0

nitelikli çalışanları örgüte çekme; iyi bir ücret yönetimi örgütteki ücret düzeyini piyasa koşullarına uygun hale getireceğinden bu durum belirli nitelikteki çalışanların kolaylıkla cezbedilmesine neden olur.
mevcut çalışanları örgütte tutma; örgütte uygulanan ücret politikası mevcut çalışanların kurum da kalıp kalmama yönündeki nihai kararlarında etkili olur. şayet örgüt çalışanlarına piyasa şartlarının altında ücret ödüyor ise, çalışanlar kısa bir süre içinde yeni işler aramaya başlayacaklardır. kaybedilen her bir çalışanın örgütün insan kaynağı istihdamına dönük olarak yaptığı masrafların artarak boşa gitmesini neden olacaktır.
ödemede eşitlik sağlama; çalışanlara yapılacak ödemelerde iç ve dış eşitliğin sağlanması önemlidir. iç eşitlik ifadesi, örgüt içi ücret adaletini, yani benzer işleri yapanların aynı ücreti elde etmelerini yansıtır. dış eşitlik ise, çalışanlarının diğer başka örgütlerdeki benzer işleri yapanlarla eş değerde ücret almalarını ifade eder.
motive etme; ücrette örgütteki çalışanları, isteklendirmeli, onların davranışlarını teşvik etmeli ve pekiştirmelidir. özellikle başarılı çalışanlar, çağdaş ücret yönetiminin bir gereği olarak çeşitli şekillerde ödüllendirilmelidir. iyi performans, bağlılık, yaratıcılık, deneyim ve sorumluluk üstlenme gibi tutum ve davranışlar etkin ücret planlamalarıyla desteklenmelidir.
maliyetleri kontrol altında tutma; örgütün aşırı veya eksik ödeme yapması, sistematik bir ücret programı ile engellenir. bu yolla örgüt makul bir gider düzeyiyle hem mevcut çalışanlarını elde tutmayı, hem de yeni çalışanları tedarik etmeyi başarır.
yasal yükümlülüklere uyma; diğer başka konularda olduğu gibi ücret konusunda örgüt bir takım yasal zorunluluklara uymak zorundadır. bu yöndeki mevzuat, örgütte çalışanlara verilen maaş ve ücretlerin yasalara uygunluğunu sağlar. örneğin, devletin belirlediği asgari ücretten daha düşük bir ücretin ödenmemesi gibi.

0

bir iş yerinin ücreti kişinin çalıştığı pozisyona göre değişiklik göstermektedir.yönetimin amaçları ise iş yeri düzenini sağlamak,gelir giderleri kontrol etmek vs