0

bedri rahmi eyüpoğlu, babasının görevi nedeniyle anadolu'nun çeşitli yerlerinde bulunmuştur. anadolu bedri rahmi eyüpoğlu'nun sanatının en önemli kaynağı olmuştur. aynı zamanda van gohh'un eserlerinden ve öğrencisi olduğu ibrahim çallı'dan da çok etkilenmiştir.

0

uğraştığı sanat dalları resim yapmak ve şiir yazmaktır. ölümünden sonra bile kendisi adına sergiler düzenlenmiştir. edebi kişiliğine değinecek olursak bilhassa şiirlerinde ele aldığı konu hep insana umut vaad eden insan sevgisi bu seçtiği konuyla yaşama olan bağlılığını da açıkça görmek mümkündür.
bunun yanı sıra şiirlerinde ele aldığı bir diğer konu sıra toplumun kanayan yaralarına dikkat çekmesidir. bundan çıkarmamız gereken bilgi sanatçı her kesime hitap etmeye çalışmıştır.
sanatçının başlıca eserlerini şöyle anlatabilirim.
şiir kitapları
- yaradana mektuplar (1941
- karadut (1948)
- yaşadım (1977)
resimleri
- paris (1930)
- han kahvesi (1973)
- son kahve (1975)
- düşünen adam (1953)

verdiğim bu bilgiler ile sizleri az da anlatabildiysem ne mutlu bana soru için teşekkürler...

0

bana hitap etmiyor ama yine saygı duyarım

0

bedri rahmi eyüboğlu yazar ve ressam istanbul güzel sanatlarda okudu ve başarılı bir ressam olmaya karar verdi.

0

bedri rahmi eyüboğlu, ülkemizin yetiştirdiği önemli bir sanatçıdır, şairlik, yazarlık ve ressamlık(ki bunu bilmiyordum) üzerinde yoğunlaşmış bir sanat kariyeri vardır. ilk ve ortaokul dönemlerini trabzonda geçiren bedri rahmi eyüboğlu, istanbul güzel sanatlar akademisini bitirdikten sonra fransanın paris kentine gitmiştir. pariste kaldığı iki yıldan sonra memlekete (güzel türkiyemize!) dönüş yaptı. bedri rahmi eyüboğlunun birçok şiir, gezi kitabı bulunmaktadır (mekanı cennet olsun)

0

bedri rahmi eyüboğlu 1911 yılında giresun da doğmuştur. istanbul da 1929 yılında güzel sanatlar fakültesinde sanat eğitimi almıştır ve eğitimin kalan kısmını paris de geçirmiştir. geri döndükten sonra ülkemizde eğitim vermiştir. sanat alanının birçok dalında eserler vermiştir. ancak resim alınında oldukça yeteneklidir.

0

bedri rahmi eyüpoğlu sanatın bir çok dalında faaliyet göstermiş değerli bir sanatçımızdır.

0

türk edebiyatında bir yazardır birçok eseri vardır

0

bedri rahmi eyüpoğlu çok ünlü bir sanatçıdır hem ressam olarak hem şiir ve şair olarak sanatçılık hayatından çok başarılı olmuştur.1911 yılı giresun doğumludur.paris’te resim dersi almıştır daha sonra ülkemize tekrar geri dönmüştür ve ülkemizde sanat anlamında çok değer katmıştır

0

bedri rahmi eyüpoğlu üretken ve cok yönlu şair ve yazardır. siirleri ve yazıları ile ünlüdür
ufku açık efendi bir abimizdir
ve akedemisyendir.

