0

orkide bakımı aslında türe cinse göre değişir. genelde büyük boy almanız sizin için daha iyi olacaktır çünkü eve daha iyi uyum sağlarlar. özellikle orkide alırken yapraklarına dikkat etmelisiniz yapraklarında lekeler varsa orkideler hasta olabilir veya güneşe fazla maruz kaldığından yaprakları yanmış olabilir orkidenin bulunduğu saksı şeffafsa eğer köklerini de kontrol edebilirsiniz koyu kahve veya siyaha yakım gibiyse eğer kökleri ölmüştür kesinlikle almayın. orkiden yetiştirmeye karar verdiğinizde öncelikle evde ona bir yer belirlemelisiniz orkideyi koyacağınız yer aydınlık olmalı ama aynı zamanda direkt olarak ışık almamalı mesela pencere önü değil de pencereye yakın bir yere koyabilirsiniz özellikle doğu cepheye bakan yerlerde daha iyi büyürler güney ya da batı cephede de illa ki büyürler ama bu bölgelerde doğrudan ışık alacakları için bir perde ile korunmaları iyi olur. bu ışığı iyi ayarlayıp ayarlamadığınızı orkidenin yapraklarından anlayabilirsiniz yapraklar eğer zeytin yeşili gibiyse yeterli ışık alıyor demektir ancak rengi koyulaşmış ise yeterli ışık alamıyor demektir. genel olarak orkideyi 4-7 günde bir sulamak gerekir ama bu yinede kesin bir kural değildir. orkidenin su ihtiyacı saksı ortamı ile de değişkenlik gösterebilir genelde diğer çiçekler gibi yaz aylarında daha çok sulamak gerekir ama kış aylarında o kadar suya ihtiyaç duymaz. dikkat edilmesi gereken asıl mesele birçok bitki gibi orkideler de kuraklığa dayanamaz her zaman için toprağının az da olsa nemli olması ona iyi gelecektir ve yine her bitkide olduğu gibi sabah saatlerinde sulamak en iyisidir bence. bu yüzden gün içinde de ara ara spreyleme yapabilirsiniz. ancak saksı tabanı içinde asla su kalmamalıdır yani sprey bence en kolay yöntem suyu iyi ayarlamış oluyorsunuz. ayriyetten orkideyi ortalama olarak haftada bir defa gübrelemeniz yeterli olacaktır çünkü orkideler için az gübreleme daha verimlidir saksı konusuna değinecek olursak ortalama olarak 10-15 cm civarında ufak saksılar yeterlidir. 1-2 yıl arayla da saksının çiçeğe uygun olup olmadığına göre değişim yapabilirsiniz. ama gerçekten mecbur kalmadıkça çiçek açmış haldeyken saksı değiştirmeyin. çünkü bu çiçeklerin dökülmesine sebep olabilir.

0

orkide bitkisi şık ve büyüleyici duruşuyla muazzam bir çiçek türüdür ama bakımı biraz zor dur doğru ve bilinçli bakım ile orkideyi çoğaltmak ve sağlıklı bir şekilde yetiştirmek mümkündür. peki bakımı nasıl yapılır, genellikle 10 ila 12 santimlik ufak saksılar orkide için yeterlidir eğer çiçeğin içindebulunduğu toprak karşımı bozulduysa veya kökleri fazla geliştiyse değiştirmeniz yerinde olacaktır köklerinin ezilmeyeceği büyük bir saksı bitkiyi rahatlatacaktır. orkideler için en iyi sıcaklık genelde 23 derece akşamları ise 18 deredir. orkideler fazla nemi sevmez arada topraklarını kurutmak da iyi olacaktır .

0

çok nazik bir çiçek çeşididir. dengeli olarak sulanmalıdır bakımı zor bir çiçektir güneş te bırakılmamalı çok yüksek nemli ortamda durmamalidir

0

ilk olarak orkideyi yerleştireceğiniz iyi seçmelisiniz. orkide koyacağınız yerin aydınlık olması aynı zamanda direkt olarak ışık almıyor olması gerekmektedir.

