0

ahlâk insanın seviyesini belirler ahlaksız olmak kötüdür ona göre evrensel ahlak kuralları çıkmıştır ahlaksız olan insanlar zaten bu kuralları dinlemeyeceklerdir

0

evrensel ahlak insan çoğunluğuna göre belirlenmiştir. iyimi tabiki de ahlak insanları belirli bir düzeyde tutmak için vardır. ahlak olmayan bir dünya düşünülemez (eskiden vardı tabi ama neyse) yani kurallar olmadan insanoğlu verimli yaşayamaz.

0

evrensel ahlak ilkeleri sana yapılmamasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma

0

aslında gümümüz haklarıdır evrensel hak yaşama hakkı giyinme hakkı yeme hakkı eğitim hakkı gibi örnekler çoğaltılabilir nasıl belirlenir zaten bu saydıklarımız her insanın doğal haklarıdır eşittir yani barınma hakkı bir örnek daha verebiliriz ben bu kadar biliyorum her insanın eşit temel hak ve özgürlüklerini barındıran haklardır herbiri her insanın eşit olmasını gösteren haklardır.

0

günümüzde en çok merak edilen sorulardan biri haline gelen ahlak kavramının ne olduğunu öğrenmek için çeşitli araştırmalar yapan insanlar ulaştıkları sonuçlarda bunun sadece dinsel bir kavram olmadığına varmışlardır. ahlak sadece dinlen ibaret bir kavram değildir. günlük hayatta yaptığımız her şeyin ahlaki bir boyutu mutlaka karşımıza çıkmaktadır. örneğin iş yerinde bir takım ahlaki kurallarının olduğunu söylemek de mümkündür. buna örnek olarak insanların iş hayatında çalışan insanlar ile çalışmayan insanların ahlaki boyutlarını karşılaştırmak olarak göstermek gerekir. iş hayatında işini düzgün yapan insanların ahlaki davrandığının göstergesi olan bu örnek diğerini çalışmayan insanların ise ahlaksız davrandığını gözler önüne sermektedir.

0

topluma göre değişmeyen genel geçer kurallardır. adam öldürmemek, saygılı olmak, hırsızlık yapmamak gibi.

0

her ülkeye göre değişiyor galiba ahlak doğuştan öğretilen birşey yani bir anne baba çocuguna ahlak eğitimi vermezse ilerde büyük sorunlar olur hep pışpışlarsa şımarık bencil bir çocuk olur evresellik farklı birşey dinlerdede farklı bizim dinimiz bu konuda çok iyi tabi herkez uygulamıyor ahlaksız din adamları var mesela bir bakkıyorsun bir karış sakalı var ama her türlü pislik var ahlak edeple uzaktan alakası yok dogustan öğretilmesi gerek bizim toplumumuz biraz daha iyi bu konuda diğer ülkelerde durum çok feci her türlü pislik var mesela 18 den sonra herkez serbest kim kime dum duma her istediklerini yapıyprlar partilerde feci boyuttta yani

0

evrensel ahlak yasaları insanların dini dili ırkı olmadan toplumca kabul edilmiş yazılı olmayan kurallardır. bu yasalar hırsızlık yapmamak kötü söz söylememek gibi yazılı hukuk kurallları olmadan olan kuralllardır. yazılı dönemden sonra bunların birde cezası olmalıydı tabi ve ceza hukuku geldi

0

şahsen ahlak denilen şey nietzschenin dediği gibi olayların ahlaksal bi boyutu yoktur ahlaksal bir yorumu vardır

0

topluma göre belirlenmiştir insanların yanlışlarına ve doğrularıma göre

0

ahlak demek aslında sadece din kurallarının uygulanması değildir. ahlak her toplumun içerisinde olması gereken vicdani boyutu olan ahlaki ve etik değerlere sahip özellikleri bulunan bir kavramdır. yani ahlak demek sadece günah olan şeyleri yapmak değildir. normal şartlarda insanlar arasında uygulanan her türlü işlem içerisinde de ahlak yer alır. örneğin bir iş yerinde bir personel çok iyi çalışıyor ve diğer arkadaşı çalışmıyor ise bu hareket ahlak açısından ahlaksız bir davranış olarak değerlendirilir. işte ahlak bu şekilde geniş bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. ahlaki boyutu olan bütün herşey bu şekildedir.

0

evrensel ahlak ilkeleri bütün dünya toplumunda kabul görmüş genelikle değişmeyen herkes tarafından kabul edilen kurallardır genellikle bu kurallar din üzeridnen çıkmaya başlamıştır çünkü insanlık geçmişten beri bir şeye bir tanriya inanma ihtiyacı duymuştur ve bunun soncunda bir çok tanrı ortaya çıkmıştır ve bu dinlerin getirdiği bazı genelgeçer bütün dünya tarafından kabul edilen kuralları vardır ve bu kuralalr dinlerden çıkmıştır mesela bütün din kitapları yalan söylemeyin zina yapmayın ananneize babanıza iyi davranın kavga etmeyin hırsızlık yapmayın der buda toplum ahlak ilkelerini oluşturur peki bütün dinler bunu söyklüyorsa neen islama değilde o dinleren birine inanmıyoruz diyecek olursanız ekstardan bunuda söyliyim bütün dinler yapam etme der ama islam dini bu kötülüklerden ansıl kurlucağınıda söyler.

