0

peyami safa 1899 da istanbula doğmuştur. psikolojik romanları ile tanınan bir şairdir. şair ismail safa'nın oğludur. babası sşvasts sürgün de yaşamını yitirmiştir. memur olarak çalışmıştır. daha sonra öğretmenlik ve gazatecilik yapmıştır. hayatını yazıları ile kazanmıştır. babası gibi şair olan amcaları sayesinde edebiyatla tanımıştır. kardeşi ilhami ile çıkardığı yirminci asır adlı akşam gazatesi de asrın hikayeleri başlığıyla yazılan hikaye dikkat çekmiştir. aynı zaman da cingöz recai adlı polisiye romanları büyük ilgi görmüştür. daha sonra, kültür haftası ve türk düşüncesi adlı iki dergi çıkarmıştır. sanat, edebiyat, felsefe, psikoloji, sosyoloji gibi değişik alanlar da yazdığı yazılar ile çok yönlü bir yazar haline gelmiştir. özellikle 1930 larda basılan genç bir hastanın psikolojisini yansıtan otobiyografik romanı dokuzuncu hariciye koğuşun ilk baskısını nazım hikmete ithaf etmiştir. peyami sayfanın eserleri ise, gençliğimiz, şimşek, sözde kızlar, mahşer, bir akşamdı, süngülerin gölgesin de, bir genç kız kalbinin cürmü, canan, dokuzuncu hariciye koğuşu, fatih harbiye, atilla, yalnızız, bir tereddğtün romanı, matmazel noralya'nın koltuğu, bir insanlar. öyküleri, hikayelerden oluşmaktadır. inceleme ve demeleri arasında, türk inkilabına bakışlar, mistisizm mahutlar, felsefi buhran, büyük avrupa anketi, millet ve insan, sosyalizm, doğu batı sentezi, nasyonalizm, sanat edebiyat tenkid, osmanlıca türkçe uydurmaya, kadın aşk aile, sosyalizm marksizm komünizm, eğitim gençlik üniversite, 20. asır avrupa ve biz, yazarlar sanatçılar meşhurlar.

1

iki nisan bin sekiz yüz doksan dokuz doğumludur.
psikolojik romanlarıyla tanınmıştır.kardesi ilhami yle birlikte yirminci asır adlı gazeteyi çıkardı.asrın hikâyeleri adlı magazin hikayeleri ile dikkat çekti.annesi server bedia isminden esinlenerek kendisine server bedi takma ismini kullandı . cingöz recai adlı polisiye bir roman çıkardı .
kültür haftası ve türk düşüncesi adlı iki dergi çıkardı . oğlunun ölümü onu çok derinden sarstı.fazla sürmeden kendisi beyin kanaması geçirdi ve öldü.1930 da dokuzuncu hariciye koğuşu nun ilk baskısı basıldı.1949 da son eserlerinden olan matmazel noraliyanın koltuğunu yayınladı.
romanları;
gençliğimiz
sözde kızlar
mahşer
şimşek
bir akşamdı
süngülerin gölgesinde
bir genç kız kalbinin cürmü
canan
dokuzuncu hariciye koğuşu
matmazel noraliyanın koltuğu
fatih harbiye
atilla
bir tereddütün romanı
yanlızız
biz insanlar
oyun;
gün doğuyor
öykü;
hikayeler

0

2 nisan 1899 yilinda istanbul da doğdu
15 nisan 1961de vefat etti eserleri: gençliğimiz,simsek,mahserdir