0

hiç bilmiyorum ama illaki suyla yapılır yani bu normal ve dengeli bir şekilde devam eden olaydır.

0

öncelikle orkideyi koyacağımız yerin aydınlık olması gerekir ancak direkt ışık almıyor olması lazım. ideal oda sıcaklığı gündüz 23 derece akşamları ise 18 derece olması gerekir. ortalama 4 ila 7 günde bir sulanması gerekir. yaz aylarında suya ihtiyacı fazla olur kış ayında bu düşebilir. genelde sabah saatlerinde sulanması iyi olur. nem'i çok seven bitkidir, ideal olarak %55-75 arası nem ister.

1

orkide alınacağı zaman bol tomurcuklu, yeşil ve dik yapraklı orkide seçilmelidir. zira çiçeklerinin tamamının açmış olduğu bir orkideyi seçmek, çiçekli dönemin kısa geçmesine neden olacaktır. orkidenin bulunacağı yerin aydınlık ama direk güneş ışığı almayan cama yakın bir konumda olması gerekir. orkideler direk güneş ışığını sevmez. ayrıca orkide saksısının küçük, şeffaf olmasına ve altında drenaj deliklerinin bulunmasına dikkat etmelisiniz. çiçekleri kadar köklerinin de gün ışığına ihtiyacı vardır. saksınızın şeffaf olması bu nedenle gereklidir. orkide yetiştirmek için özel olarak üretilen topraklardan almanız, orkidenizin daha çok verimli olmasını sağlar. orkideler her toprağı sevmez, bu nedenle bu konuda da özenli olmalıyız.
orkide çiçeğinin sulanması diğer bir dikkat edilmesi gereken konudur. sulama, haftada iki defa olmalıdır. genel olarak dört ile yedi günde bir olacak şekilde , toprağın her zaman nemli kalacağı bir süreç seçilmelidir. çünkü orkide ne fazla suyu ne de kurak kalmayı sever. mevsim değişikliklerinde bu süreyi de değiştirmeniz gerekir. örneğin, kışın haftada bir, yazın ise dört günde bir sulamak idealdir. aynı zamanda sulamayı sabah saatlerinde yapmak, çiçeğinizin verimini arttıracaktır.
orkide çiçeğinin zamanla saksısından taşan köklerini, estetik gerekçeler ile kesinlikle kesilmemesi gerekir. bu işlem, orkidenize fazlasıyla zarar verecektir.
orkidenizin çoğalması için, genellikle ilkbaharda, orkidenin uç kısımlarında bulunan bebek tomurcukları, kökleri yeterince uzadığında ayırıp başka bir saksıya ekebilirsiniz. ama en az iki yaprak ve kök olması şart.
orkidelerimize gerekli özeni göstermeyi biraz unuttuysak ve boyunlarını bükmeye başladılarsa, onları canlandırmak için süper bir önerim var. orkide toprağınız özellikle sıcaklarda sürekli kuruyorsa çok işinize yarayacak. birkaç parça buz alıp orkide toprağının üzerine yerleştirirsebiz, buz yavaş yavaş eriyip etki edeceğinden, toprak daha uzun süre nemli kalacaktır.
herşeyi yaptınız ancak bitkiniz hala yeterince sağlıklı gözükmüyorsa; iki su bardağı su, bir yemek kaşığı tarçın ve iki adet toz haline getirilmiş aspirinden oluşan karışım bitkinizin kurtarıcısı olacak. temiz bir sprey şişesinde tüm malzemeleri karıştırın ve bu karışımı bitkinin tüm hastalıklı alanlarına püskürtün. bu uygulamayı iki günde bir, bir defa olacak şekilde uygulayabilirsiniz. son olarak orkide budamadan bahsedeceğim. çiçeğinizin sadece sapı kalmışsa bu onun öldüğü anlamına gelmez. orkidenizi budayarak, ileri dönemlerde tekrar çiçek açtırabilirsiniz. öncelikle orkidenizin tüm çiçeklerinin dökülmesini ve sap renginin koyulaşmasını bekleyin. orkidenin kökünden itibaren boğumlarını sayın ve aşağıdan üçüncü boğumu bulun. bu üçüncü boğumun birkaç santimetre üzerinden budama makasıyla güzelce kesin. doğru sulama ve gün ışığı sayesinde bu küçücük kalmış sapın ne mucizeler yarattığını göreceksiniz.

