0

ülkenin her köşesine eşit uzaklıkta olması ve herhangi bir taraftan gelebilecek saldırılarda hızlı karar iletimi ve ve saldırılardan en korunaklı olan yer olması sebebiyle

0

ankara'nın başkent olma mevzuu kurtuluş savaşı dönemine dayanır.ankara şehri mondoros ateşkes antlaşması sonrasında işgale uğramayan nadir yerlerden olması ve çevresindeki illere göre daha daha güvenli olması bu konuda belirleyici olmuştur.

2

ankara da doğal olarak meydana gelen kuvayı milliye ruhunun milli mücadeleyi ateşleyen bir güç olması.bu durumunda kuvayı milliye zamanında ankara'yı bir sembol haline getirmesi. ankara'nın jeopolitik, coğrafi ve siyasi konumun başkentlik için uygun olması. anadolu'nun tam ortasında yer alması ve etrafının dağlarla çevrili olması işgal edilmesini zorlaştırıcı bir etkide olması. ankara'nın daha önceden hiç işgal altına girmemiş olması. ankara'nın istanbul'a yakın olması ve istanbul'da yaşanan olayları yakından takip etmeye olanak tanıması. son zamanlarda siyasal ve toplumsal açıdan istanbul'a duyulan güvenin azalmış olması istanbul yerine ankara'nın başkent olmasında en büyük etkenlerdendir.

0

savaş döneminde savaş alanlarından uzak olması coğrafik olarak türkiyenin ortalarında yer alması ve yüz ölçümü olarak büyük olması

0

ankaranın başkent olma sebebi şudur kıyı kesimlerden uzaktadır yani denizden herahangi bir tehtid almaz ve nerdeyse türkiyenin tam ortasındadır düşmanın işgal etme ihtimali imkansızdır.

0

ankara'nın işgale uğramamış olması ve türkiye'nin tam merkezinde olması.

1

ankara'nın işgale uğramamış olması, ulaşım bakımından diğer yerlere nazaran daha kolay ulaşımın olması, o yıllarda milli mücadele yanlılarının daha fazla olması sebebiyle o dönemin şartlarında en makul olan yer olduğundan, ankara bugün başkentimizdir.

0

ankara’nın başkent olmasının konumu hem anadolu’ya hem de istanbul’a yakın bir konumda olduğundan dolayı yanı jeopolitik konumundan dolayı ankara başkent yapılmıştır.

0

kurtuluş savaşı döneminde meclisin güvenliği için istanbul yerine ankara seçilmiştir çünkü ankara hem daha merkezi hem de kara yolu daha gelişmiş ulaşımı daha kolaydır güvenlik açısından da daha iyi

0

türkiye'nin tam merkezinde yer almasından dolayı başkent olmuştur ve ulaşılmaşı zor biryerde çünkü tam ortada

1

ankara nın daha önce işgale uğramamış olması