0

bir duyuyla algılanabilen bir seyın baska bır duyuya aktarılıp algılanmasına denir. mesela sözleri sıcacıktı dediğimde dokunma duyusu ısıtmeye aktarılmıstır..

0

duyu aktarımı cevremizde ortamdan ve yercekimin olması sebebiyle yogun havayla bir etken halinde işitme organımız olan kulagımızdan duyularak cıkan farklı frekanstaki sesleri duymamız,duyu aktarımı olur

0

duyu aktarımı: kendi duyumuzla algıladığımız kavramları başka bir duyuya aktarmaya denir.
örneğin, bana çok sıcak davranıyordu. cümlesinde dokunma duyusu görme duyusuna aktarılmış.
~onun tatlı diliyle çözemeyeceği şey yoktu. bu örnekte de tatma duyusundan işitme duyusuna aktarım yapılmış.
~ şarkıcının yumuşak ve kadifemsi sesi ilgimizi çekmişti. burda da dokunma duyusundan işitmeye aktarım yapılmış.
~annesinin ölüm haberini acı şekilde öğrendi. bu cümledeyse tatma duyusundan işitme duyusuna duyu aktarımı yapılmış.

0

bazı duyular kelimeler ile ifade edilebilir bazen duyular arası aktarım yapılabilir bir kelimenin kullanımını anlamına göre farklı duyuyu ifade edebilir
örnek sert sözleri içimizi yaraladı
çok sığ düşüncülerin var

0

duyu aktarımı bir duyu organımızla ilgili olan kavramı başka bir duyu organımızda anlatmaya veya ilişkilendirmeye duyu aktarımı denir..
örnek verecek olursak bu cümleleri söyleyebilir..
sert bir rüzgar gibi geçti.
telefon acı acı çaldı.
o çok yumuşak huylu biridir.
mutfaktan keskin bir koku geliyor.
bir duyguyu anlatmaya sıcak bir bakış yeter.
onun acı çığlığı hala kulaklarımda yankılanıyor.
telefon tatlı tatlı çalıyor..

0

duyu aktarımı bir metinde yada sözde 5 duyu organımızdan herhangi birisiyle anlattığımız olayı başka bir duyu organımızla anlaşabilecek şekilde devam ettirmeye denir.basit bir örnek olarak gök gürültüsü binaların camlarını titretiyordu.burada gök gürültüsü kulağımızla algılayabildiğimiz bir olayken camın titrediğini görmeyle anlayabiliriz.basit olarak böyle düşünüyorum

0

duyu aktarımı duygularınla algıladığın olayları diğer duygularınla da ilişkilendirmektir.aslında halk dilinde çok kullanılır. mecaz anlatıma daha yakındır. mesela "acı acı ağladı" yani aslımızda dilimizle algıladığımız acı hissini onun verdiği acı tadı duyguya aktarmak demektir.

0

bir duyu organımızla ilgili olan kavramı başka bir duyu organımızla anlatmaya veya ilişkilendirmeye duyu aktarımı denmektedir. onun acı çığlığı hala kulaklarımda yankılanıyor. (tad alma ve duyma duyu organları ile yapılan eylemler) tatlı bir rüzgar esiyordu sahilde(tatma duyusu dokunmaya)

0

bazı duyulara ait kelimeler, bazen duyular arası aktarmaya uğrayarak başka duyuların yerine kullanılabilir. bu bazen benzetme bazen de yakınlık ilgisiyle gerçekleşir. bu şekilde, bir duyunun başka bir duyuya ait durumu ifade etmek için kullanılmasına “duyular arası aktarma” denilmektedir. özellikle sanatlı söyleyişlerde, sözün etkileyiciliğini arttırmak veya bir durumu daha iyi ifade edebilmek için bu deyim aktarması yönteminden yararlanılır.

türkçede deyim aktarmaları konu başlığına ait bu olayı şöyle örnekleyebiliriz: “tatlı” kelimesinin gerçek anlamını düşünelim. bu anlam, doğrudan “tatma” duyusu ile ilgilidir. fakat size “çok tatlı bakışları var.” cümlesinde kullanılan “tatlı” kelimesi ise, bakışların güzelliğini betimlemek için kullanılmıştır ve tatma duyusu doğrudan görme duyusuna aktarılmıştır. işte bu örnekte, “tatma -> görme” duyuları arasında aktarma yapılmıştır.

