0

akad kralı sargonun sümerleri yendikten sonra kurduğu devlettir. ilk düzenli orduyu da bunlar kurmuştur. arap yarımadasından mezopotamyaya da ilk bu kavim gelmiştir.

0

milattan önce 2000 diye hatırlıyorum veya 4000 de olabilir pek emin değilim

0

milattan önce 2000 li yıllar arasında akad imparatorluğu kurulmuştur

0

akad imparatorluğu kral sargon tarafından mezopotamya da kurulmuştur.

0

akad imparatorluğu mö 4000 de arap yarımadası'nda mezopotamya'ya ilk gelen ve yerleşen sami asıllı bir kavimdir.akad kralı sargon sümerleri yenmiş ve bu devleti kurmuştur.

0

akad imparatorluğu sargon tarafından mezopotamyada kurulmuştur. aynı zamanda bilinen ilk imparatorluk olarak geçer...sargon bu imparatorluğu kurmadan önce mezopotamyada gelen sülalenin reisidir aynı zamanda.

0

miladdan önce 2000 lerde sargon tarafından kurulmuştur.

0

antik dönemde, iki bölüme ayrılan babil ülkesinin bölümlerinden birine verilen addır. babil ülkesi iki bölümden oluşmaktadır: sümer adı verilen güney bölgesi ve akad adı verilen kuzey bölgesi. mezopotamya'nın başlıca antik dilleri, adlarını bu bölgeden almaktadırlar.

0

sargon tarafından mezapotamya 'da kurulmuş bir devlettir. ek olarak mezopotamyaya ilk gelen ve yerleşen sami asıllı bir kavimdir.

0

akad imparatorluğu milattan önce dört bin yıllarında arap yarım aasından mezopatamyaya ilk gelen ve yerleşen sami aslı bir kavim olarak bilinmektedir. akad kralı sargon sümerleri yenmiştir. ve bu devleti kurmuştur. devletin başkenti ise akad dı. sümerlerin nkuzeyinde. fırat nehri boylarında tarihte ilk bilinen imparatorluğu düzenli ordu sistemini kurlamarıylada bilinirler. sümer kültüründende etkilenmişlerdir.ve bu kültürü ortaasyaya da yaymışlardır.sargonun ölümünden sonra devlette zayıflamıştır. ve sümerler tarafından milattan önce iki bin yüz yılındasümerliler tarafından ortadan kaldırılmışlardır.

0

akatlar milattan önce 4000 de arap yarımadası'nda mezopotamya ilk gelen ve yerleşen sami asılı bir kadın akad kralı sargon sümerleri yanlış oldu devleti kurulmuştur devletin başkenti akaidi sümerlerin kuzeyinde fırat nehri boylarında tarihte ilk bilinen imparatorluğu z250 ordu sistemini kurdular sümer kültüründe etkilendiler ve kültürün ön asya yaydılar sağlık onun ölümünden sonra devlet zayıfladı ve sümerler tarafından ortadan kaldırıldı şehir kral hayalinin yerine evrenin kral sembolü ortaya çıkarmışlardır bu kavramı da belki de ilk kullanan topluluk olarak akatlar kültürel anlamda sümerlerin mirasçılarıdır ler sümer kültürü büyük oranda kabul etmişlerdir sami kökenli bir halk olan akatlar milattan önce 3000 yılın ortalarında yaklaşık iki yüzyıl boyunca mezopotamya'da hüküm sürmüşlerdir bütün mezopotamya egemenlikleri altına alan ilk topluluk olarak idareciler önceki gibi akat sülalesini kurucusu büyük sargon ilattan önce ve torunları naramsin akad imparatorluğu en önemli değerleri olmuşlardır akadların zayıflama döneminde sümer kentleri tekrar ki egemenliklerine elde etmiş ve 3'üncü ur sülalesi mezopotamya'daki yükselişle birlikte akadların dönemi son bulmuştur akatlar kuzey mezopotamya'dan güneye doğru genişleyen sami halkın yerleşim yerleri sümer şehirleri ne kadar dayanmıştır hatta birçok şehirde sami ücretliler asker olarak sümer ordularında yer almış hadi sümer tarihinde çok önemli bir yer alan kişi şehrinin sarayı'nda o kral rıza baba'nın baş muhasebecisi olan sami halkını mensup sargon milattan önce 2350 yılında bir savaştan yenik dönem kralını darbe düzenleyerek tahta geçmiştir sami halkın ilk kralı olan sargon kış şehrini ele geçirdikten sonra güneye doğru ilerleyerek diğer sümer şehirlerinde sınırları içerisinde almıştır sargon yaptığı bütün seferlerinde kuşattığı topraklara sami kültürünü ve dilini götürmüştür sümer kültürün temel alan kendi kültürel ile bir düzleşerek özümseyen akatlar büyük bir medeniyeti geliştirmişlerdir böylece dünyada ilk defa bu kadar geniş bir alan üzerinde merkezi bir devlet kurulmuştur akan şehrini merkez haline gelmesinden sonra sargunun kurduğu devlet akad devleti konuştukları doğu sami diline de akatça denir akad dili bütün mezopotamya'da sümer birinin yerine geçerek günlük yaşamda ticarette kullanılmıştır

0

akad bölge olarak dicle ve fırat nehirleninin birbirlerine en çok yaklaştıkları bölgedirkurucusu 1.sargondur.sonrasında babil devleti ismini almıştır ve 7 harikalardan birisi babilin asma bahçeleri mükemmel bir inşa ve yapıdır.

0

mezopotamya da kurulmuştur, kurucusu sargondur, diye biliyorum

1

akad imparatorluğu sargon tarafından fırat nehri civarında kurulmuş.

0

mö 4000'de arap yarımdasında mezpotamya'ya ilk gelen ve yerleşen sami asllı bir kavimdir.akad kralı sargon,sümerleri yenmiş ve bu devleti kurmuştur.

0

mö 2334 ile mö 2150 arasında hüküm sürmüş baskenti agede ve sargon tarafından kurulmuş bir devlettir.köken olarak akadlar samiydiler.mezopotomyanın güneyinde kurulmuştur.

0

akad kralı sargonun sümerlileri yenmesi sonucunda kurulmuştur. mezopotamyada kurulan krallıktır

0

1.sargon tarafından aggade de kurulmuş bir imparatorluktur.

0

akad imparatorluğu milattan önce 2300 yıllarında mezopotamya'da tarihin gelmiş geçmiş en büyük imparatoru akad sargon tarafından kurulmuştur

0

sargon tarafından adede de kurulmuş bir uygarliktir