0

nato uluslararası bir kuruluş olup üye ülkeler arasındaki ticari ve sosyal anlaşmaları kolayca yapabilmek ve bununla birlikte destek amacıyla kurulmuş bir orguttur . ne yazık ki bu zamanlarda hiç göremiyoruz amacının dışında çalışmalar yurutuyorlar

1

dayi simdi ilk once 2.dunya savasindan sonra olmasi gerekiyor biz tarafsiz bir politika izliyoruz sozde ama caktirmadan almanlar savas ucagi uretiyoruz sonracima biliyorsunuz ki japonya ve almanya kagid uzerinde savas actik bu savasi actigimiz zaman amerikanin safhina gecmis olduk bu amerika fransa gibi devletlerde sozde dunya barisini saglamak icinde bir birlik kurdular bu birligin ismide senin dedigin gibi nato bizde simdi marshel ve truman yani amerikan yardimlarindan yaralanabilmek ve ayrica natonun kurucu uylerinden olmak icin amerikays ve diger devletler yaranmaya calistik bu devletler de bizden koreye asker yollamamizi istedi bizde natoya girmek icin bir birlik asker yolladik ve bu askerleden bir cok sehidimiz oldu allah hepsine rahmet eylesin iste sonra bu rusya cin hindistan gibi devletlerde kendi askeri guclerini kurdular bu ogutun adida sangay tabi hemen hemen bu ismi herkez duymustur bide g20 g7 gibi batili devletlerin kurdugu ekonomik tesliklaylar var tabi her zamanki gibi dogulu devletlerinde kurdugu bricks adinda bir ekonomik orgutleri var herneyse biz natoya katilabilmek icin bir cok sehit verdik ve bu sayede natoya katilabildik

0

ülkemiz özellikle 2. dünya savaşı'ndan sonra soğuk savaş döneminde ekonomi ve güvenlik ile ilgili tedirginlikler yaşamış ve özellikle yakın civarında bulunan sovyet rusya tehdidine karşı batı bloğuna yaklaşma ihtiyacı hissetmiştir.bolu hisseden amerika birleşik devletleri truman doktrini ve marshall planı'na türkiye de dahil etmişti.özellikle marshall planı ekonomi ile ilgili sıkıntıları bulunan ülkemizin siyasi yönden de batı bloku ile ittifak arayışına girmesine vesile olmuştur.bu arayış sürerken ülkemiz nato'ya üye olmak için başvuruda bulunmuş fakat bu başvurusu ingiltere danimarka ve hollanda'nın bulunduğu bazı devletlerin itirazları nedeniyle kabul olmamıştır.bu ülkeler türkiye'yi sovyet rusya tehdidine fazla maruz kalan ülke olarak gördüğü için,ülkemizin not royal alınması halinde sovyet rusya'nın buna çok ciddi oranda karşılık vereceği düşüncesindeydiler.65 35 bu sıralarda 25 haziran 1950'de patlak veren kore savaşı türkiye'yi nato'ya giriş için aradığı fırsatı sundu ve türkiye birleşmiş milletler emrine bir tugay kuvvet gönderdi.ülkemiz askerinin kore'de başarılı olması ülkemizin nato'ya üyeliği ile ilgili itirazlar azaltmış ve 1951'de ottawa'da toplanan nato bakanlar konseyi türkiye ve yunanistan'ın nato'ya katılmaya davet ettiğini bildirmiştir. türkiye büyük millet meclisi'de bu davet üzerine 1952 yılı şubat'ında nato'ya katılmayı kabul etmiştir.

0

1950 lerde adnan menderes in başbakanlığı döneminde meydana gelen kore savaşına katılan türkiye bunun karşılığında nato ya girmenin ön ayağı olarak yer almıştır.

1

nato türkiyeye ikinci dünya savaşına katılmadığı için kore savaşına katılıp asker gönderirse natoya girişlerinnin hızlanıcağını söyleyrek türkiyeyi savaşa teşvik edip amacına ulaşmıştır.