örnekler: – arkadaşlarla bir araya gelince sıcak bir ortam oluştu.
– bir süredir bana neden soğuk davranıyorsun?
– odada keskin bir kömür kokusu vardı.
– o, çok sığ düşünceleri olan bir insan.
– kadife sesiyle hepimizi büyüledi.
– sokaktan gelen acı fren sesi içimizi ürpertti.
– derin bakışlarının esaretinde kaldık.
– bu tür resimlerde sıcak renkler kullanmalısın.
– sert sözlerin hepimizi yaraladı.

0

duyu aktarımı nedir güzel bir soru duyu aktarımıyla ilgili bildiklerimi anlatayım türkçede kendimizi ifade edebilmek için bazı duyulardan yararlanırız mesela bazı duyulara ait kelimeler bazen duyular arası aktarmaya uğrayarak başka duyuların yerine kullanılabilir bu bazen benzetme ya da yalınlık ilkesiyle gerçekleşir bu şekilde bir duyunun başka bir duyuya ait durumu ifade etmek için kullanılmasına duyular arası aktarma denilmektedir özellikle sanatsı söyleyişlerde sözün etkileyiciliğini arttırmak veya bir durumu daha iyi ifade edebilmek için bu deyim aktarması yönteminden faydalanılır türkçede duygu aktarmaları konu başlığına ait bu olayı şöyle örnekleyebilirz tatlı kelimesinin grçek anlamını düşünelim bu anlam doğrudan tatma duygusu ile ilgilidir fakat aize çok tatlı bakışları var cümlesinde kullanılan tatlı kelimesi ise bakışların güzelliğini betimlemek için kullanılmıştır ve tatma duyusu doğrudan görme duyusuna aktarılmıştır işte bu örnekte tatma ve görme duyuları arasında aktarma yapılmıştır bu duyular insana ait duyulardır ve insana ait tatma duygusundan direk olarak insana iat görme duygusuna duyu aktarımı yapılmıştırtır şimdi soruda istediğiniz üzere bazı örnekler verelim arkadaşlarla bir araya gelince sıcak bir ortam oluştu belli zamandır bana soğuk yaklaşıyorsun bunun sebebi nedir arkadaşım boynunda keskin bir parfüm kokusu var arkadaşım ve onun arkadaşı çok sığ düiünceleri olan insanlardır kardeşimin kadife gibi sesi vardır hastaneye gittiğimizde içeriden gelen acı çığlıklar içimizde kan ağlatan şeyler uyandırmakla kalmayıp bizi ağlatto o çok derin bakışları olan bir insandır bu tür elbiselerde ıccak renkler kullan çekik kaş güçlü bakış dağlarda ateş yakış kendinden emin sert bir bakış alkış alkış bakışlarıyla beni dövdü neden böyle yaptı ağzımdan emdiğim sütü burnumdan geitrdi ak akçe kara gün içindir araba hızla bağırdı tatlı tatlı kaydı kendi ekseni etrafında acı bir dönüş yaptı ve ağaca sert bir şekilde çarptı içinden acı çığlıklar yükseldi çevreden de acı çığlıklar yükseldi herkes acı içerisinde koştu yaralılar acı içerisinde kıvranıyorlardı herkes şaşırdı ne yapacğaını bilemeden gözleriyle olayı kokladılar polis acı içerisinde kıvrana yaralılara yardım etmeleri içib ambulans çağırdı ambulans gelirken acı sesiyle bağıra bağıra geliyordu insanlar dehşetle olayı kokladılar ambulans görevlileri acı içerisinde kıvranan yaralıları ambulansa bindirip götürdü götürürken ambulans sesi acı acı bağırıyordu sanki mişcesine örneklere bakıldığında hepsinde beş duyumuz olan dokanma tatma işitme koklama görme hislerinin yani duyularının birbiri arasında yer değiştirdiğini görebiliyoruz genellikle dokunma ve tatma duyguları ile görme duygusı arasınsa duyu aktarımı olmasıyka birlikte özellikle acı kelimesiyle örnekler vermekle birlikte tüm duyularla örnekler verilebilir bu konuu bütünleyecek şekilde deyim aktsrmalarının alt başlığı olan insandan insana insandan doğaya ve doğadan doğaya aktarımların da önemle üstüne düşerek onları da öğrenmeliyiz

