0

yavuz sultan selim kimdir?

13 cevap
0

osmanlı sultanı 2. bayezid'in oğlu. sehzadeliğin de uzun süre trabzon sancak beyliğinde bulunmuştur. bu dönemde zaman zaman kırıma gittiği, düzenli olarak askerlerle birlikte talimlere katıldığı güçlü bir fiziğe sahip olduğu bilinmektedir. gerek babasının hüküm sürerinin uzun olması, gerek fetih hareketlerinin durması gerekse de kendisinde büyük olan ağabeyleri şehzade korkut ve şehzade ahmetin taht için daha öncelikli olması sebebiyle taht mücadelesine katılmış, kensine bağlı sancak güçleri, oğlu kefe sancak beyi ve ardılı olacak sultan süleyman güçleriyle isyan ederek istanbula yürümüştür. babasını tahttan indirerek tahta çıkmış ve 1512-1520 yılları arasında hüküm sürmüştür. saltanatında doğu ile ilgilenmiş, ilk önce iran merkezli safevileri çaldıran savaşında, daha sonra da mısır ve suriye hakimi memlük devletini mercidabık ve ridaniye savaşlarında mağlup etmiştir. bu savaşlar sonucunda ciddi boyutta bir toprak kazanımı, devlet hazinesinin önemli ölçüde zenginleşmesi ve halifelik makamının osmanlı hanedanına geçmesi ile sonuçlanmıştır. tipik bir asker kral olması sebebiyle orduya büyük önem vermiş, öldüğünde oğlu sultan süleymana devrin en modern ve güçlü ordusunu ve bu orduyu ikame ettirebilecek mali gücü bırakmıştır.

0

yavuz sultan selim kanuni sultan süleyman ın da babası olan dokuzuncu osmanlı padişahı dır.

0

şah ismail ile girdiğ savaşı kazanarak islam dünyası üzerinde büyük bir etki yaratan yuvuz sultan selin han hazretleri yönünü hep daima doğuya çevirmiş ve sürekli safevilerle savaş içinde olmuştur. yönünü doğuya çevirmesinin nedeni ise safevi tehlikesinin kapıda olmasıdır. safevi tehlikesinin ortadan kalkması sonrası gözünü mısır'a diken sultan mercidabık ve nedeniye seferleri ile mısırı ele geçirerek halifelik makamının osmanlı devletinde ilk sahibi oldu ve böylece bir siyasi üstünlük kazanmış oldu. mısır'ın alınması ile osmanlı topraklarını 2 kat daha artmasın sağlamış ve 8 yıllık hükümdarlıktan sonra ölerek devleti oğlu kanuni sultan süleyman'a bırakmıştır.

1

2. bayezidin en küçük oğlu olan kanuni sultan süleymanında babası olan 9.osmanlı sultanıdır 1512 1520 tarihleri arsında taht sürmüştür.

1

osmanlı imparatorluğu'nun 9. padışahı osmanlı halifelerinin 1. cihan padişahı kanuni sultan süleyman'ın babasıdır.

0

yavuz sultan selim ilk halife küpe takmasıyla bilinir doğunun sultanıdır devlet topraklarını iki katına çıkarmış hazineyi onun kadar kimse dolduramamış kanuni sulatan süleyman'ın babasıdır. tahta kısa süre kalmasına rağmen yaptıklarıyla osmanlı tarihinde yeri ayrıdır.

0

osmanlının ikinci padişahıdır aynı zamanda ilk osmanlı halifesi

1

osmanlı imparatorluğunun 9 ncu padişahıdır. babası ikinci beyazıt'tır. ve onu tahttan indirerek yerine geçmiştir. bu tarihte bir ilk olmuştur. 8 yıl tahtta kalmış..kutsal hazineleri ülkeye getirtmiş padişahtır. osmanlı imparatorluğunun yükselme devrine denk gelir tahta olduğu süreler. ilk islam halifesi unvanını da almıştır. tek kulağında da küpe olduğu rivayet edilirse epey modernmiş bana göre.

1

osmanlı imparatorluğu 9.padisahıdir. ülke toprakları ni iki kat artırmıştır. adı 1.selim olarak geçer. bir

0

8. osmanlı padişahı 2. beyazid’ın oğludur. osmanlı devleti’nin 9. padişahı’dır. 8 yıl taht’a kalmıştır.

0

9.osmanlı padişahı,88.islam halifesidir.

1

9.osmanlı padişahı 88. islam halifesidir ve ilk islam halifesidir

0

yavuz sultan selim bir osmalı padişaıdır