0

bence efsanedir .çünkü saçam bi durm tabi bence..

0

şahmeran hikayesi kişinin bak saçına göre değişiyor ben şahsen tarsusta yaşadım ve orada bana gerçek olduğu söylenildiği bir konuş çok anımız anlatıldı yarı insan yarı yıla ve kıyamet gününde şahmeran yanlış olmasın tekrar edilecek ve tarsus ayı yılanları basacak kıyamet gününde şahmeran da gerçektir bence bana anlatılanlar dayanarak söylüyorum bunları

0

şahmeran bedeninn üst kısmı güzel bir kadın ,alt kısmı yılan olan bir efsanedir ,yılanların şahı olarak bilinir, türkan şorayın bu efsaneyi oynadığı bir sinema flmide vardır,

0

şahmeran bildiğim kadariyla üst tarafi cok güzel konusabilen bir kadın alt tarafi ise bir yilandir şahmeran hakkinda bir film izlemistim sahmerani kötü gösteriyorlardi normal hayatta nasil bişey olduğunu bilmiyorum ama benim tahminimce hem yilan hem bir kadın ne bilim allahın işine bağlıdır ama ben gerçek olduğunu düsünmüyorum sahmeran bence efsanedir ve kisiden kisiye aktarilan bos bos hikayelerdir benim tahminim bu yöndedir şahmeran yani efsanedir bence.

0

doğu mitolojisnde yer alan başı insan vücudu yılan olan şahmeran efsanesi kimine göre gerçek kimine göre efsane. mersin tarsus'ta yaşadığı söyleniyor.

0

önce şahmerandan bahsedeyim daha sonra efsane olup olmadığına geçeyim. şahmeran vücudunun üstü güzel ama çok güzel bir kadınken vücudunun alt tarafı yılan şeklinde olan mitolojik bir varlıktır. yılanların şahı olarak bilinir. tarsus çevresinde yaşanıldığı düşünülmektedir. şahmeran özünde iyi olan bir canlıdır.yeri altında yılanlarla birlikte yaşar. tüm yılanlar ona ithaat ederdi.cemşab adında bir genç kuyuya bırakılmıştır. arkadaşları aç gözlülük yüzünden onu kuyuya bırakmışlardır,bulduklar balı paylaşmak istememişlerdir.cemşab kuyuya sıkışıp aldığı için çıkacak yer aramıştır. kuyunun yan tarafında bir delik görmüştür ve deliği büyütmeye başlamıştır. ordan bir ışık yansımaktadır.ne olduğunu merak edip bakar ve şahmeran'ı görür.deliği biraz daha kazıp şahmeran'ın yanına gitmiştir.ahmeran cemşab'ı çok sevmiştir. biraz vakit geçirmişlerdir. şahmeran cemşab'a tıp ile ilgili bilgiler aktarır.tabi bunlar kimsenin bilmediklerinden. cemşab onları öğrenmek için elinden gelen herşeyi yapar.cemşab'ın lokman hekim olduğu düşünülür aslında. artık uzun birr zaman geçmiştir ve cemşab iyice sıkılmıştır. eve dönmek ister ama şahmeran'da gitmesini istemez.ama çok ısrar edince gitmesine izin verir. onu gördüğünü kimseye söylememesi gerektiğini söyler.cemşab evine döner ve bunu kimseye söylemez. ama bir gün hükümdar hastalanır ve tek çözümü şahmeran'daydı.şahmeran'ın etini kesip hükümdara yedirmeyi düşünür vezir. heryerde şahmeran'ı aramaya başlar.vezirin bunun için bir çok taktiği olmuştur. cemşab'ı hamama çağırır ev gizlice onu izlemeye başlar. böyle yapmasının bir nedeni vardır elbetteki.vezir bilir ki şahmeran'ı görenin vücudu pulllarla kaplanır. bunu gören vezir cemşab'ı zorla konuşturur.vezir şahmeran'ı yakalar.şaheran cemşab'ın ne kadar üzgün olduğunu,bilerek yapmadığını anlamıştır. şahmeran öleceğini bilir ama bir isteği vardır.son kez cemşab'ı görmek.cemşab'a onu öldürdükten sonra etini kaynatıp suyunu vezire içirmesini söyler.etleride hükümdara yedirmesini.cemşab bunu yapar. suyunu vezire içirir.vezir oracıkta ölür. hükümdarsa iyileşmiştir.tabi yılanlar şahmeran'ın öldüğünü bilmezler.bilirlerse eğer tüm ülkeyi basacakları söylenir.bu hikaye iyilik yap kötülük bul sözünün en iyi karşıılığıdır. ben bunun bir efsane olduğunu düşünüyorum.gerçek hayat ile bir bağlantı kuramıyorum. belki içerisinde doğru olanlar vardır. ama mübalağa yapılarak anlatıldığını düşünüyorum.