0

duyu aktarımı bir duyuyla algılanabilen kavram ya da varlığın başka bir duyuya aktarılarak algılanmasıdır.
acı çığlıklar geliyordu uzaktan.(tatma duyusu işitmeye)
bize çok soğuk davrandı (dokunma duyusu görmeye)
bir duyu organımızla ilgili olan kavramı başka bir duyu organımızla anlatmaya aktarmaya duyu aktarımı denir.
sert bir rüzgar bizi yıktı.
telefon acı acı çaldı.
o çok yumuşak huylu biridir.
senden bir tatlı söz göremedim.
kardeşimin soğuk hareketlerinden bıktım artık.
evet o çok sıcak bir insandır.
dışarıdan keskin bir koku geliyor.
mutfaktan keskin bir koku geliyor.

0

duyu aktarımı bir duygu ile algılanabilen herhangi bir kavram yada varlığı başka bir duyuya aktarılarak algılanması şeklidir.
sahilde tatlı bir meltem esiyordu. (tatma duyusu dokunmaya aktarılmıştır.)
öğretmen bir hayli sert konuştu. (dokunma duyusu işitmeye aktarılmıştır.)
kadın çok sıcak davrandı. (dokunma duyusu görmeye aktarılmıştır.)
acı çığlıklar geliyordu uzaklardan. (tatma duyusu işitmeye aktarılmıştır.)
yumuşak sesiyle çocukları etkilemişti. (dokunma duyusu işitmeye aktarılmıştır.)
kesif bir koku kaplamıştı sokağı. (görme duyusu koklamaya aktarılmıştır.)

0

bir duyu organının başka bir duyu organı ile aktarılmasına duyu aktarımı denir. örnek olarak
onun hissettiği acıyı ben duyuyorum

1

bir duyula algılanabilen kavram ya da varlığın başka bir duyuya aktarılarak algılanmasıdır.
örenekler:
-tatlı bir rüzgar esiyordu sahilde
-bize çok soğuk davrandı
-adam oldukça sert konuştu
-acı çığlıklar geliyordu uzaktan
-yumuşak sesiyle bizleri büyüledi
-keskin bir koku kapladı ortalığı

0

duyuyla algılanabilen kavram ya da varlığın başka bir duyguya aktarılarak algılanmasıdır örneğin tatlı bir rüzgar esiyordu sahilde(tatma duyusu dokunmaya) bize suğuk davrandı bugün(dokunma duyusu görmeye) gibi farklı çıkarımlar elde etmiş oluruz duygularla ilgili

