0

farz kesin hüküm içerren vacib kesin hukum içermeyen hukumdur

0

bir şeyin insanlar üstüne farz olabilmesi için o kişinin ergenlik çağına girmiş olması ve akıl sahibi bir birey olmaı lazım yani farz dediğimiz şeyler allahın kesinlikle yapılmasını emrettiği şeylerdir vacip ise kurban kesmek gibidir yani durumu olan ve kekesebilecek durumda olanların yapttığı şeydir vacip ile farz arasındaki ilişki budur.

0

vacip ve farz nedir konusunda ise vacip kesin olmayan farz ise kesin olan yapılması lazım allah ın verdiği emir üzerine yapılması lazım olan mesela namaz kılmak kurban kesmek bunlar tamamen vaciptir yani kesın olmayan birşeydir ama farz olan kesin yapılması gereken şeylerdir oruç tutmak namaz kılmak bunlar allah bize kesin emir kılmıştır tabikide haccada gitmek var ama günümüzde çoğu insanın oraya gitmesinde maddi durumu yok ve insanlar oldukça sıkıntı çekıyorlar diyebilirim bu anlattıklarım tamamen böyledir .

0

farz yapilmasi sart olan ibadetlerdir. vacip ise yapilmasi sart degil , yapilsa iyi olur anlamini tasir. mesela farz olan seyler namaz kilmak, oruc tutmak, zekat vermek, hacca gitmek bunlar birer farzdir. vacip ise mesela tirnak kesmek bir vaciptir. ve buna benzer seyler. farz olanlara kesinlikle uymaliyiz. dunya hayatina aldanmayalim. hepimiz bir gun olecegiz bari duzgun gidelim tertemiz gidelim. lutfen goz ardi etmeyelim ibadetlerimizi. yapmiyorsak da yakinlarinizda ornek alin onlardan akil alin konusun ve ibadetlerinizi kesinlikle yapmaya baslayin.

0

farz herkesin yapmasi gereken ibadetler ( müslüman olan herkesin) vacip ise birileri yapyogi zaman digerlerinden yükümlülüğü kalakan ibadetlerdir. arabistanda vacip ile farz arasinda bir fark yoktur onlara gore ikiside farz olarak geçer

0

adi üstünde farz. yanı yapılması şart olan mecbur olan şeydir. vacib ise farza yakın, yapılırsa iyi olur anlamını taşır. genelde dini konularda telafuz ederiz. örnekleyecek olursa namaz üzerimize farzdır gibi.

0

allah'ın yapılmasını istediği ve yapılmasının kesin olarak duyuruldu yapılmadığı durumlarda allah tarafından cezalandırılacağı söylenen ve yapılması istenilen şeylere farz denir. farz ve vacip kelime olarak eş anlama gelmektedir. ama farz hanefiler tarafından daha kesin anlamında algılanmaktadır .yoksa hemen hemen ikisi de diğer mezhepler tarafından eşit anlama gelmektedir.

0

farz denildiğinde mesela beş vakit namaz farz yapılması gereken yapılmadığı takdirde cezası olan ibadetlerdir ama vacip mesela yatsı namazının vitri vacip kılınmasa belki cezası olmayabilir kesin delillere dayanmamakla birlikte kılınması ön görülen ibadetlerdir

0

farz ve vacip dini terimlerdir. vacip farz a yakın fakat farz olmayan şart koşulmayandır. farz ise yapılması gereken dini şeylerdir. bir müslümanın yapması gereken vacip, örnek olarak kurban kesmek denilebilir .kurban kesimi müslümanlar tarafından farz değildir ,durumu olanlar kesebilir. bu vacibe girer fakat farz da oruç tutmak zekat vermek namaz kılmak gibi terimler müslüman için farzdır.

0

inanması yapması farz olan emirlere farz nedir farz olduğuna inanmayan kafir olur yapmayan tövbe etmezse cehennem azabı çeker inanması farz olmayıp vacip olan yapması farz olan emirlere vacip nedir vacip olduğuna inanmayan kafir olmaz vacibi yapmayan da tövbe etmezse cehennemde azap çeker vacibin ibadet ve yapılması lazım olduğuna inanmayan kafir olur çünkü vacip olduğu sözbirliği ile zaruri olarak bildirmiştir kuranı kerim'de kati delil yani açıkça bildirilmiş ve sözbirliği ile anlaşılmış emirlere farz nedir kuranı kerim'de şüpheli delil yani açık olmayarak bildirilmiş veya bir sahibinin bildirilere mes iyi anlaşılmış olan emirlere vacip denir

0

farz yapılması gereken ama yapılmasada olur anlamına gelir farz ise direk allah ın verdiği kesin emirdir yapılmasıdır mesela namaz farzdır namaz allah ın kesin emridir vacip olan ise namaz kılarken olsun tesbih çekmemek yada tesbih namazı kılmamak teravihi kılmamak bunlar vaciptır ve allah dinimizde zorlama yapmamış en kolaylık saglamış gerçekten ara sıra kaçırdıgımız namazlar olsun oruçlar olsun allah ımız onların kazalarını kılabilirsiniz yapabilirsiniz demiş gerçekten bu çok büyük birşey yani namaz kıldıgınızda tesbih salavat çekmediğinizde günaha girmezsiniz .

