2

yurt dışında ve ülkemizde yapılan sosyal deneyler hakkında ne düşünüyorsunuz?

yapılmalı mı, yoksa gerçeği yansıtmıyor mu, düşünceleriniz neler?

4 cevap
0

aslında ülkemizde yapılan sosyal deneylerin çoğu saçmalık ve çocukça kaldığı için bir insana hiçbir şey katmadığından ötürü oldukça boş buluyorum. genelde bu tür sosyal deneyler zaten yabancı ülkelerden görülüp, bizim ülkemizde uygulanmaya çalışıldığı için son derece mantıksız ve anlamsız kalıyor. oranın etkin kökeni ve örf adetlerini düşündüğünüz zaman sizin burada çektiğiniz bir sosyal deney son derece anlamsız kalırken, aynı sosyal deney orada yapıldığı zaman anlam kazanıyor ve farklı oluyor. her ülkenin kendi yapısına göre çekilmeli sosyal deneyler. mesela yaşlılar ile alakalı çekilen sosyal deneyleri topluma mesaj vermek amacıyla olduğundan ötürü mantıklı buluyorum. gene hayvanlar ile alakalı yapılan sosyal deneyler de ülkemizde ki hayvan sevme oranının ne kadar yüksek olduğunu göstermek amacıyla mantıklı buluyorum. fakat para ile alakalı çekilen sosyal deneyler son derece saçma geliyor bana. işte yolda yürürken para mı düşürdüm insanların tepkisi ne oldu ? gibisinden çekilen sosyal deneyler bizim ülkemizde tutmaz. o parayı alır cebine koyar gider adam. ben olsam bende öyle yaparım çünkü ihtiyacım var. fakat atıyorum aynı sosyal deney norveç de yapıldığı zaman aylık gelir 4.000 euro olduğu için adam tınlamıyor bile üstüne basıp geçiyor veya düşüren insana bu parayı geri iade ediyor. ayrıca işin bir diğer kötü tarafı ise sosyal deneylerin gerçeklik paylarıdır. bazı sosyal deneyler kurgu olduğu o kadar belli oluyor ki yani izlerken diyorsunuz ki yahu bu kadar da belli olmaz ya. yabancı ülkeler de çekilen sosyal deneylerin çoğu ise gerçeklik içeriyor. en azından kurgu olsa bile bizlere hissettirilmiyor. bu da bir başarıdır tabii.

0

sosyal deneyler yapılacaksa deneklerin rızasının alınması gerekir diye düşünüyorum. bu durumda da deney sırasında doğal tepki verilmeyebileceğinden sonuçlar pek de sağlıklı olmayabilir. zaten rıza aranmaksızın yapılıyor deneylerin çoğu. bu nedenle şikayet halinde hak ihlali kabul edilebilir. uygulamada bu tarz bir şikayet olup olmadığını bilmiyorum.

1

yurt dışında ve yurt içinde yapılan deneylerden kastınız nedir doğrusu anlamış değilim. spesifik bir konu belirtmemişsiniz. insanlar bu soruya nasıl ve hangi taraftan cevap verecekler. :)

1

yurt dısındaki sosyal deneylerin hepsi gercektir. adamlar rahat bir ülke,kavga yok,sinir yok bu yüzden gidip rahatca yapıyorlar. fakat türkiyedeki bu sosyal deneyler daha önceden kurgulanmış ve tanınan kişilerle yapılmış videolardır. bunun neden türkiyede bir insana gidip “sevgilinle gezmek istiyorum” dersen seni orda öldürür. bunada kimse cesaret edemediği için ülkemizdeki sosyal deneyler tamamen kurgudur. çünkü biz ülke olarak henüz tam anlamı ile gelişemedik.