0

ülkemiz akdeniz iklim kuşağında yer almasına rağmen, özel kurumuna bağlı olarak türkiye'de akdeniz,karadeniz ve karasal iklim tipleri bir arada görülmektedir. bu iklim tiplerinden bahsetmeye başlayalım.ilk olarak türkiye'de akdeniz,ege ve güney marmara ve orta fırat'ın batısında görülmekte olan akdeniz ikliminden bahsetmek istiyorum. akdeniz ikliminde yazlar sıcak ve kuraktır ve en az yağış yaz mevsiminde düşer. donlu gün sayısı çok azdır ve kış sıcaklıkları 0°c altına düşmez.kış mevsiminde ise özellikle akdeniz iklimine sahip bölgelerde cephe yağışları etkili olur ve çoğu yağış yağmur şeklinde gerçekleşir. bitki örtüsü olaraksa bodur ağaçlardan oluşan maki hakimdir. kış mevsimi ılık ve yağışlı geçip en fazla da yağış kış mevsiminde olur. yağış rejimi düzensiz olup en kurak mevsimse yaz mevsimidir.
diğer iklimimiz ise karadeniz bölgesi ile marmara'nın karadeniz'e bakan kıyılarında görülen karadeniz iklimidir. bu bu iklimde kış mevsimi ılık ve yağışlı, yaz mevsimi ise serin ve yağışlıdır. en az yağış ilkbahar mevsiminde, en çok yağış ise sonbahar mevsiminde düşer. ülkemizde sıcaklık farkının en az olduğu iklimdir ve nem oranı bir hayli yüksektir.türkiye'de bağıl nem oranının en yüksek olduğu iklim koşullarıdır ve yağış rejimi düzenlidir.bu iklimde ise güneş enerjisinden yararlanma potansiyeli bir hayli azdır.çünkü bulutlu gün sayısının en fazla olduğu iklimdir. karadeniz ikliminde kurak mevsim yoktur ve bu yüzden de bitki örtüsü ormandır. diğer bahsedeceğim iklim çeşidi ise türkiye'de en geniş etki alanına sahip olan iklim çeşidi olup ve iç bölgelerin tamamında görülmekte olan karasal iklimdir. bu iklimin bu kadar yaygın olmasının sebebi ise,akdeniz ve karadeniz'de dağların kıyıya paralel uzanması ve deniz'in nemli havasını iç kesimlere sokulmaması ve ortalama yükseltinin fazla olmasıdır. bu iklim çeşidinin özellikleri ise; doğal bitki örtüsü bozkır olup sıcaklık farkı bir hayli fazladır. yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi soğuk ve kar yağışlı geçer. doğal bitki örtüsü bozkır olup karlı ve donlu gün sayısı fazladır. yağış oranlarına bakarsak eğer en çok yağışın ilkbahar mevsiminde düştüğünü, en az yağışın ise yaz mevsiminde gerçekleştiğini görmekteyiz. son bahsedeceğim iklim çeşidi ise etki alanı dar olan ,özellikle yükseltinin fazla olduğu yerlerde görülen ve yaz ve kış sıcaklık arasında farkın fazla olduğu ve kışların çok soğuk ve sert geçtiği sert karasal iklimdir. bu iklim ise ülkemizde erzurum-kars bölümünde görülmekte. bu iklimin özellikleri ise: yağış rejimi düzensiz olup ,bitki örtüsünün gür çayırlar olmasıdır. en fazla yağış yaz mevsiminde düşer ve kış mevsimi soğuk ve uzun geçer. ülkemizde karlı ve donlu gün sayısının en fazla olduğu iklimdir. yıllık sıcaklık farkları çok fazla olup yaz mevsimi dahi serin ve yağışlı geçer.özellikle en fazla yağış kış mevsiminde gerçekleşse de yaz mevsiminde de konveksiyonel yağışlar görülebilmektedir.

0

karadeniz, akdeniz ve karasal iklmler görülür

0

ülkemizde temel olarak 3 tane iklim tipi sekillenmektedir.
akdeniz , karasal ve karadeniz iklim tipleridir.
akdeniz iklim tipi;
bu iklim tipinde yağıs rejimi duzensizdir ve en fazla yagis kış aylarında en az yağış da yaz aylarında sekillenmektedir.
akdeniz ve ege kıyı şeridi ile güney marmara ve gaziantep bölgelerinde sekillenmektedir.
en düşük sıcaklık kış aylarında görülürken en yüksek sıcaklıklar da yaz aylarında görülmektedir.
hakim bitki örtüsü ise makidir.
karadeniz iklimi;
karadeniz bölgesi boyunca etkili olan iklim tipidir.
en fazla yağış sonbahar, en az yağış ise ilkbahar aylarında gözlenir.
yazları serin ve yağışlı, kışları ılık ve yagislidir.
yıllık sıcaklık farkı en fazla olan bolgemizdir karadeniz bölgesi.
karadeniz ikliminin olduğu karadeniz bölgesinde hakim olan bitki turu ise orman dir. bu sebeple yılın her dönemi yagislidir.
karasal iklim;
trakya, doğu ve iç anadolu bölgeleri ile guneydogunun iç kesimlerinde görülen iklim tipidir.
yarı kuraktir bu bölgeler sıcaklık farkları fazladır.
yazları sıcak, kışları soğuk kar yağışlı ve uzundur bu bölgelerde.