0

reklam ve halkla ilişkiler kavramları tanım ve işlev açısından birbirinin aynısı iki kavram gibi dursada gerek akademik literatür açısından gerekse sektörel anlamda pek öyle değildir.halkla ilişkiler önceden tasarlanmış planlı,performans gerektiren ve gerçek politikalara dayanan, aynı zamanda kamu yararı gözeten ,iki yönlü iletişim çabası ve bir yönetim fonksiyonudur.reklam ise insanların gönüllü olarak belirli bir davranışta bulunmaya ikna etmek,belirli bir düşünceye yöneltmek,dikkatlerini bir ürüne hizmete,fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak,onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan ; iletişim araçlarından yer yada süre satın almak yoluyla sergilenen yada başka biçimlerle çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan duyurulur.

0

reklam bütçeleri daha kabarıktır.
halkla ilişkilerde amaç bir kuruluşu tanıtma veya halkı etkilemektir. reklamcılıkta ise amaç, satışı veya malı tanıtmaktır.
halkla ilişkiler daha sabırlı ve uzun süren çalışma ister. acelecilik yoktur. reklamcılık iseçabuk sonuç almak ister.
halkla ilişkiler yönetme sanatı ile ilgilidir. reklamcılık satıcı, bayi, mal dağıtıcı dediğimiz kişilerin çalışmalarını kolaylaştırır.
halkla ilişkiler; bir ilan, reklam, propaganda veya enformasyon hizmeti değildir.
reklam tek yönlü işlerken, halkla ilişkiler çift yönlü işler.