0

döviz kuru dediğimiz birim yani bir başka değişle yabancı ülke paralarını temsil eden bir para biriminin, ki bu günümüzde çoğunlukta dolardır, yerli para birimi türünden fiyatı,tüm fiyatlar gibi alıcı ve satıcıların isteklerini denkleşmesi ile belirlenebilir. bununla birlikte döviz gelirleri az olan ülkelerde, ülkeleri az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin bir kısmını ekleyebiliriz,döviz talebinin ardından daha hızlı ilerlemesi ve genişlemesi sonucunda döviz kurunda aşırı yükselmesini önlemek niyetiyle kamu otoritesi çoğunlukla döviz piyasasına müdahale etmeye çalışır. örneğin ülkemizde bu tarz müdahaleleri yapan asli kurum türkiye cumhuriyet merkez bankası'dır. merkez bankası dizde aşırı fiyatlanma olduğu zaman, piyasaya döviz satışı ile müdahale etmeye çalışıyor. bu müdahaleler döviz alım-satımının belli kurumlarca yürütülmesi,döviz talebinin belli bir bantla tutulması ve hatta bunlarla birlikte döviz kurunun belli bir oranda sabit tutulması gibi önlemlerle gerçekleştirmeye çalışır. fakat herhangi bir fiyatı üst sınır konulduğunda arz ve talebin bu sınırda denkleşmesi sağlanamazsa maalesef ortaya karaborsa fiyatı çıkar ki bu da ekonomik anlamda olumsuz bir durumdur. döviz kurunu kontrol etmeye çalışan ülkelerin birçoğunda döviz arzındaki yavaş olan ilerleme,talepteki hızlı artış ile kronik bir yapısal sorun oluşturduğundan kontrol başarılı sonuç vermeyebiliyor. bu durumla ilgili bazı görüş sahipleri,döviz kurunun arz ve talep tarafından serbestçe belirlemeye bırakılması ve bu konuda kamu müdahalesinin gereksiz olduğunu savunurlar. kendilerine göre serbestçe belirlenen değişken döviz kuru,döviz arz ve talebini devamlı denk tutar ve dolayısıyla diş dengenin devamlı korunmasını sağlar.

0

bana göre bu tür borsa kuru işleri siyonizmin bir oyunudur siyonist devletler bu tür ekonomik hile oyunlarla ülkeleri parmaklarında oynatıyorlar bunun önüne geçmek için her ülkenin kendi para birimini kullanıp böyle oyunlara prim vermemesi gerekiyor

0

döviz kurları döviz piyasasındaki arz ve talep hareketlerine göre değişir. ayrıca siyasi olaylar ve önemli ekonomik olaylar da bu değişime etki eden unsurlar arasında yet alır.