1

celik demir elementi ile genellikle %0.2 ila %2.1 oranında degisen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen alasımdır

0

çelik doğada tek başına bulunan bir elementtir çelikler üretilirken içine karbon karbon katılır karbon oranı ne kadar yüksek olursa çelik o kadar sağlam olur ama karbon miktarı ne kadar fazla olursa da çelik o kadar da kırılgandır mesela ısıtılmış bir çeliği işlem yapamazsınız bu arada çok karbonlu çelikler çeliğin esnek olmasını silisyum katılarak elde edilir mesela yaylar üretilirken çeliğin içine silisyum katılır

0

çelik içerisinde %1.7 ye kadar karbon %1 e kadar mangan %0.5 e kadar silisyum %0.05 ten az kükürt ve fosfor bulunduran demir karbon alaşımıdır temel olarak günümüzde çelik üretiminde iki yol izlenmektedir entegre tesislerde demir cevherinden yüksek fırınlarda pik demir üretimi ve devamında bu pik demirden bazik oksijen fıtınlarında çelik üretimi ikinci yol ise mevcut demir çelik hurdalarının elektrik ark ocaklarında tekrar eritilmesiyle çelik üretimi sağlanır çeliğin yapılması için demir ve karbonun birleşmesi gerekir yüksek fırınlarda üretilen demire bir takım işlemlerle gereken karbonun katılmasıyla yada çelik hurdalarının elektrik ark ocaklarında tekrar eritilmesiyle çelik üretilir karbon demiri sertleştiren bir elementtir ve oluşan karışımdaki karbon oranı ne kadar artarsa çeliğin sertliği ve kırılganlığı o derecede artar günümüz sanayisinde çelik üretiminde %0.02 ile %2 oranı arasında değişen oranlarda karbon kullanılır üretilen çeliğe paslanmazlık ısıya dayanıklılık elastikiyet gibi değişik özellikler kazandırmak için wolfram vanadyum krom nikel gibi elementler de katılabilir her ne kadar çeliğin sınıflandırılmasında karbon atamunun büyük etkisi olsa da demirin alaşım haline dönüştürülmesinde krom magnezyum wolfram ve vanadyum gibi elementler de kullanılmaktadır karbon ve diğer elementler demir atomlarıyla sıkı bir bağ oluşturarak oluşan çeliğin fiziksel özellik açısından çok sağlam bir madde olmasını sağlar.

0

çelik icerisinde 0,2 oranıda karbon bulunan bır demır alasımıdır.demire gore karsılastırıldıgında silisyum fosfor kukurt tarafından dusuk oranlıdır.daha sert ve paslanmaz hale getırılmek ıstenıyorsa nıkel, kobalt,volfram,molibden, mangan gıbı elementler kullanılır.elektrik ve oksıjen ufleme olmak uzere 2 cesıt celik uretim yontemı vardır.
1. oksıjen ufleme yontemı ıle celık uretımı; en cok yaygın olarak kullanılan celık uretım yontemıdır.oksıjen konventorlerı dıkey sekılde bulunur.konventor dısında saç, ic tarafta ise ateşe dayanıklı astar bulunur.üfleme süresi 20 dakikadır.
2.elektrik ocagında celık uretımı; bu ocaklarda %100 celık hurdası erıtılebılır.yaklasık olarak 3500 derece sıcaklık elde edılır. hurda celıkler uretılerek daha yuksek kalıtede celıge donusturulur.

0

çelik iki elementin birleşmesiyle oluşur demir ve karbonun belirli oranlarda kaynaşmasıyla oluşur

0

doğada kendi başına bulunmayan bir element olan çelik, demir elemnetinin karbon ile %0,02-2 arasında deyişen oranlarda birleşmesiyle oluşur. günümüzde kullanılan çeliğin kalitesi karbonun alaşım oranları ile belirlenmektedir. her ne kadar celigin sınıflandırılmasında karbon atomunun büyük etkisi olsa da demirin alaşım haline dönüştürülmesinde krom magnezyum volfram ve vandenyum gibi elementler de kullanılmaktadır. karbon ve diğer elementlerin diğer atomlarla sıkı bir bağ oluşturarak çeliğin fiziksel özellikler acısından çok sağlamdır. çeliğin üretileceği alana göre farklı oranlarda alaşımlar yapılmaktadır. demirin alaşım haline dönüştürülmesinde kullanılan elementler oranı elde edilen çeliğin gerilme noktası suneklik dayanıklılık gibi özellikleri belirlenmektedir.