0

vacip olan şeyler dinimizce zorunlu olmayan ama yerine getirilirse sevabı olan görevlerdir. yapmadığımızda günahı yoktur ama yaptığımızda sevabı vardır. farz dinimizce yapmakla yükümlü olduğumuz zorunlu şeylerdir. yapmadığımız zaman günahı olan borçlu kalacağımız işlerdir. farz olan yapmamız gereken ibadetler vardır bunları yapmazsak alkahın huzuruna bırçlu çıkarız. bide farz olan uymamız gereken dinimizin kuralları vardır. onları yapmazsakda günaha gireriz.

0

vacip yapılması iyi olan davranışlardır yapılması allah tarafından tavsiye edilmiş fakat yapılmamasının günahı yoktur yapmak zorunlu değildir yani farz ise yapılması zorunludur yapılanması günahtır allah yapılmasını şart koşmuştur

0

farz allah'ın kesin bir şekilde yapmamızı emrettiği ibadettir vacip ise allah'ın farz kadar kesin olmamakla birlikte yapmamızı emrettiği davranışlardır farzın inkârın da allah'a isyan etmiş oluruz bu yüzden farzın inkârın da dinden çıkmış oluruz vacibin inkarında ise sadece günahkar oluruz dinden çıkmış olmayız

0

islamda vacip yapılması gerektiğini farz ise telefi olduğunu biliyorum

0

farz dediğimiz ibadetler yapmak zorunda olduğumuz ibadetlerdir atıyorum oruç tutmak namaz kılmak gibi vacip ise yapsanda olur yapmasanda yapmadın diye günaha girmezsin yaparsan da sevap işlemiş olursun.

0

farz dediğimiz ibadet çeşidi yapmakla mükellef olduğumuz ibadetlerdir
örneğin;namaz kılmak oruç tutmak gibi ibadetlerdir
vacip dediğimiz ibadet çeşitleri ise yaparsak sevap yapmazsak günah olmayan ibadetlerdir
örneğin;sadaka vermek

0

farz sübûtu ve ifade etti anlamıdelaleti kesin olan delillerle allah veya resulü'nün emrettiği fiillerdir arzlar başka anlama gelme ihtimali bulunmayan ayet mütevatir veya meşhur hadis ya da icma gibi kesin delillerle sabit olur beş vakit namaz zekat hac ve namazda kuranı kerim'den bir parça okumak gibi bunlarla ilgili hem ayetler vardır hem de hazreti peygamberin mütevatir veya meşhur hadis kuvvetinde söz ve uygulamalar bulunmaktadır farzın yerine getirilmesi kesin olarak gereklidir terkeden ağır ceza hak etmiş olur farz olduğunu inkar edenin dinden çıktığını hükmede hükmede farzın hükmü yapılması kesin olarak gereklidir terkeden ağır cezayı hak etmiş olur farz olduğunu inkar eden dinden çıkar namaz oruç ve hac inkar gibi inkar gibi vacip sözlükte sabit lazım var ve gerekli olan şey anlamına gelen vacip fıkıh ilminde fakihlerin çoğunluğuna göre farz ile eş anlamlı olup şâriin mükelleften yapılmasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği fiil demektir hanefîler ise katili delille sabit olan hükmü farz zanni delil ile sabit olan hükmü vacip diyerek ikili bir ayrım yapmışlardır ancak hanefiler ve vacibinde farz gibi kesin olarak yapılması gerektiği görüşündedir onların bu ayrımı daha çok delilin kuvvetini ve inkar ettiğini sonuçlarını gösterme hedefler bu sebeple hanefiler ve vahşi bir çoğu yerde ameli farz olarak da adlandırırlarmesela fıtır sadakası namazda fatiha'nın okunması vitir ve bayram namazları kurban kesme zanni delil ile sabit olduğundan hanefilere göre farz değil vaciptirler.

0

farz allah'ın kuranda emrettiği ve müslümanın yapmakla mükellef olduğu davranışlardır. vacip ise yapması zorunlu ama bazı nedenlerden dolayı yapmasa da olur gibi tabir edilen davranışlardır. örneğin namaz kılmak farz ve kurban kesmek vaciptir.

0

farz, allah ve peygamberin yapılmasını kesin olarak istediği ve terk edilmesi günah sayılan fiillere verilen addır.vacip ise, farz kadar kesin olamamakla beraber dinimizin emrettiği fiillerdir.farzın inkarı kişiyi dinden çıkarır ancak vacibin inkarı kişiyi dinden çıkarmaz.