0

orkide bakmak istiyorsanız oldukca dikkatli ve hassas olmalisiniz. çünkü orkide adı verilen çiçek cok hassas ve duyarlidir. bakimi rutini tutturana kadar sizi uğraştıracaktır. öncelikle ışık orkideler icin önemlidir. doğrudan gunes ışığına maruz kalan bir orkide kurur. yine ayni şekilde hic ışık görmeyen gölgede kalan bir orkide de çürür. orkide çiçeği ışık almalı ama direk ışığa maruz kalmamalıdır. bu konu çözumlendikten sonra orkideye verilecek su da cok önemlidir. oda sıcaklığındaki su toprağını nemli tutacak kadar verilmelidir. cok fazla ve az verilen su da orkidenin solmasina ya da çürümesine neden olur.

0

orkide bakımı an zor olan çiçeklerden biridir öncelikli olarak orkide bakımında doğru yer seçimi çok önemlidir orkide gölge ışık alan bir alanda bulundurulmalıdır. direk güneş ışığı alan yerlerde orkide bulundurulmamalıdır. doğru yer seçiminden sonra en önemli konulardan biri ise doğru sulama yöntemidir. orkide genellikle az su isteyen nadir çiçekler arasında yer alır. genellikle kış aylarında da 20 günde bir veya 25 günde bir sulanmalıdır yaz aylarında ise 15 günde bir sulanmalıdır çok fazla su verildiği taktirde orkidenin köklerinde çürüme gerçekleşebilir bu nedenle sulama yapılırken az miktarda su verilmelidir. çiçeklerini döken ve kurumaya başlayan orkide dallarının budanması ve yeni sürgünlerin oluşturulmasına zemin hazırlanmalıdır orkide genellikle yılda iki kez çiçek açan ve çiçeklerin de uzun süre üzerinde muhafaza eden muhteşem bir görüntüye sahip olan çiçek türüdür orkidenin beslenmesi için sıvı orkide gübreleri ile hazırlanan karışımların sulama esnasında orkideye verilmesi gerekir bu besin elementi orkidenın ihtiyacı olan beslenme bantlarının karşılanmasında ve daha canlı ve daha sağlıklı olmasına neden olur

0

orkide bakımı orkide bir çiçektir ve her çiçeğin ihtiyaç duyduğu şeylere ihtiyaç duyar önce sullarız suladiktan sonra eğer üstünde böcek falan varsa almamız gerekiyor çünkü böcekler orki deye zarar verir ve yapraklarını yer yapraksız bir çiçekte olmaz daha doğrusu çünkü zaten çiçeğe hayat veren yapraklarıdır fiziksel tanımına göre yaprakları ona hayat veren bir şeydir zaten bunu da geçtimiz de bitkiler ve ağaçlar insan oğlu için apayrı bir şey kaplıyor insaların onlara nefes alabilmesi ve yaşaması için hava veriyor ve üretiyor ancak ürettiği havayı geride alıyor bu işe akşamları oluyor bitki gündüz yani güneş varken kendi havasını kendi üretiyor ancak akşam güneş olmadığı için kendi havasını kendi üretemiyor ve ortamdaki havayı çekiyor bu yüzden akşam yatarken yanınızda bitki olmasın derler ancak bana sorarsanız bitkiler çok önemli bir canlıdır insaların hayatına büyük bir katkı yapar

0

konuya baya uzağım ama bir ara bakmaya çalışmıştık onlarda insanlar gibi hislere duygulara sahip sanırım onlarda da küsme gibi durumlar oluyor diye duymuştum.