0

ilk önce çelik nedir onun hakkında size bilgi vereyim; çelik içerisinde %1,7’ye kadar karbon , %1 e kadar mangan , %0,5’e kadar silisyum ve %0,05’ten az kükürt ve fosfor bulunduran demir karbon alaşımlıdır. şimdi sorumuz olan çelik nasıl yapılır nasıl üretilir bu konuya gelelim bu konu hakkında bilgilerin fikirlerin de şöyle; temel olarak günümüzde çelik üretiminde takip edilen iki güncel yolu vardır birinci yol entegre tesislerde demir cevherinden yüksek fırınlarda pik demir üretimi ve devamında bu pek demirden bazı oksizen fırınlarında çelik üretimi ikinci yol: mevcut demir çelik hurdaların elektrik ark ocaklarında tekrar eritilmesiyle çelik üretimi şeklindedir. dünyada çelik üretiminin yaklaşık 1 ÷ 3’ü çelik hurdasından elde edilirken kalanını demir cevherlerinde elde edilmektedir. türkiye’de demirçelik üretim tesisleri şunlardır : zonguldak demir çelik, karabük demir çelik ve iskenderun demirçelik fabrikaları. çelik nasıl yapılır bunu kısaca bir anlatılam arkadaşlar: çelik’in yapılması için bir demir ve karbonun birleşmesi gerekir. yüksek fırınlarda üretilen demire bir takım işlemlerde gereken kargonun katılmasıyla ya da çelik hurdaların elektrik ark ocaklarında tekrar eritilmesiyleçilik yapılır. karbon, demir’i sertleştiren bir elementtir ve oluşan karışımdaki karbon oranı ne kadar artarsa çelik’in setliği ve kırılganlığı da aynı oranda artar. günümüz sanayisinde çelik üretiminde %0,02 ile %2 arasında değişen oranlarda karbon kullanılır. üretilen çeliği, paslanmaz dak, ısıya dayanıklı ok, gibi değişik özellikler kazandırmak için vanadyum krom, nikel gibi elementler katılabilir. çelik’in yapılışı doğada kendi başına bulunan bir element olmayan çelik demir elementinin karbon ile %0,02 ile %2 arasında değişen oranlarda birleşmesiyle oluşan bir alaşımdır. günümüz sanayisinde kullanılan çeliğin kalitesi, büyük oranda alaşımdaki kargonun oran ile belirtilmektedir. her ne kadar çelik’in sınıflandırılmasında karbon oto bunun etkisi büyük olsa da, demirin alaşım hale dönüştürülmesinde kullanmak necim, mal katılabilir. çeliğin yapılışı daha da kendi başına bulunan bir element olmayan çelik demir elementinin karbon ile %0,02 ile %2 arasında değişen oranlarda birleşmesiyle oluşan bir alaşımdır. günümüz sanayisinde kullanılan çeliğin kalitesi, büyük oranda alaşımdaki kargonun oranı ile belirtilmektedir. her ne kadar çelik’in sınıflandırılmasında karbon oto bunun etkisi büyük olsa da, demirin alaşım hale dönüştürülmesinde krom magnezyum gibi elementler de kullanılmaktadır. karbon ve diğer elementler demir atomlarıyla sıkı bir bağ oluşturarak oluşturduğu çelik’in fiziksel özellik açısından çok sağlam bir madde olmasını sağlar. bu nedenle farklı alanlarda kullanılacak çelik alaşımının arzu edilen fiziksel özelliklere sahip olması için alaşımlama evresi nde kullanılan elementlerin oralarında bazı değişiklikler yapılabilmektedir. örneğin karbon yönünden çok zengin olan çelik alaşımlar demirden çok daha sert olmasına rağmen süreklilikleri çok daha düşüktür.

0

demir madeni ve karbon unsurunun farklı oranlarda bir araya gelmesiyle oluşur çelik. dünyanın en sağlam madeni olarak bilinen çelik pek çok alanda kullanılan bir madendir.

0

çelik içerisinde karbon,mangan, silisyum, kükürt ve fosfor bulunduran demir karbon alaşımıdır. dünya çapına bakarsak eğer çelik üretiminin yaklaşık üçte biri çelik hurdasından elde edilirken geri kalanı demir cevherinden elde edilmektedir. çelikler aslında cevherden elde edilen ham demire oksijen üfleme yöntemi veya hurdaların elektrik ark ocaklarında eritilmesi yöntemi ile elde edilir

0

çelik günümüzde kullanılan en sağlam madenlerden bir tanesidir. karbon ve demirin değişen oranlarda birleşimi ile oluşmaktadır. çeliğin oluşumunda yer alan karbonun önemi ise büyüktür. çünkü karbon miktarı içinde yer aldığı çeliğin kalitesini yani sınıflandırılmasını sağlayan unsurdur.

