0

dinamitin mucidi alfred nobeldir.

1833 yılında varlıklı bir ailenin çocuğu olarak stokholm'de doğmuştur. babasının imkanları ile özel dersler aldı, iyi bir eğitim seviyesine ulaştı. çok iyi derecede yabancı diller öğrendi. babası hep fizik ve kimya alanlarında kendini geliştirmesini istedi. bu nedenle iki yıllık bir eğitim için yurt dışına gönderildi.

alfred nobelin kimya çalışmaları sırasında meydana gelen bir patlamada kız kardeşi emil hayatını kaybetti. emil ile birlikte dört kişi daha hayatını kaybetti. bunun üzerine stokholm'de bilimsel çalışma yapması yasaklandı. buna rağmen yılmadı nobel... daha büyük istek ve arzu ile çalışmaya devam etti. 1864 yılında amacına ulaştı ve dinamiti barutunu buldu.

dinamitin patentini aldı. bundan sonra da çalışmalarına devam etti ve balistit adını verdiği yeni bir barut türü daha buldu. ardından dumansız barutu buldu. yapılan bu buluşlarla birlikte madencilik alanında büyük gelişme yaşandı. maden yatakları dinamit kullanarak çok daha rahat şekilde bıulunup açığa çıkarılmaya başlandı.

alfred nobel dinamitle uğraşırken rusya'da yaşayan iki kardeşi dinamit sayesinde kolayca petrol yatakları keşfettiler. bu sayede kafkaslardaki zengin petrol yataklarını işletme hakkı aldılar ve aile olarak çok zengin oldular. alfred nobel de bütün dünyada faaliyet gösteren yirmiden fazla şirket kurdu ve büyük paralar kazandı. şirketleri ülkelere patlayıcı ve silah satıyordu.

kardeşlerinden birinin ölümü, basında alfred'in ölümü olarak sunuldu. "ölüm taciri, öldü." diye manşetler atıldı. çok ağır yazılar yazıldı. alfred bundan çok etkilendi. kendisi öldükten sonra arkasından yazılacak olanları net şekilde görüyordu. buluşlarının savaşlarda kullanılmasından, insanların ölümüne neden olmasından dolayı büyük üzüntü duymaya başladı. öldükten sonra "ölüm taciri" olarak anılmak istemediği için tüm servetini kurmuş olduğu nobel vakfına bağışladı. zaten hiç evlenmemişti ve çocuğu da yoktu.

serveti, nobel vakfı aracılığıyla her sene insanlığa en büyük hizmeti yapan kişilere, tıp, edebiyat, fizik, kimya ve barış ödülü olarak dağıtılacaktı.

tam 355 patent sahibi olmuştur. 10 aralık 1896 da hayatını kaybetti. vasiyeti üzerine her sene 10 aralıkta nobel ödülleri dağıtılır.

1

dinamiti alfred nobel 1866 yılında bulmuştur.

1

bu nobel ödülleriydi sanrım . hatta onun ismini vermişlerdi . bu insan kendi ailesini dene yaparken havaya uçurmuştu