0

özellikle de evlerimizde bulunması çok hoşumuza giden ve genellikelkadınalr tarafından daha çok sevilen orkideleroldukça narin bir yapıaya saiptirler ve severek baktıkça ömrünü uzatma gibi insanı duygulandıran ve zman zaman gözlerini yaşrtan bir durum ile karşılaşır ve u narin bitki ile birlikte aranızda bir bağ kurarsınız. çiçeklerimizin duyguları ollduğuna kesinlilke inanamaı ve çiçieklerimze ona göre ilgi göstermemiz gerektiğini kesinlikle nutmamalıyız. özellikle de orkide gibi kırılgan bir çiçek bakmak gibi bir karar verme girşiminde bulumuş isek. eğer bizler bir çiçeğe nasıl ki sevgi ilgi göstererek bakarsak çiçekler de bize bunların karşılığı olarak o ölçülerde cevapalr veririler. sevgi ile dolup taşarlar ve şkları dallarından yapraklarından akar... o rengarenk çiçekleri ile birlikte bizi mest ederler. vemaalesef ki bu kırılgan ve narin çiçek olan orkide hakkında kafalrımız da iyice karışık bir halde bulunmaktadırlar ve insnaların birz göznün korkutarak çekingenlik yaratmasına sebep vermiyor da değiller. orkide bakımı hakkında biraz genel kanıların yani alışılmışın dışında öneriler vemrek ve bunlara uyarak daha sağlıklı canlı ve mutlu bir çiçeğimizz olması için çaba göstermek için sizin adınıza bir araştırma girşiminde ublundum bu soruya gereli cevabı verebilmek için.
şlk olarak çiçğeimizi şeffaf ve saydamolan bir saksıda haifif olarak güneş alan onu mutlu edebilecek sevebilecei sık sık yerinideğiştirmek zorunda kalmayacağınız bir yuva oluşturmalasınız. kendini güvendie hissetmeli mutlakak sevimli çieçğimi tıpkı biz insnalr gibi. ancak böyl bir hisse kavuştuğu maan kendi özgürlüğünde mutlu bit şeilde büyüyp serpielr bilir kırılgan çieçeğimiz. ara ra ise haladımıız yumuta uynu soğutuğ orkidemizi sulaybilriz. bu oldukça besleyicive kherkes tarfından bilineyen bir sulama önerisi olarak geçiyor araştıtırken bulduğum kaynaklar arasında.
kırılgan ve hassas orkide çieğinin su ihtiyicnaını gidermek iin haftada bir kez sulama işlemini yerine getirmek oldukça yeterli ve makuldur. toprağında çok fazla miktarda su bulunup onu boğmasını istemeyiz sonuçta. bir orkide için en etkili ulama yöntemi ise banyolma yöntemidir. diyebilirm
bu yöntem su dolu bir kaba batrıp çıkartarak vuku bulan ve çiçek için oldukça sağlıklı olanbir biçimdir.
orkdeer çiiçekli olduları zamna yaprk açmazlar ve yaprak açtıkları zamanlarda da çieçk açmazlar. çiçekleri döküldğü zmaan ne yazık ki bizim de orkider üzerindeki ilgilmiz hemen sönemye bşlar. fakat bir orkidenin en çok ilgi ve sevigye ihtiyaç duyduuüu zmaanlr bu zamanlardır. orkidler bu zamanarda adeta bir kçük çcuk gibi bir haldedirler sevmek sevilmek şefkat ve ilgi görmek sobet etmke isterler. bu dönemde bu ilgi çvreisnde olan bir orkide çok dha olumlu sonuçlar ile birlikte çiçeklenme dönemine girmektedir.
çiçekleri döküldükten sonra asla dalın tamamen kuruması beklenememeli ve hemen budanmaldıır. 3 boğum sayıp 3. boğumdan 1 parmak ykarıdan keisliri. keisldikten sonra kesinlen dal mutlaka kapanmaldıır.

