2

saksağan kuşları siyah, beyaz renkli kuşlardır. ki ben onların beşiktaşlı olduğunu düşünmekteyim. saksağan kuşları kargagiller ailesine mensup bir kuştur. kargagiller ailesinin uzun kuyruklu kuş türlerini kapsamaktadır. karın ve omuz kısmında bulunan tüyler ile uçma tüylerinin iç kısmında bulunan tüyleri beyaz renklidir. saksaganlar aslında sevimli hayvanlardır. ama bazense insanın üstüne üstüne geldiği için korkuturlar. boyları yaklaşık olarak 45-50 santimetre civarındadır. küçük canlılar olan solucanlar, sinekler, böcekler gibi leş de yerler. bunlar gibi en çok kuş yumurtalarını da severek yerler. yerli kuş türlerinden bir tanesi olup, ülkemizde sürekli görülen kuş türlerinden en çok yaşam alanı bulduğu yerler ise avrupa, asya, kuzey amerika, çin'in güney kısımlarında en çok görülür.
ülkemizde en sık meyve bahçelerinin bulunduğu bölgelerde, fundalıklarda ve seyrek ağaçlı yerlerde görülürler. saksağanlar aşağı yukarı 7-8 yumurta yumurtlayarak kuluçkaya yatarlar, kulucka süreleri oldukça azdır.12-13 gün süren kuluçka sonrasında çıkan yavrular 2 hafta sonra uçmaya başlarlar. saksağanlar çöplerden yapmış oldukları yuvaları çamur ile sağlamlaştıran bir kuş türüdür. meyve bahçelerindeki meyveleri yedikleri için de bahçe sahipleri tarafından baş belası kuş olarak da bilinir. saksağanlar birçok karga türü gibi özellikle dikkat çekici renkli eşyalara bayırlar ve onları çalarak yuvalarına götürürler. kendisinden büyük birçok hayvana da saldırır cesur hayvanlardır.

2

kargalar ile yakından akraba olan kuş türleridir. ama kargaların daha alımlı halidir. :) gözlerinin yanında sarı et parçaları bulunur. genellikle siyah renktedirler. kanatlarında beyaz şeritler bulunur. sesleri ise papağanlar gibi taklit edilebilir hayvan sesidir. hırsız kuşlardır.. kumruların ve güvercinlerin yumurtalarını çalarlar.. evlerin balkonlarında gördükleri parlak cisimleri çalarlar. hatta ingiltere'de bazı insanlar bu kuşları takip edip yuvalarına topladıkları değerli eşyaları onlardan geri alırlar ve bu yolla kazanç elde ederlermiş. futbolda newcastle united kulübünün simgesi de bu kuştur. zaman zaman bizim muhite gelirler.. o cartlak, bet seslerinden anlarsın geldiklerini zaten.. susmazlar hele ki bir de kedi görsünler.. kediyi kaçırana kadar oradan habire öterler.