0

halikarnas balıkçısı asıl adı olan cevat şakir kabaağaçlı bodruma olan aşkını ve sevgisiyle tanınan ünlü roman ve hikaye yazarıdir

1

halikarnas balıkçısı, cevat şakir kabaağaçlı adlı yazarımızın mahlasıdır.

babasının elçilik ve valilik gibi önemli görevler nedeniyle giritte çalışması ve annesinin giritli olması nedeniyle giritte doğan, eğitimini avrupa ülkelerinde tamamladıktan sonra italya'da bir süre ikamet eden yazar bir takım badireler de atlattıktan sonra istanbul'a yerleşmiştir.

burada yazı yazarak, tercüme yaparak hayatını kazanırken istiklal mahkemelerinde yargılanmasına neden olacak bir yazı yazmıştır. idam cezası verilen ve idam edilen mahkumlarla ilgili bir yazıdır bu. "istanbulda isyan varken askeri isyana teşvik etmek." suçundan yargılanır. idamı da istenir ama üç yıllık bir sürgün cezası ile kurtulur. bu cezanın ilk yarısında bodrum'a gönderilir. burayı çok seven yazar, kalan cezasını istanbul'da çektikten sonra bodrum'a döner ve buraya yerleşir.

bodrum'un antik dönemlerdeki adı halikarnastır. burada turist rehberliği, yazarlık, karikatüristlik gibi işler yanında balıkçılık da yapar. bu nedenlerle mahlasını"halikarnas balıkçısı" olarak kullanır.
burada iki evlilik yapar, beş çocuğu olur. çocukları okul çağına gelince izmir'e taşınır. bodrum'dan hiç kopamaz. hatta izmir'de vefat edince vasiyeti üzerine cenazesi bodrum'a götürülüp defnedilir. kendi adına taşıyan bir müze vardır ilçede.

en güzel ve edebi eserlerini de bodrum'da iken yazmıştır.