0

1.murad han için söylenen ünvandır 1.murad han 2.kosova savaşı sırasında sırp asker miloş tarafından 1389 yılında hançer saplanması sonucu şehit olmuştur

0

osmanlımdevletinin 3. hükümdarı, orhan beyin oğlu 1. murat'ın lakabıdır. hüdavendigar, bey, hükümdar analmındadır. bu kıymetli padişah, abisi süleyman beyin erken ölümü nedeniyle onun fetihlerini devam ettirmiş, babasının ölümü üzerine de tahta çıkmıştır. tahta geçtiğindeki toprakları ölümüne kadar beş kat genişletmiştir. idari ve iktisadi anlamda da büyük yenilikler yapmıştır.

1.kosova savaşını kazansıktan sonra savaş yerinde dolaşırken sırplı bir asker tarafından arkasaından hançerlenerek şehit olmuştur.

0

i. murad'ın mahlasıdır hüdavendigar. kosova savaşı'nda kazanılan zaferden sonra, daha savaş meydanını terketmeden önce, miloş obiliç tarafından hançerlenmiştir. tedavi edilmeye çalışılmış ama kurtarılamamıştır.

1

osmanlı imparatorluğunda hüdavendigar lakaplı padişah, i.murat'tır. osman gazinin oğludur. osmanlı padişahlarının üçüncüsüdür. halk tarafından çok sevilirmiş. alimleri sevip kolladığı için kendisine asil, soylu ve iyilik sever anlamına gelen hüdavendigar lakabı verilmiştir. mevlana'ya olan sevgisinden ötürü ayrıca hünkar diye de anılırmış. bir sırplı tarafından 1 nci kosova savaşında hançerlenerek öldürülmüştür. türbesi kosova'daymış.