0

hakim hangi durumlarda kalem kırar?bunlar nelerdir?

sizden ricam madde halinde yazın :)

7 cevap
0

idam cezalarında ve müebbet hapis cezalarında kırar

1

hakimler ağır ceza hakimleri özellikle idam kararı verdiklerinde kalem kırarlar. bu konuda yaşanmış hatıralarımda vardır. benim rahmetli öz teyzem ağır ceza hakimiydi. adı meliha idi ama biz ona yaşadığı sürece hep hakim teyze diye hitap ettik. kendisi iki kere kalem kırdığını anlatmıştı bizlere.. farklı yıllarda.. hatta birinin de trabzon'da hakimlik yaptığı zamana denk geldiğinden bahsettiğinde babam da ona iyi cesaret tek başına bir kadın olarak orada idam kararından sonra yaşayabildin diye sormuştu. benim teyzem yürekli bir kadın hukukçu idi.. rahmetle ol teyzeciğim.

1

hakimin kalem kırma olayı maalesef bir insanın infazını vermesidir. yani ağırlaştırılmış müebbet hapis vermesidir. eski tabirle idam fermanını vermesidir. yani mahkumun ölümüne karar vermesidir. kalem kırılması kısaca olarak bir kişinin ölüm emrinin hakim tarafından verilmesidir.

0

hakimler idam kararı verdiklerinde kalem kırar. bu konuda bir yönetmelik veya yazılı bir kanun olmasada hakimler idam kararı verince kalem kırarlar. bu olsy bir gelenektir.

0

hakim cezayı veren insandır son iş ondan biter savcı hakime yollar büyük mahkeme olur ne kadar ceza verilcegini ve cezaevine gönderen kişi yada serbest bırakan kişi hakimdir bildiğim kadariyla söyledim daha fazlasına olabilir

0

hakimin kalemi kırması infaz kararı ve muhenbet cezası ile hüküm yiyen kişilere durumu belli etmek amacı ile yapılan bir seydir. mesela ülkemizde idam edilem deniz gezmisin idam kararından sonra hakim kalemini kırmıstır. kalem kırılması infaz ve muhabbet cezası gibi durumlarda yapılan bir eylemdir.

0

idam cezalarinda hakim kalem kirar. baska bir aciklamasi olmamasi lazim.