0

oryantasyon;yönlendirme,yön verme,kılavuzluk etme,fransızcadan orientation sözcüğünün türkçe karşılığıdır.genellikle bir iş terimi olarak kullanılır.iplik üretiminde,ipliği oluşturan liflerin bir çok kez çekilip uzatılarak birbirlerine paralel hale getirilmesi işlemine de oryantasyon denir.

0

oryantasyon demek, yeni başlayan okula yeni başlayan öğrencilerin, ilk günlerde okulu gezdirilmesi, okul hakkında bilgiler verilmesi, kütüphanenin yerinin gösterilmesi, öğretmenler odasının yerinin gösterilmesi, tuvaletin yerinin gösterilmesi bakkalın. büfenin nerede olduğunu gösterilmesidir. oryantasyon her okulda mutlaka olması gereken bir şeydir. çünkü çocuklar okula gittikleri ilk günlerde, zaten yabancılık çektikleri için, afalladıklarından, dolayısıyla oryantasyon onlar için çok iyi bir karşılama şekli olacaktır. ve bu sayede çocuklar okulla alakalı güzel fikirler düşünüp, isteyerek okula gidecektir. benim dönemimde hiç oryantasyon hizmeti olmadığı için böyle bir şey görmedim. fakat eğitim derslerinde aldığım bilgiler ve oryantasyon ne kadar önemli olduğunu daha sonradan anladım. bu şekilde okula gelen öğrencilerin, okul hakkında bilgilendirilmesi oryantasyon demektir.

0

oryantasyon, örgüte yeni katılan çalışanlara, kurum, çalışma arkadaşları, kurumun politikaları, işler ve görevleri tanıtmak amacıyla uygulanan eğitim çabalarıdır. bu program sayesinde işten veya kurumdan ayrılmalar asgariye indirilir, çalışmaya yeni başlamak nedeni ile adaylarda doğabilecek gerilimler hafifletilebilinir. kişinin örgütüne yabancılaşması önlenerek, etkin bir üye haline getirilir. literatürde bu öğrenme sürecine " örgütsel sosyalizasyon" adı verilir. çok daha tam bir yaklaşım ile örgütsel sosyalizasyon yeni çalışanlar,
örgütün temel amaçlarını,
temel amaçlara ulaşmada tercih edilen araçları,
örgütün bir üyesi olarak üstlenmeleri gereken rol ile sorumlulukları,
roller ile sorumlulukları etkin bir biçimde yerine getirebilmek için istenilen davranışın şekillerini,
örgütün kimliği ile bütünleşmeyi sağlayan kural ve ilkeleri öğrenirler.
çalışanlar arasında bu sürecin önemi oldukça büyüktür. çalışanların kurumdaki başarıları ve devamlılıkları önemli ölçüde bu sürecin sonucuna bağlıdır.