyaseti doğrultusunda hedefler tespit etmek millet plan ve programların gerçekleştirmesi için tedbirler almak.
devletin milli güvenliğini etkileyecek siyasi ekonomik sosyal-kültür gibi faaliyetleri göz önünde bulundurarak değerlendirmeler yapmak ve bunların milli hedefleri ekseninde güçlenmesini korunmasını sağlamak.
devletin varlığı bağımsızlığı ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği toplumun huzur ve güvenliğinin korunması doğrultusunda tedbirler almak ve durum analizi yapmak.
bu hallerde sıkıyönetim seferberlik ve savaş hali ilanlarda görüşte tespiti yapmak.
olağan hal ve savaş gerektiren hallerde, savaş sonrası durumlarda özel ve kamu kuruluşlar ve vatandaşa düşecek topyekün savunma ve milli seferberlik ve diğer konularda planlar yapmak.
milli güvenlik milletlerarası anlaşmalar da görüşlerini sunar milli güvenlik kurulu tarafından tedbir ve esasları kurul kararı halinde bakanlar kuruluna bildirilir. alınan bu kararlar bakanlarca değerlendirilir.