0

günümüzde periyodik sistem elementlerin artan atom numarasına göre benzer kimyasal özellik gösterenlerin alt alra gelecek şekilde sıralanması ile oluşan tabloya denir.
periyodik sistem bu halini alana kadar birçok yüntem kullanılmıştır.
j.w döbereiner
triadlar modelini üçerli gurup oluşturmuştur. elementlerin kütle numaralarını kullanmıştır. iki elementin kütle numaralarının ortalamasını almıştır çıkan sonuç hangi elementin kütle numarasına denk geliyor ise o elementi iki elementin ortasına yazmıştır.

e.b.de chancourtis
elementleri kütle numaralarına göre bir silindire dizmiştir. sekiz elementte bir alt altta gelen elementlerin benzer özellik gösterdiğini görmüştür. iyonları ve billeşikleri de sisteme katmıştır.

j.newlands
elementleri benzer fiziksel özelliklerine göre sıralamıştır. sekizli tekrarlar gerçekleştirdiği için notlara benzetmiş ve buna oktav kuralı demiştir.

meyer-mendelyew
bu iki bilim insanı o güne kadar bulunan elementleri atom kütleleri ve benzer özelliklerine göre sıralayarak tablo oluşturmuştur. bunu birnbirlerinden habersiz olarak yapmışlar.
mendelyew 11 yatay sıra periyot ve 8 sütundan meydana getirdiği bir tablo oluşturmuştur. ilk modern peritodik sistem olarak kabul edilmiştir.

moseleyin periyodik sistemi
moseley yaptığı çalışmlar ile elementlerin kimyasal özelliğini atom numarasının belirlediğini bulmuştur. elementleri atom numarasına göre sıralayarak bugünkü periyodik sistemi oluşturmuştur

bu arada periyodik sistem kimyanın bir dalı dır.

0

kimyanın konusudur. sevdiğim konulardan biriydi

0

periyodik tablo kimya dersinin konudur ayrıca hiç sevmem.

0

periyodik tablo kimya dersinin konusudur.

0

periyodik tablo lise kimyasında bulunan bir tablodur . ne çekmiştim o c12h6o12 lerden