1

sanayi devrimiyle hayatımıza girmiş. kromla demirin karışımıyla oluşmuştur. ha birde seksenler sonu doksanlar başında izel,ercan,çelik isimli grupta geyikli kazağıyla televiz sayesinde kazandığımız atatürkçü bir popçumuzdur. bu herikisinin de hangi aşamalarla edindiğimize değinelim.

1. oluşum krom ve çelik karışımı: %2 karbon la demir alaçbullaç ediliyor. sonrasında da kristalleşme sağlayacak kadar ısıda kızdırılıp sonra da soğuk suya atılarak sertleşme oluşur. (bu sanki biraz da su böreği tarifi oldu. neyse olsun o kadar)

2. oluşum çelik; ilkin grup arkadaşları, geyikli kazağı ve uzun saçlarıyla özledim özledim seni ben dedi. sonra gruptan bağımsızlık ilan edip atatürk sömürücülerin ipini göğüsledi. sağlamda pirim oldu özellikle de gurbetçi vatandaşlarımız tarafından. sonra gelsin hercai. gittikçe sönüyordu ki kadir inanır polemiği patlattı. laf aramızda duyduğuma göre sağlam dayak yemiş. artık çelik bitti,eridi. uzun yıllar yoktu derken dongi dongi ile müthiş patlama ve yine sönüş. baktı bir yapacaklar listesine soyunmamıştı. çırılçıplak soyundu aldı çelloyu orta yerine flaşları patlattırdı. yine iki üç gün günden sonra yine sönüş. (mum bile bu kadar sönmemiştir.) baktı yapmadığı bir kadın kılığına girmekti. ve onu da denedi. amacının da kadın şiddetine tepki çekmekmiş. kulağa güzel söylemde göze güzel gelen bir görsel olmadı. son zamanlarda da duyduğum kadarıyla sokak müzisyenliği yapıyormuş. bak bunu alkışlarım.

işte nacizane kendi anlattımımla çelik/çelikler böyle üretildi.

-1

çeligi uretmek icin demir ve karbon olmasi lazimdir.isi da olmazsa olmazidir.

0

çeliğin yapıla bilmesi için demir ve karbonun birleşmesi gerekir. yüksek fırınlarda üretilen demire, birtakım işlemlerle gereken karbonun katılmasıyla yada çelik çelik hurdaların elektrik ark ocaklarında tekrar eritilmesiyle çelik yapılır. karbon, demiri sertleştiren bir elementtir ve oluşan karışımdaki karbon oranı nekadar artarsa çeliğin sertliği ve kırılganlığıda aynı oranda artar. günümüz sanayisinde çelik üretiminde yüzde sıfır iki ile yüzde iki arasında değişen oranlarda karbon kullanılır. üretilen çeliğe, paslanmazlık, ısıya dayanıklılık, elastikiyet gibi değişik özellikler kazandırmak için wolfram, vanadyum, krom, nikel gibi elementlerde katılabilir.

0

çelik neredeyse hayatımızın her yerinde kullandığımız bir maddedir ama saf çelik değil çeliği eşyalara dönüştürülmüş şekilde kullanırız çeliğin yapılmasında 2 yol vardır
1. si entegre tesislerde demir cevherinden yüksek fırınlarda pik demir üretimi ve devamında bu pik demirden bazik oksijen fırınlarında çelik üretilir
2.si ise demir çelik hurdaların elektrik ark ocaklarında tekrar ergitilmesiyle çelik üretimi şeklindedir
türkiye de demir çelik üretim tesisleri şunlardır zonguldak demir çelik karabük demir çelik ve iskenderun demir çeliktir
çeliğin yapılması için demir ve karbonun birleşmesi gerekir yüksek fırınlarda üretilen demire birtakım işlemlerle gereken karbonun katılmasıyla ya da çelik hurdalarının elektrik ark ocaklarında tekrar ergitilmesiyle oluşur karbon demiri sertleştiren bir elementtir her ne kadar çeliğin sınıflandırılmasında karbon atomunun etkisi büyük olsa da krom magnezyum gibi elementler de kullanılmaktadır çelik üretimi elde edilen alaşımın kullanılacağı alana göre farklı oranlarda element kullanılarak da yapılabilir demirin alaşım haline gelmesinde kullanılan elementlerin oranı elde edilen çeliğin gerilme noktası süneklik dayanıklılık gibi özelliklerini belirlemektedir

0

çelik nedir
çelik içerisinde %1,7’ye kadar karbon, % 1’e kadar mangan, % 0,5’e kadar silisyum ve % 0,05’ten az kükürt (s) ve fosfor (p) bulunduran demir karbon alaşımıdır.