0

evrensel ahlak ilkeleri insanlığın binlerce yıllık mücadelesinin sonunda elde ettiği soyut kavramların bütünüdür.soyut diyorum çünkü ,somut olarak döngüye giren bir çoğunluk yok ortada henüz.yalan söylememek,dürüst olmak,birşey çalmamak,şiddet kullanmamak,erdemli davranışlardan birkaç tanesidir.insanlık sadece bunları uygulasa dünya bugün daha yaşanılası bir yer olurdu kuşkusuz.evrensel insan hakları beyannamesi de bu ahlak disiplinlerinin yazılı deklarasyonudur özünde.örneğin,òrgütlenebilme hakkı bir insan hakkı olmanın yanısıra aynı zamanda evrensel bir ahlak ilkesidir.patron bu hakkı gasp etmeye kalkıştığında onun ahlaklı bir insan olduğundan söz etmek mümkün mü?çalışma hakkı örneğin,çalışmanızın engellenmesi veya iş verilmemesi en büyük ahlaksızlıktır.sizi başkalarına muhtaç ederek kişiliğinizi parçalarlar zira.barınma hakkınızı elinizden aldıklarında bu onları mega ahkaksız yaparken,sizi de her türlü kötülüğe açık hale getirir.kapitalist dünyanın tek ahlakı vardır o da paradır.

0

evrensel ahlak ilkeleri felsefenin ve hukukun ana temasını oluşturan disiplinler bütünüdür.kökeni antik yunan dönemine kadar gider.etik temalar felsefenin konusu iken davranışlar bilim alanının konusuna girer.iyilik,nezaket,sorumluluk üstlenme,ezilenlerin sesi olmaya çalışma,haksızlıklara isyan edebilme vicdani sorumluluğu ideal insan davranışları sayılmaktadır.

0

evrensel ahlak ilkeleri dünyada genel kabul görmüş ve bilim adamları tarafından araştırılarak bilimsel literatüre girmiş ilkelerdir. buna göre her insan hür ve özgürdür. kendi ahlak gelişimini tamamlamıştır ve bu gelişim sonucu olarak kendi ahlak ilkelerini belirleyebilir der kolhberg. bu ilkelerin başında adalet, insan hakları, özgürlük gibi soyut kavramlar vardır ve bu ilkeler kanunların üstündedir. bunlara uyulması zorunludur ve uyulmadığı takdirde cezayı gerektirmektedir. insan insana, insan olduğu için değer vermelidir ilkesi en önemli ve yüce değer olarak kabul edilmektedir. çeşitli görüşler ortaya atılmıştır ve bazı bilim adamlarına göre, yüce varlık insandır. insan canı söz konusu olduğunda kurallar ihlal edilebilir. bu konuma gelen kişi evrensel ahlak ilkesi olarak en üst seviyeye ulaşmış demektir ve kendini gerçekleştirmiştir. bütün bu kurallar insanca bir hayat sürmek için konulmuştur.

0

evrensel ahlâk yasaları
insanların belirli bir düzen içinde rahat sağlıklı huzurlu bir ortamda yaşayabilmeleri için yine insanlar tarafından oluşturulmuş ve kuralları insanların faydasına olup belirlenmiş kurallardır.

0

bence en evrensel ahlak yasası başkasına zarar, rahatsızlık vermemektir. mesela yolda müzik dinlemek ahlaksızlık değildir ama yolda diğer insanları rahatsız edecek sesde müzik dinlemek ahlaksızlıktır

0

ahlak kuralları bence, kalabalıkların benimsediği ve zamanla alışkanlık haline getirdiği aksinin yanlış oladuğuna inanarak diğer indanları da bu kurallarla yaşamalarının daha doğru olacağına ikna ettiği davranışların bütünüdür.evrensel olan ahlak kurallarıda tüm dünyadaki insanların çoğunluğunun kurala uyulmaz ise yanlış olarak kabul ettiği hırsızlık,canlı öldürmek,çıplak gezmek,saygısızlık,pis yaşamak,tecavüz,zorbalık,hak yemek gibi birçok konular temel ahlak kurallarıyla oluşmuştur.insanlığın deneye deneye aklını kullanarak doğru davranışı bulduğu bu evrensel ahlak kuralları herkes için değerlidir

0

belli bir kısıtı yoktur . kişi vicdanının elverdiği ölçüde hareket eder . kendisine yapılmasını istemediği şeyi başkasına yapmaz . etik davranışlarda bulunur.
bu kurallar dünya çapında kabul edilebilir olgular olduğu için evrensellik kazanmıştır.
yaşlılara yardım etmek, hayvanları sevmek , küçük düşürücü davranışlarda bulunmamak vb. bu tarz kurallar arasında nitelendirilebilir.

0

evrensel ahlak ilkeleri yazısız olan ancak insanların kendilerini buna riayet etmek zorunda hissettiği kurallar bütünüdür. bu kurallara uymamanın hukuk önünde bir yaptırımı yoktur ancak toplumdan dışlanma şeklinde sonuçları ortaya çıkabilir. evrensel ahlak kurallarına belli başlı örnekler verecek olursak, yere tükürmeme, kalabalık ortamlarda sesli konuşmama, pijamayla sokağa çıkmama...