0

1991 yılında görele de doğdu ailesinin beş çocuğundan ikincisidir trabzon lisesinde okurken 1927 de bu okula resim öğretmeni olarak atanan zeki kocameminin öğrencisi oldu onun derslerinin etkisi ve okul müdürünün özendirmesiyle 1929 da güzel sanatlar akademisine girdi burada naz’mi ziya ve ibrahim callının öğrencisi oldu 1930 da eğitimini bitirmeden ağabeyi sabahaddin eyüpoğlunun yanına paris’e gitti orada andre lhoteun yanında resim çalıştı daha sonra evleneceği rumen asıllı eşi eren eyüpoğlu ile de burada tanıştı
yurda döndükten sonra 1934 de d grubunun dördüncü sergisine otuz resim ile katıldı ilk kişisel sergisini de aynı yıl bükreş’te açtı 1934 de katıldığı akademinin diploma yarışmasına üçüncü oldu bu derece ile mezun olmak istemediği için bir yandan diploma yarışmasına yeniden hazırlanırken bir yandan da bir süre çerkeş demiryolu yapımında çevirmenlik yaptı tekel genel müdürlüğünde çalıştı 1936 daki diploma yarışmasında hamam adlı kompozisyonuyla birinci oldu aynı yıl moskova’da düzenlenen çağdaş türk sanat sergisine katıldı 1937 de cemal tolluyla birlikte akademinin resim bölümü şefi leopold levynin asistanı oldular bedri rahmi bir çok ressamın katıldığı chpnin kültür programı çerçevesinde resim yapmak için 1938 de edirne’ye 1941 de de çorum’a gitti bu dönem resimlerinde köy manzaraları köy kahveleri faytonlu yollar iğde dalı takmış gelinler gibi anadolu’ya özgü görünümler egemendir
1940lardsn sonra duvar resimlerine yöneldi ilk duvar resmini 1943 de istanbul’da ortaköy’de ki lido yüzme havuzu için yaptı 1947 de istanbul’da özel bir atölye ve galeri açtı 1950 de ankara sanatının o güne kadar ki bütün dönemlerini kapsayan bir sergisi düzenlendi bedri rahmi aynı yıl bir kez daha paris’e gitti ve insan müzesinde ilkel kavimlerin sanatını inceledi bu incelemeleri güzelin aynı zamanda yararlı da olabileceği yararlı olmanın güzelim gücünü eksiltmeyeceği düşüncesine ulaşmasına yol açtı bu düşünce ise onun bundan sonra ki sanat görüşünü gümüyle etkiledi yönlendirdi bedri rahmi 1928 de daha lise öğrencisiyken şiir yazmaya başlamıştır şiirlerine 1933 den sonra yeditepe ses güney insan inkılapçı gençlik ve varlık dergilerinde yer verilmiştir 1941 den başlayarak çeşitli şiir kitapları yayımlamıştır halk edebiyatının masal şiir deyiş gibi her türüne karşı duyduğu hayranlık şiirlerine de yansımıştır halk dilinden ve şiirinden aldığı öğeleri kendine özgü bir biçimde kullanarak halk diline yaklaşma çabasını sonuna dek götürmüştür bu nitelikleriyle şiirleri resimleriyle büyük bir benzerlik gösterir akıcı rahat bir dille kaleme aldığı gezi ve deneme yazılarında ise sürekli gündeminde olan halk kültürü halk sanatı konularındaki görüşlerini sergilemiştir 21 eylül 1975 de istanbul’da öldü
eserleri:
şiir: yaradana mektuplar
karadut
tuz
ücü birden
dördü birden
karadut
dol karabakır
yaşadım
gezi ve deneme:
canım anadolu
tezek
delifişek
resme başlarken
monografi:
naz’mi ziya
resim:
paris
mustafa eyüpoğlu
yazılı natürmort
a

0

kendisi ressam ve şairlik(şiir) adina birçok eser yapmıştır.onun böyle bir yeteneğinin olması dışında tüm dünyada konuşulmuştur

0

türk ressam şair bedri rahmi eyupoglu 1911 de trabzonda doğdu ortaögretimini yaptığı sirada trabzonda bulununan zeki kocaeminin ogrencisi olarak resme ilgi duymaya başladı 1927 de istanbula gelerek guzel sanatlar akademisinde nazmi ziyanin ogrencisj oldu buradaki iki yilllik egitimden sonra parise gitti

0

bedri rahmi eyuboglu 1911'de giresun gorelede dogdu kendisi de cok iyi bir sanatciydi ve iyi bir insandi maalesef kendisini kaybettik keske kaybetmeseydik sanat dunyası cok buyuk bir insani kaybetti ancak yapacak bir sey yok herkes bir gun olumu tadacaktir :=(.

