0

brest litovsk barış antlaşması'dır. çanakkale savaşı sonrasında rus imparatorluğu'na yardım götürülememiş ve rus imparatorluğu ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıya kalmıştır.sonrasında çıkan iç savaşlarda komünistler iktadara gelmişlerdir.savaş karşıtı oldukları için derhal barış antlaşması yapmak istemişlerdir.bu antlaşma sonucu almanya'nın doğusunda cephesi kalmamıştır.kars,ardahan,artvin ve batum osmanlı'ya bırakılmıştır.osmanlı devleti'nin 1.dünya savaşı'nda toprak kazandığı tek antlaşma olma özelliği de taşımaktadır.aynı zamanda osmanlı devleti ile sovyetler arasındaki ilk ve tek antlaşmadır.

0

trablusgarp savaşı sonrası uşi antlaşması ile geçici olarak italya'ya bırakılmıştır.bir süre sonra geri alınacak olsa da bu hiç bir zaman gerçekleşmemiştir.ikinci dünya savaşı sonrası on iki ada yunanistan'a bırakılmıştır.

0

italyanların baskısı ile osmanlı devleti 12 ada ile ilgili alınacak olan kararların konuşulacağı paris barış konferansına davet edildi. daha sonra ise paris antlaşması ile yunanlara bırakıldı.