0

ülkemizin kültürel zenginlikleri deyince,akla yörelerimiz bölgelerimiz kıyafetlerimiz yemeklerimiz halk oyunlarımız gibi özellikler geliyor.tarihte çok uzun bir zaman, anadolu ve orta asya'yı birçok medeniyete ev sahipliği yaptık, bu yüzden de onlardan süregelen özellikleri hala kültürümüzde, geleneklerimizde yansıtıyoruz. türküler vardır mesela halkın kültürünü yansıtırlar. kahramanlık, doğa, savaş, ayrılık gibi konular, olaylar, türkülerimizde yer bulur. mesela halay vardır, hemen hemen her yöremizde davul zurna eşliğinde oynanan bir oyundur. kafkas oyunu vardır,ülkemizde kuzey batı da özellikle kars, ardahan gibi gürcistan'a yakın bölgelerde, akordiyon eşliğinde oynanan bir oyundur. çok hızlı bir oyundur. daha sonra horon vardır, karadeniz'de çok hızlı bir halay çekmedir zeybek ege bölgesi'nde oynanan bir oyundur, cesaret yiğitlik efelik vardır. zeybek oyunlarında. kaşık oyunları tahta kaşık ile oynanır, iç anadolu ege bölgelerinde bursa-balıkesir gibi bölgelerde yaygındır. bunun dışında bağlama diye bir aletimiz vardır,eskiden beri gelen kopuz adlı müzik aletine benzeyen bir müzik aletidir.tarihi evlerimiz vardır,safranbolu mardin harran evleri gibi kapadokya'daki evler gibi evler vardır.hepsi birer kültürel mirasımızdır bunların. bulunduğu yöredeki yapının malzemesinin yansıttığı bir ev şeklinde yapılmıştır tarihi evler. dini açıdan kültürlerimiz oluşturan camiler vardır. medreseler vardır.bu şekilde bir sürü müzeye dönüştürülen eski camiler vardır.bunlar da yine kültürümüzün özelliğidir, ayrıca ülkemizin farklı farklı yörelerinde yemek kültürümüz vardır, köfte keşkek gibi marmara bölgesi'nin yemekleri dir. doğu anadolu'da et yemekleri vardır, cağ kebabı kebap gibi. güneydoğu anadolu'da urfa kebabı meftune gibi küçükbaş koyun etinin kullanıldığı yemekler yapılır. karadeniz bölgesi daha çok hamsi ile anılır biliyoruz ki,deniz ürünleri ve mısır unu çay gibi ürünlerle anılır karadeniz.ege'de zeytinyağlılar ve deniz ürünleri ile önemli bir yeri kapsar.akdeniz bölgesi'nde de tantuni yoğurt maraş dondurması gibi yemeklerimiz vardır. ülkemizin kültürel özelliklerinden hasır dokuma vardır, halı dokuma vardır çömlek yapma gibi geleneklerimiz vardır. kütahya çinisi diye bir çini geleneğimiz vardır. bakırcılık ve bakır ustaları da hemen hemen her şehirde birçok dükkanlarda çalışmaktadırlar. bunun dışında şalvar gibi bir kıyafetimiz vardır,genellikle akdeniz ege bölgelerinde giyilen kadınların daha çok tercih ettiği geniş paçaları çok geniş olan pantolonun biraz daha bol halidire. karadeniz'deki kadınların giyimi ile ege'deki kadınların giyimi birbirinden tamamen çok farklıdır. yöresel kıyafetleri çok farklıdır. ülkemizde kültürel özellikler bulunduğu, yeryüzü şekillerini kıyıya yakın mı ya da kıyıya uzak mı gibi şekilde belirlenir.tarihi özelliklerle adıyaman nemrut vardır.biliyoruz ki mardin diyarbakır gibi şehirlerde eski perslerden iranlılardan kalma özellikler yapılar bulunur. ege'de çanakkale'de balıkesir'de izmir'de ise daha çok roma dönemi.

0

ülkemiz birçok medeniyet ve uygarlığı barındırmıştır.

0

türkiye’nin kültürel yapısı, tarihinin derinliklerinden gelen çok zengin ve çeşitli kültürlerin birleşimiyle oluşmuştur.
bir ülke içinde bölgeden bölgeye hatta yöreden yöreye değişebilir. birbirine komşu olan iki köy arasında bile konuşma şivesi değişebilir.
mantı denilince akla kayseri, oltu kebabı ya da çağ kebabı denilince akla erzurum gelmektedir.