0

ehl-i kalem günümüzde bürokrasi denilen sınıftır. "mahkeme kalemi" tabiri bu sıınıfın adından günümüze kalmış bir tabirdir. nasıl ki mahkeme kalemleri mahkemelerin yazı işlerini görürse ehl-i kalem de devletin kalem işlerini görürdü. en yetkilileri nişancı ve defterlardır. defterlar osmanlının her türlü mali işlerine ve hazine ile ilgili konulara bakarlardı. nişancılar ise ferman, berat gibi belgeleri hazırlar, dış ilişkilerde kullanılacak yazışmaları hazırlamak, divanda görüşülen konuların notlarını tutmak gibi görevleri yerine getirirlerdi.

ehl-i ser grubunun diğer adı ilmiye sınıfıdır. devletin adalet, eğitim ve yargı görevlerini üstlenen gruptur. muallim ve müderrisler eğitimle ilgilenirdi. yargı görevini kadılar yerine getirirdi. kadıları bir nevi mahkeme gibi düşünebiliriz. islam hukukuna göre olayları çözümlemeye çalışırlardı. şeyhülislam, kazasker, müftiler de fetva verme görevini yerine getirirlerdi. yapılanların ya da yapılacakların islam dinine uygun olup olmadığı yönünde fikir beyan etme işine fetva vermek de nirdi. padişahlar şeyhülislamlardan fetva isteyebilirdi.

0

ehli kalem bürokraside üst rütbelier nişancılar ve defterdarlardır. ehli şer ise ilim ile uğraşan kişilerdir.

1

aynı cevabı yine vermek zorundayım.. tek sorum bu kaldı zira,
ehl-i kalem; günümüzde bürokrasi diye isimlendirdiğimiz ve bu sınıfın da en üst seviyede olan kişileridir.. bunlarda en üst rütbeliler, nişancı ve defterdarlardır.
ehl-i şer ise; ilmiye sınıdı, osmanlı'da ulema, hukukçu, öğretim üyeleri şimdilerde, din adamlarından oluşan bir zümreye verilen isim..
bunların görevleri de; adalet, eğitim ve yargı hizmetlerinde görev yapmaktır.

0

şuan önümde olan tek soru bu ve cevabını bilmiyorum bakıp yapmakta bana göre bişey değil onun için yorum olsun diye yaptım yazdım bu yazıyı

1

ehl-i kalem; günümüzde bürokrasi diye adlandırılan ve bu sınıfın en üst rütbelileri, nişancı ve defterdarlardır. ehl-i şer ise; ilmiye sınıfı, ulema, osmanlı da hukukçu, öğretim üyesi ve din adamlarının oluşturduğu zümreye verilen isim.bunların görevleri adalet, eğitim ve yargı hizmetleridir.