2

darüşafakka ali naki efendi ile yusuf ziya, gazi ahmet muhtar, vidinil hüseyin tevfik, sakızlı ahmet esat paşalar tarafından 1863 senesinde padişahın emri ile kurulmuştur. o zaman tahtta bulunan padişah ise abdülhamit bulunmaktaydı. kuruluş yeri istanbul'dur. bu kurumun gayesi ise ülkede bulunan yardıma muhtaç, yoksul insanların ve yetimlerin eğitim hayatına yardımcı olmaktır. burada eğitim için eğitime gelenlerin tüm masrafları karşılanmaktadır.

1

yusuf ziya psşa, gazi ahmet muhtar paşa, vidinli hüseyin tevfik paşa, sakızlı ahmet esat pasa ve ali naki efendi tarafından "cemiyet-i tedrisiye-i islamiye" adlı dernek, 30 mart 1863 yılında padişah fermanıyla kuruldu. bur kurumun amacı; yoksul ve yetim çocukların eğitim ve öğretimine destek olmaktır. baslangiçta amaç kapali çarşi ve çevresinde calisan çiraklarin okutulmasiydi. derslere gelenlerin her turlu ders araci dernek tarafından karsilanmis.

1

yardıma muhtaç çocukların eğitim hayatını devam ettirmesi için kurulmuş dernek benzeri yapı ikinci abdülhamid han zamanında kurulmuştur

1

2.abdülhamid tarafından yardıma muhtaç çocuklara eğitim için kuruldu.