0

gerçek olabilir ama efsanedir diye düşünüyorum.

0

sehmeran efsanesi dogrudur yilanlarin sahi olarak bilinir 40 ayagi varmis her ayakta yilan kafasi var

1

şahmaran hikayesine göre yarı yılan yarı kadın olan bir canlıdan bahsedilir. kadın kafasına sahip bir yılan oldu efsanesi yayılmıştır. bana göre tamamen gerçeğe aykırı bir durumdur ve efsanedir.

0

şahmaran bir efsanedir gerçeklik payının olmadığını düşünüyorum

0

şahmeran tamamen efsanedir yılan gövdesine sahip bir insanın olması imkansız

0

şahmeran bütün yılanların bekledği bir şeydir efsanesinde düğüne gitti olarak tabir edilen yılandır diye duymuştum

0

şahmeran bir efsanedir ama bana sorarsanız sanki gerçeklik payı da var gibi pekte emin değilim açıkçası. şahmeran dediğimiz kişi vücudunun üst tarafı bir kadına, alt tarafı ise bir yılana ait olana bir canlıya denilir. yanlış hatırlamıyorsam şahmeran efsanesi şöyle başlıyordu;
şahmeran çok uzun zamandır yer altındaydı ve hiç yüzeye çıkmıyordu. bir gün bir köylü yere doğru olan bir mağaraya girdi ilerleyip dolanırken şahmeranla karşılaştı. adam önce inanamamıştı tabiki. belli bir süre kaldıktan sonra adam ordan ayrıldı. ayrılmadan önce şahmeran ondan bir söz almıştı, onu burada gördüğünden kimseye bahsetmeyecekti. tam hatırlamamakla beraber bir gün vezir kralın kızının sağlığı için şahmeranı ararken adam ona söyledi. hatırlayamadım bak umarım yanılmıyorum. gidip şahmeran getirdiler, onu keseceklerdi. velhasıl onu öldürdüler. efsaneye göre derlerki yılanlar şahmeranın öldüğünü hâlâ bilmiyorlardı ve öğrendikleri takdirde çok kötü şeyler olacağı söyleniyor. he bir de şu bilgiyi vereyim. bu şahmeran olayı mersin'in tarsus ilçesinde yaşandığı söylenir.

0

şahmeran bir efsanedir ama gerçeklik payı var bence

0

şameran efsanefir kadın başlı yılan olarak bilinir

0

şahmeran yarı insan yarı balık olan yani deniz kızı olduğu düşünülen bir efsanedir kim bilir gerçekte olabilir.

0

şahmeran bir efsanedir mersin tarafında bir zamanlar yaşadığına inanılır

0

şahmeran kimi insanlara göre de gerçek olduğuna inaniliyor

0

tam olarak bilmiyorum ama şahmeran bir efsane olma ihtimali çok yüksek çünkü yarı yılan yarı insan bana saçma geldi yani bence efsane

0

şahmeranın bir efsane olduğu görülmektedir ancak fatih sultan mehmet döneminde adanadaki yılanlı kalede yaşadığı söylenmektedir bu konu hakkında yaşar kemal üstadın yazdığı şahmeran efsanesini okuyabilirsiniz ..