0

duyu aktarımı bazı duyulara ait kelimeler, bazen duyular arası aktarmaya uğrayarak başka duyuların yerine kullanılabilir. bu bazen benzetme bazende yakınlık ilgisi ile olur. bu şekilde bir duyunun başka bir duyuyu ifade etmek için kullanılmasına duyular arası aktarma adı verilir. özellikle sanatlı söyleşilerde kelimenin etkileyiciliğini arttırmak için veya bir durumu daha iyi ifade edebilmek için duyu aktarması yönteminden yararlanılır. mesela tatlı kelimesinin gerçek anlamını düşünelim. bu kelime tatma duyusu ile ilgilidir ancak bakışları çok tatlı dendiğinde cümlede kullanılan tatlı kelimesi bakışların güzelliğini anlatmak için kullanılmıştır. bu sayede tatma duyusu doğrudan görme duyusuna aktarılmıştır. bu tür aktarmalara örnek olarak şu cümleler verilebilir.
arkadaşlarla bir araya gelince sıcak bir ortam oluştu. bir süredir bana soğuk davranıyor. odada keskin bir kömür kokusu var. o çok sığ düşünceler sahip bir insan. kadife sesiyle hepimizi büyüledi. sokaktan gelen acı fren sesi içimizi ürpertti. derin bakışların esaretine kaldık. bu tür resimlerde sıcak renkler kullanmalısın. sert sözlerin hepimizi yaraladı.
örneklere bakıldığında hepsinde beş duyumuz olan görme, koklama, dokunma, tatma, işitme duyuları arasında aktarım yapıldığını anlayabilirsiniz. genellikle dokunma ve tatma duyularıyla görme duyuları arasında aktarım olmakla birlikte tüm duyular için örnekler verilebilir. bu konuyu bütünleyecek şekilde duyu aktarımı konusunun alt başlıkları ise insandan insan insandan doğaya ve doğadan doğaya aktarım dır.

0

bir duyu organımızla ilgili kavramı başka bir duyu organımızla anlatmaya denir
örnekler:
sert bir rüzgar bizi yakti

telefon aci çaldi

o yumuşak huylu biridir

senden tatli bir söz göremedim

0

duyu aktarımı söyle ifade edilebilir:
temel anlamıyla beş duyu organımızdan biri özgü olan bir sözcüğün başka bir duy aktarılmasıdır bilindiği gibi insana ait beş duyu vardır işitme koklama görme dokunma ve tatma. nesnel alemdeki nesneleri bu duygularımızdan birisi veya hepsi ile birden algılar ve değerlendiririz bizim dışımızdaki nesneler ile bu duygularımızdan birisi veya hepsi ile birden iletişimde bulunarak dış ailemdeki nesneleri bu duyularla kavrar ve anlamlandırır bu duyularımızla kapladığımız nesneler ile bu nesneleri karşılayan göstergeler olan sözcükler arasında bu duyularla edindiğimiz pek çok zihniyeti bağlarımız da bu duyularımız sayesinde nesneleri zihnimizde uyanan kavramlar vardır elimizdeki sözcüklerle bu sözcüklerin zihnimizde uyandırdığı izlenim is kavram adı verilmektedir kavramlar kavramları karşılayan sözcükler ve nesnelerden duyularımızla elde ettiğimiz veriler arasında çok sıkı ilişkiler ve ilettiler kurulur. duyularımızın her birinin kendine özgü bir algılayış yöntemi ve yönleri vardır görme duyumuzun yetilerini işitme dokunma duyularımızın yeteneklerini takma duyumuz vakıf değildir. örneğin: bulut nesnesinde sadece gözlerimiz vakıf olabilir ve algılayabilir ama gözünün algıladığı bulut kavramının verdiği bilgiler diğer duygularımızı algılama hakkında fikir verecektir yani dokunma tatma işitme koklama duyularımızın algılayamadığı bulut hakkında görme duyumuzun yardımı ile yumuşak hafif akışkan ve benzeri gibi algılar üretiriz.

0

yumuşak sesiyle bize huzur verdi.
öğretmen oldukça sert cevap verdi

0

duyu aktarımı demek ;
herhangi bir cümle kurdugumuz zaman doğanın insana aktarılmasıdır .aslında mesela "ali neden buğün misafirlerimize karşı okadar soguktu . dendigi zaman "soguk "ifadesi bize burada dogadaki olayların yaz "dan yazmak gibi insana ve insanın yaptıklarına aktarılması dır .