0

orkide bitkisi doğrudan güneş ışığını sevmez yani güneş ısşıgından uzak tutulmamlıdır bunun için perde arkasından gelen güneş ışıgı ile yardımcı olur. çiçek sapları olmadığı zaman 3 bogumun üstünden kesilmelidir ve dayanaklardan daha kısa olmalmalıdır ve orkidenin kabı şeffaf olmalıdır onda büyütülmelidir
orkideyi daha sonra biraz hava alabilmesi için biraz balkona koyalım ve rüzgarın esintisini alışın ki yeniden çiçek açar bilsin

0

orkide bitkisi güneş ışığını doğrudan sevmez yani güneş ışığından genellikle uzak tutumalıdır.
bunun için perde arkasından gelen güneş ışığı bile yardımcı olabilmekte ve yetmektedir.
orkidenin çiçek sapları dayanaklarından daha kısa olmalıdır dayanak çubuğunu geçtikten sonra çiçek sapını 4 karış yükseklikten makas yardımıyla kesmeliyiz.
şeffaf bir kabın içinde büyütülmelidir.
çiçeğin ortamı ne kadar geniş ve ferah yani rüzgarlı olursa büyümesi ve çicek vermesi o kadar kolay olur

0

kullanacağınız orkide çiçeğinin kullanım koşullarına göre değişir. hangi tarz orkide için soruyorsunuz bu soruyu bunda bu önemlidir.

0

yanına gittim ben ben oldum ben de olsa tek tek olduğu bir şema da var mı acaba ne kadar güzel yer aldı arkadaşlarımız da var mı acaba ne kadar güzel

0

ben orkide çiçeği kadar nazlı kaprisli bir çiçek görmedim.ışığa yakın yere koyuyoruz güneş gelince ybeğenmiyor,odanın kenarına koyuyoruz ışık almayınca yapraklar boynunu büküyor.aldık 1 haftada bütün çiçekler döküldü,kökleri kuruduğunda içi su dolu kaba koyuyoruz tamamen sulansın diye.2 sene sonra çiçek açacakmış öğrendiğim kadarıyla,yapraklar yukarı dogru gideceğine öne doğru ierliyor.kenarına sopa diktik dalı uzadıkça iple bağlıyoruz.1 seneyi geçti çok az gelişme var.sadece yeşillik olsun diye bakıyoruz.geçen gün siteden biri bıkmış olacakki çöpün kenarına komşu bırakmış,sanırım onlar pes etmişler.hani gül falan olsa çiçek açar falan...velhasıl bakımı zor bir çiçek.bazen acaba çiçekçiyle takasmı yapsak diyorum :)

0

orkide bir çiçek çeşididir. narin çiçeklerden dir bakımına özen gösterilmeli düzenli sulanmali ve direk güneş ışığına bırakılmamalıdır

0

cinsinden cinsine göre değişebilir. nadir çüçekler arasında yer alıyor diye biliyorum. her çiçek çoçuk gibidir. orkideye nasıl çocuğunuza bakıyorsunuz onada öyle bakılması gerekir

0

genelde tür ve cinse göre değişiyor ama başlıca bakımı için yapraklarına dikkat edin. lekeler varsa bu orkideler hasta veya güneşte çok durduğu için yaprakları yanarak ölmüş olabilir daha düzgün biryerde olursa daha iyi olur yani çiçeğin yani orkidenin olduğu saksıyı şeffaf seçersen kökünü daha kolay kontrol edersin kapalı kahve olmuşsa kökleri ölmüştür orkideyi alırken buna dikkat edersiniz veya orkidenin kökü kapalı kahve rengi olmuşsa ölmüş demektir. :/ oda sıcaklığına dikkat etmelisin en önemlisi bile bu olabilir normal sıcaklıgı 23 ile 18 derece dir sulama sıklığını günde 4-7 arasında sulaman gerekiyor tabi bu iklime göre değişir mesela ısı fazlaysa fazla suya ihtiyaç duyar yani ayrıca çiçeğini haftada bir gübrelemen gerekiyor orkideler için az gübreleme daha iyi olur