çelik nasıl yapılır?
temel olarak günümüzde çelik üretiminde takip edilen iki güncel yol vardır.

1. yol :entegre tesislerde demir cevherinden yüksek fırınlarda pik demir üretimi ve devamında bu pik demirden bazik oksijen fırınlarında (bof) çelik üretimi

2. yol :mevcut demir çelik hurdalarının elektrik ark ocaklarında tekrar ergitilmesiyle çelik üretimi şeklindedir.

çelik nasıl yapılır kısaca anlatım
çeliğin yapılması için demir ve karbonun birleşmesi gerekir. yüksek fırınlarda üretilen demire, birtakım işlemlerle gereken karbonun katılmasıyla ya da çelik hurdalarının elektrik ark ocaklarında tekrar ergitilmesiyle çelik yapılır. karbon, demiri sertleştiren bir elementtir ve oluşan karışımdaki karbon oranı ne kadar artarsa çeliğin sertliği ve kırılganlığı da aynı oranda artar.

günümüz sanayisinde çelik üretiminde %0.02 ile %2 arasında değişen oranlarda karbon kullanılır. üretilen çeliğe, paslanmazlık, ısıya dayanıklılık, elastikiyet gibi değişik özellikler kazandırmak için wolfram, vanadyum, krom, nikel gibi elementler de katılabilir.

0

'de bir grafik fonksiyon da var mı acaba ne zaman şu an için bir yılda birden çok karanlık olmasa da bilmediği kadar çok şey var ki

0

insanlar ilk başlarda taş devrinde malzeme ve ürün üretme imkanları ve yetenekleri yoktu bu nedenle daha sonraları ilk başta daha ince ve az bir çaba ile işlenebilen bakır kullanıldı. bu da yeteri kadar sert olmadığı için demir kullanıldı. ama bu da yeteri kadar iyi değildi bu nedenle bunun yerine daha sağlam bir madde gerekliydi. bu istek sonucu demir ve karbon bileşimi ile çelik üretildi.

0

çelik içeresinde en fazla % 2 oranlar karbon bulunan bir demir dir .
çelik dökme demire göre karşılaştıgında silisyum , kükürt , fostor miktarında dökme demire göre düşük oranla .
çeliğin daha fazlası sertleştirilmesi veya paslanmaz hale getirilmesi isteniyorsa nikel , kabalt ,volfram , molibden , mangan gibi elemetler çeliğin üretim esnasında ilave edilir .
çelikler cevherden elde edilir . hem demire oksijen üfleme yöntemi veya hurdaların elektrik art ocakların tekrar erimesini saglar .

oksijen üfleme yöntemi ile celik üretime :
* oksijen ile çelik üretimi en cok yaygın olandır
* konverörleri dikey konumda bulunur.
* dış tarafı saç , iç tarafı ise ısıya dayanıklıdır.

0

çelik içerisinde en fazla %2 oranında bulunan bir demir çelik dökme demire göre karşılaştırıldığında silisyuum kükürt fosfor miktarında dökme demire göre düşük orandadır .eliğin daha fazla sertşemesi paslanmaz araya getirmesi isteniyorsa nikel kobalt voltran mobilya mangan gibi elementler çeliğin üretim esnasında ilave edilirç çelikler cevherden elde dilen hamdemir oksijen üfleme yöntemi veya hurdaların elektirik ark ocaklarında tekrar edilmesi yöntemi ile elde edilir oksijen işleme yöntemi ile çekip çelik üretimi oksijene oksijen ile ile çelik üretim şekli en çok yaygın olan oksijen konvertörleri dikey konumda bulunur dış tafaına saç koyulur böylece çelikler daha sağlam olur.

0

çeliğin daha fazla şertleştirilmesi veya paslanmaz hale getirilmesi isteniyorsa nikel kobat volfram mobilden mangan gibi elementler çeliğin üretimi esnasında ilave edilir