0

sosyal devlet anlayışı demek, devletin yükselmesinden çok, otoriter bir devletten çok, halka daha ılımlı davranan bir devlet sistemi demektir. her zaman halkın ihtiyaçları gözetilir, işsizlere iş bulunur, açlar doyurulur, fakirlere iş imkanları, para olanakları sağlanır. insanların gitmesi için kültürel sosyal aktiviteler yapılır. yani her şey halkın ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanır sosyal devletler'de. atatürk'ün ilkelerinden olan halkçılık ilkesinin içerdiği tüm şeyler, sosyal devlet anlayışı ile doğru orantılıdır. sınıf ayrımı yoktur, herkes eşittir. tüm halk eşittir, halkın faydalanması için devletler bankalar kurar. vakıflar oluşturulur, sosyal yardımlaşma dernekleri oluşturulur, bu ve bunun gibi halkın ihtiyacı olan her şeyin karşılanması için yapılan ekonomik, eğitim, siyasi haklar ve benzeri şeylerdir. ilk olarak orhun abidelerinde vezir tonyukuk 'un yazdığı taşlarda, sosyal devlet anlayışının önemsendiği, açları doyurdum, fakirleri zengin kıldım sözüyle türk kültüründe eskiden beri olduğunu bize gösterir.

0

sosyal devlet anlayışı özellikle halkçılık ilkesinin benimsediği kurumların devletin devlet kurumlarının hslka açık halka yardıma açık olması demektir.bu anlayışa göre devlet halkına yardım eder.el uzatır.yüz üstü bırakmaz buna soayal devlet denmektedir

1

halkın ekonomik ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verebilecek kurumları olan devletin benimsediği anlayış

1

ekonomik ve sosyal yönden kişilerin her biriyle ilgilenen , kişilerin yaşam düzeylerini, sosyal güvenliği vb. konusunda gerekli önlemleri alan devlet anlayışı.