0

osmanlı devleti; temellerini kayı boyunun attığı büyük bir imparatorluktur kurucusu osman beydir
haritada çok güyük bir ter kaplamıştır zamanının en büyük devletiydi sayısız zafer kazanmıştır amerikayı vergiye bağlayan tek devlettir.
6 asır hükğö sürmüştür

0

osmanli devleti 1299yilinda sogut domanicte osman gazi tarafindan kurulmus 600sene dunyaya hukmetmis bir imparatorluktur fatih sultan mehmet zamaninda istanbul feth edilerek yeni bir cag acilmistir kanuni sultan suleyman zamaninda yukselisi yasamis sinirlarini cok fazla genisletmistir daha sonra sinirlarin cok fazla ilerlemis olmasi ve de dunyada yayilan ozgurlesme hareketlerinden sonra ayaklanmalarin artmasi sebebiyle ulke gerilemeye baslamistir. birinci dunya savasindan sonra da cokuse gecmistir

0

devletin kurucusu ve osmanlı hanedanlığının atası olan osman gazi oğuzların bozok kolunun kayı boyundandır.devlet bilecik ilinin söğüt ilçesinde kurulmuştur.osmanlı devletinin bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıkması yaygın kabule göre 1299 yılında olmuştur.ancak profesör doktor halil inalcık ve bazı diğer akademisyenler osmanlı devletinin 1299 yılında söğütte değil,1302 de yalovada bizansa karşı yaptığı koyunhisar savaşı sonrasında devlet niteliğini kazandığını iddiaa ederler.

0

1299 senedinde osman bey tarafından kurulmus ve 600 sene ayakta kalmıs buyuk bir imparatorluktur osmanlı imparatorlugu.

0

yüzyıllarca yıllık tarihi olan bir imparatorluk hakkında yazmaya parmak dayanmaz böyle bir anda. :)

1299 yılından ertuğrul gazinin oğlu osman bey tarafından kurulmuştur. bilecik'in söğüt ilçesidir ilk çıkış yeri. şeyh edebali osman bey'in hocası olması nedeniyle önemli bir manevi misyon üstlenmiştir. hatta osman beyin kayınpederi de olmuştur. osman bey misafir kaldığı bir evde gece yatmas için verilen odada kur'an-ı kerim görür ve saygısızlık etmemek için sabaha kadar uyumaz ve ibadetle meşgul olur. sonra kısa da olsa bir uykuya dalar ve rüyasında koca bir çınarın büyüyüp geliştiğini görür. şeyh edebali'ye rüyayı anlattığında hocası kendisinin neslinin büyük bir devlet kuracağı, bu devletin dünyanın büyük bir kısmına yayılacağını ve nam salacağını söyler.

bu rüya geçen yıllar içinde gerçekleşir ve osmanoğulları beyliği hızla büyür. önce anadoludaki diğer beylikleri yener ve topraklarını anadolu'da genişletirler. bazen savaşla, bazen kız alıp kız verme gibi akrabalık ilişkileri ile olur bu süreç. bilecik, edirne ve bursa başkent olur bu süreç içinde.

yıldırım bayezıt döneminde timurla yapılan bir savaşta padişah esir düşer. dört oğlu arasında bir taht kavgası başlar ve 11 yıl sürer bu dönem. bu döneme tarihçiler fetret devri der. sonra kardeşlerini yenen çelebi mehmet tahta çıkar. fetret devrini sonlandırması nedeniyle çelebi mehmet'e osmanlı devletinin ikinci kurucusu da denir. yine büyümeye başlar devlet...

osmanlı devletinin başından itibaren hükümdarlar hep istanbul'u fethetme hayali kurarlar. yıldırım bayezıd da 2. murat da bunun için seferler dahi yapmışlardır. bu denli tutku ile fethi arzulamaları peygamber efendimizin istanbul'un alınacağını müjdeleemesi ve fethedecek komutanı ve askerlerini bir hadiste övmüş olmasıdır. hatta ankara'nın manevi sahiibi hacı bayram velş'ye 2. murat'ın istanbul'u fethedip fethedemeyeceğini sorduğu anlatılır. hacı bayram veli de bunun kendilerine nasip olmayacağını ama beşikteki oğlu mehmet'e nasip olacağını söyler. o zaman bir delikanlı olan akşemsiddin'e de işaret eder.

gerçekten de fatih sultan mehmet çocukluğundan itibaren istanbulu fethetmek hayaliyle yaşar. kendisini bu amaca öyle adamıştır ki gece gündüz plan yapar, fethi düşünür ve 21 yaş gibi çok genç bir döneminde bunu başarır. istanbul'un alınması surlarla ve askerlerle çok iyi korunan, deniz kenarında olması nedeniyle de fethi imkansız görünen şehrin alınması kolay olmamıştır. çağın şartlarında bir deha örneği olan denizlerin karadan yürütülmesi ve top kullanılması gibi yöntemler ilk kez kullanılmıştır. büyük bir tevazu ile istanbul'a girilir. akşemseddini onure eden meseli herkes biliyordur mesela. halka adaletli ve cömert davranılır. bu yönetim şekli nedeniyle kısa sürede manen de şehir fethedilmiş olur.

fatih'ten sonra özellikle yavuz sultan selim ve kanuni sultan süleyman dönemlerinde de devlet hızla büyümeye devam eder. zaten artık bir imparatorluktur osmanlı... yavuz sultan selim daha çok doğuya yönelmiştir.

0

osmanli devleti 1299-1922 yılları arasında varlığını sürdürmüş türk ve islâm devletidir. doğu avrupa , güneydoğu asya ve kuzey afrika'ya kadar topraklarını genişletmiş ve 16.yüzyilda dünyanın en güçlü imparatorluğu olmuştur.en geniş sınırlarına 1683 'te ulaşmıştır.

1

adaletli ve hoşgörü ile 3 kıtaya hükmetmiş bir imparatorluk. kurucusu osman bey'dir. söğüt'te kurulmuştur.

0

osmanlı devleti 1300 yılında osman gazi tarafından kurulmuştur ve 600 sene dünyaya hüküm sürmüştür osmanlı devleti kuruluş yeri soğutur anadolu'nun bir köşesinde kurulan devletin sınırları bir taraftan mısır'a bir taraftan afrika'ya ve avrupa'nın ortalarına kadar dayanmıştır osmanlı devleti osman gazi orhan gazi yıldırım beyazıt sultan murat dönemlerinde baya bir gelişmiş ama ondan sonra kardeş kavgalarına sahne olmuştur o döneme fetret dönemi denilmiştir osmanlı devleti'ni o çetrefilli dönemden mehmet çelebi kurtarmıştır ve ondan sonra şahlanan devlet sultan fatih kanuni sultan süleyman yavuz sultan selim dönemlerinde çok toprak kazanmış ve dünyaya hüküm sürmüştür tabii her devletin bir sonu vardır osmanlı devleti de ecnebilerin türlü türlü oyunları yüzünden 1900'lü yılların başında yıkılmıştır küllerinden yeniden doğan devlet şu an yeni türkiyem indir.