0

bedri rahmi eyüboğlu şair bir sanatçıdır. şiirleri ile ünlüdür.

0

bedri rahmi eyüboğlu, 1911 tarihinde giresun'da doğdu. ilk ve orta öğrenimini trabzonda yaptı. istanbul güzel sanatlar akademisini bitirdi. iki yıl pariste kaldı. şiir ve düz yazıya küçük yaşlarda başlayan sanatçısı 1928 de daha lise öğrencisi iken şiir yazmaya başladı. şiirlerinde anadolu hayranlığı yansıdı. modern resim görüşünü şiirlerinede yansıdı. göz alıcı sıfatlarla süslü şiirleri vardı. atölyesinin girişinde ressam andı vardı. demir yolu yapımında çevirmenlik yaptı ve tekel genel müdürlüğünde görev yaptı. moskovada düzenlenen çağdaş sanat sergisine katıldı. 1937 de akademinin resim bölümünde asistan oldu. bedri rahmi eyüboğlu pek çok resim yapmak için edirne ve çoruma gitti ve resimlerde köy manzaraları, kahveler, anadoluya özgü görünümleri yansıttı. 1940 larda duvar resimlerine yöneldi. 1947 yılında istanbul'da özel atölye ve galeri açtı. ankarada o zamana kadar bütün eserlerini anlatan sergi açtı. pariste insan kavimlerini inceleyen bir çalışmaya katıldı. 20 eylül 1975 de istanbul da hayatını kaybetti. eserleri oğlu tarafından toplanarak kitaplaştırıldı. 64 yaşında hayatını kaybetti. yaşamı boyunca güzel sanatlar akademisinde eğitim verdi. en ünlü şiiri karadut şiiridir. 1941 den itibaren çeşitli şiir kitapları yayımlandı. halk diline yaklaşma çabası ile resim ve şiirler olulturmaya çalışmış ve ortaya koymuştur. canım anadolu, tezek deli fişek, dol karabakır dol, halk sanatı, yaradana mektuplar, tuz, üçü birden dördü birden, erik ağacı, resme başlarken, karadut, yaşadım, yedi tane erik ağacı, türküler diyarı.

0

ressam sair edebi kimliği ile tanınmış kişidir

1

bedri tahmi eyüboğlu (1911-1975), ressamlığı yanında şairliği ve yazarlığıyla da tanınan bir sanatçıdır. istanbul güzel sanatlar akademisini bitirdikten sonra gittiği paris'te ünlü ressamların eserlerini inceleme olanağı bulur; matisse ve dufy'den etkilenir. öğretmeni ibrahim çallı'dır.
şiirlerinde resimlerinde olduğu gibi anadolu insanın sesi hakimdir. şiir yazarken halk türkülerini örnek alır. şiirlerinde sorgular, paylaşımı savunur.
gezi yazıları ve sanat yazıları kapsamında düz yazıları da bulunmaktadır.

0

bedri rahmi eyüp oğlu ünlü bir resamdır trabzona doğmuş bir çok resim yapmış ve büyük ödüller almış

0

bedri rahmi eyüpoğlu ünlü bir ressamdır. aynı zamanda yazar ve şairdir. 1911 yılında görele'de doğmuştur. eren eyüpoğlu ile evlenmiştir. istanbul'da devlet güzel sanatlar akademisinde okumuş daha sonra parise gitmiştir. yaşamı boyunca güzel sanatlar okulunda ders vermiştir. 21 eylül 1975 yılında istanbul'da ölmüştür.