0

arkadaşım araçta baltayı napcaz adammı keseceğiz trafikte anlamadım balata diyorsan oda tekerlerin fren esnasında durmasını sağlayan parçadır.

0

evet, olsa olsa bagajında olabilir arabanın. belki arka koltuğa konması da mümkündür. :d

bir de fren balatası vardır ki o apayrı bir konudur. balata, motor ile yürüyen aksamı birleştiren parçalardan biridir. fren sisteminde pedala basıldığında diske ya da kampanaya sürtünerek aracın yavaşlamasını sağlayan aksamdır. kampanalı frenlerde balatalar pabuca birleştirilmiş olarak bulunur. disk sisteminde ise balata taşıyıcısına yapıştırılmış olarak bulunur.

fren balataları arabanın kullanım şekline göre göre değişik süreli ömürde olsa da genellikle 40-50 bin kilometre arasında değiştirilmesi gerekir. çünkü sürtünme nedeni ile aşınır ve zamanla işlevini kaybedebilir. balatalar eskiyip değişmesi gerektiğinde araba hareket ederken metalik bir ses çıkar. bu durumda fren de zor tutar. bazı araçlarda balataların zayıfladığını gösteren göstergeler ya da sensörler bulunabilir. balatalar 2-2,5 cm. seviyesine düştüğünde değiştirilmelidir.

balataların hızlı deforme olmasına neden olan hususlar, şehir içinde aracın çok kullanılması, sürekli dur kalk yapılması, çok fren yapılması, ani hızlanıp yavaşlamalar, yokuşlu, iniş çıkışı fazla olan yollarda sık yolculuk yapılması gibi kullanım özellikleridir. otomotik vitesli araçlarda hız kontrolü fren pedali ile yapıldığı için balatalar daha hızlı aşınır.

bazen balata sağlamken de fren tutma kalitesi düşük olabilir. bunun nedeni de kalitesiz balata kullanılmasıdır. bu tip balatalar aşırı ısındığında yüzey ısınır ve camlaşır ve parlar. bu durumda disk sürtündüğünde araba kolayca yavaşlamaz. bu durumda balata aşınmamış olsa dahi değiştirilmesi elzemdir.

balatalar yüksek sürtünme katsayısına sahip olmalıdır., yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmalıdır, aşınmaya karşı dayanıklı olmalıdır, yavaş ısınmalıdır, sürtünürken ses yapmamalıdır, yüksek sıcaklıklarda camlaşarak fren tutma özelliğini kaybettirmemelidir.

0

bagajında bulunur. ama her araçta da bulunmaz.