0

türkiye coğrafi konumu ve askeri gücü ile natodaki ülkeleri etkilemiştir bu yüzden natoya girmiştir

0

türkiye natoda olub olmamasin tab bilmiyorum da ama turkiyenin konumu coğrafi açidaniyi ber yerde oldugundan ola bilir

0

türkiye'nin ikinci dünya savaşından sonra kendisine bir siyasi yol seçmesinin gerektiği açıkça görülmüştür. bu sebeple türkiye kore savaşına katılarak büyük başarılar göstererek amerika birleşik devletleri'nin dikkatini çekmiştir. amerika'da türkiye'nin bu başarılı operasyonlarindan dolayı türkiye'yi nato'ya davet ederek katılım sağlaması için mücadele etmiştir. nihayetinde türkiye de bu güçlü kuruluşta yer almak istemiştir. türkiye nato'ya 1952 yılında katılım göstermiştir. normal şartlar ise nato 1949 tarihinde kurulmuştur. türkiye kurucu üye olmasa da nato da çok büyük öneme sahip ülkelerden birisidir. çünkü nato bünyesinde bulunan ülkeler arasında en kuvvetli kara ordusuna sahip ikinci ülke olmuştur. gerek kara ordusu gerek coğrafi konumu gerekse de askeri konusundaki gücü ile rakiplerine meydan okuyan bir özelliğe sahiptir. nato şu anda tam olarak dengeli bir kuruluş olmasa da siyasi çıkarlar gereği nato da kalmak önemli bir şeydir .

0

türkiye nin nato ya girmesi kore ye 1 tümen asker göndermesi ve savaşın seyrini değiştirmesinden sonra nato ya alındı yani kore savaşı nato nun anaktarı oldu diyebiliriz .

0

coğrafi konumu nedeniyle çok iyi bir yerdedir bu yüzden avrupa ile bağlarını koparmak istememiştir bu durumda nato ya girmeyi sağlamıştır

0

artan rus tehdidine karşı türkiye natoya müracaat etmiştir kore savaşına asker gönderirsek alacağını söylemişler kore savaşında üstün cesaret göstermiş türk ordusu ve ondan sonra natoya üyeliğimiz onaylanmıştır

0

4 nisan 1969 da imzalandi türkiye büyük millet meclisinde ve natoya üye olduk

0

kore savaşına asker yollama şartı ile katılmıştır diye biliyorum...

0

4 nısan 1949 da ımzalandı. dıyerını bılmıyorum bunuda yarısmada duymustum

0

kore savaşı na asker gondermemizle uyelik surecimiz tamamlandi

0

türkiye 1950'li yıllarda adnan menderes hükümeti döneminde kore savaşına asker göndermesiyle üye olunmuştur.

0

kore savaşı devam ederken abd nin teklif etmesiyle 1951 de konu gündeme gelmiş ve 1952 de türkiye natoya girmiştir

0

1950'ler de kore savaşı esnasında zora düşen abd ve müttefiklerinin yeni kan arayışı türkiye'yle son bulmuştur ve nato'ya girmek amacıyla türkiye bu teklifi kabul etmiştir. kuzeyde ki rus tehlikesi türkiyeyi bu bir şemsiye aramaya itmiş ve zaten rus ideolojik yayılmacılığına karşı kurulmuş olan nato'nun kapısına itmiştir. devletin çıkarı asker kore'ye gitmiş ve azımsanmayacak sayıda mehmetçiğimiz şehit düşmüştür. bu savaş sonucunda türkiye'ye ödülünü nato'ya sokmakla batı devletleri vermiştir.

0

turkiye gun gectikce butun ulkere korku salmaktadir ve bu yuzden cok eskiden dayanir

0

kore savaşında gösterdiği üstün ordu gücü ile nato'nun takdirini kazanan türk devleti nato'ya davet edilmiştir. özellikle askeri gücü bakımından dünyanın en güçlü devletleri arasında yer alan türkiye kore savaşında mükemmel bir ordu gücü ile sahneye çıkmıştır. bilindiği üzere nato 1949 yılında kurulmuştur. bilindiği üzere nato 1949 yılında kurulmuştur. aradan yıllar geçtikten sonra kore savaşı'nda gösterdiği başarılı performans ile nato'nun takdirini kazanan türkiye 1952 yılında nato'ya üyeliğini gerçekleştirmiştir.