0

manometre; bir kapalı kaptaki gazın basıncını ölçmeye yarayan alet demektir. bu aletler sıvı ve gaz şekillerinde olabilirler. sıvı manometre; genellikle cıva dolu bir u borusundandır. metal manometre; bir ucu kapalı, kıvrılmış ve esnek bir borunun , basıncı ölçülecek akışkanla dolunca, eğriliğini değiştirmeye çalışması ve bu sırada da ibreyi hareket ettirmesiyle çalışmaktadır.

0

bildiğim kadarıyla kapalı kaptaki gaz basıncını ölcer

0

kapalı kaptaki gazların basıncını ölç­meye yarayan araçlara manometre de­nir. başlıca iki tip manometre vardır. 1) sivili manometreler, 2) metal manomet­reler.

1) sivili manometreler: u şeklindeki bir borunun içine sıvı konularak meydana getirmiş manometrelerdir. manometre içi­ne yoğunluğu büyük olan sıvı konulursa (cıva) çok yüksek veya alçak basınçları ölçmede kullanılabilir. manometre yoğun­luğu az olan (su) manometresıvı konursa açık hava basıncına yakın basınçları hassas olarak ölçebiliriz.

kısa kola basıncı ölçülecek gazın bu­lunduğu kap bağlanıp musluk açılırsa gaz boru içindeki sıvıyı iter. cetvel yardımı ile iki kol arasındaki fark ölçülürse, bu fark üzerine açık hava basıncı ilave edilerek gaz basıncı belirlenir. p = po + h 2) metal manometreler: daha çok en­düstride kullanılan barometrelerdir bun­lar cıvalı barometrelerle karşılaştırılarak bolmelenır. esnek boruyu bağlandığı kaptaki gazın basıncı dışarı doğru açar bu uca bağlı gösterge basıncın değerini belirler.