0

1912 yılında yaşanan 1 balkan savaşı, osmanlı devleti açısından ciddi yıkımlara yol açan bir savaş oldu.bu savaş sırasında osmanlı devleti trablusgarp'ta italya ile savaş halinde olduğu için osmanlı devleti askeri açıdan güçsüz kaldı.ayrıca osmanlı devleti'nin italya ile savaştı olması sebebiyle reval görüşmeleri sırasında ingilizlerin rusları balkanlarda serbest bırakması ile artan panslavizm ve ortodoks çalışmaları bu balkan uluslarının ittifak kurması için uygun ortamı sağlamıştır. sonuç olarak osmanlı devleti birinci balkan savaşında balkan ittifakına yenildi. osmanlı devleti'nin yenilmesinde ordu'nun disiplinsiz davranması,önemli bir kısmının ters edilmiş olması ve subaylar arasındaki politik çekişmeler ve son olarak da ordunun teknik ve donanım açısından yetersiz olması etkili oldu.savaşın sonuçlarına bakacak olursak arnavutluk bağımsızlığını elde etti. iddaa ve terakki partisi babı ali baskını ile yönetime el koydu.londra antlaşması imzalandı bu anlaşma ile midye-enez çizgisinin batısında kalan batı trakya, makedonya ve selanik balkan devletlerini bırakıldı.ege adalarından ne olacağı kararı ise diğer güçlü devletlerin insiyatifine bırakıldı.balkan savaşı sonunda osmanlı devleti'nin balkanlarda toprak almadı.edirne ve kırklareli yani doğu trakya ilk kez osmanlı devleti'nde elinden çıktı. edevlet olarak ege adaları'nın fiilen kaybettik.

0

dış devletlerin balkan ülkelerine yardim etmesi ,ordumuzda subaylar arası çekişme ve cepheye erzakin gitmemesi gibi nedenlerden dolayı osmanli savaştığı cephelerde yenik ayrıldı osmanlı istanbul ve gelibolu hariç tüm trakya topraklarını kaybetti bu savaştan sonra balkanlarda kalan son toprağımın z arnavutluk bağımsızlığını ilan etti

0

trablusgarp savaşının çıkması
balkanlarda bir karışıklık meydana çıkmayacağı düşünülerek ,bölgeden 200 taburluk bir kuvvetin terhis ettirilmesi
birliklerin sabotaj ve baskınlara açık yerlerde konumlandırılması
sırbistan'ın almanya'dan satın aldığı silahların selanik limanı üzerinden geçirilmesine izin verilmesi,balkan devletlerinin silahlanması konusunda kayıtsız kalınması.
askerlik ve politikanın birbiri içine dahil edilmesi,ittihat ve terakki fırkası ile hürriyet ve itilaf fırkası mensubu subay ve generallerin sırf siyasi görüş farklılıkları sebebiyle birbirine yardım etmemesi.

0

ordu parti kavgası, subayların tecrübesiz olması bunlar neden oldu