0

dine dayalı ahlak kuralları demek, bir toplumda hangi din öğretisi daha fazla ise ona paralel olarak oluşturulmuş olan ahlak kurallarıdır. birçok dinde ortak olan ahlak kuralları vardır. bunlardan bazıları: adam öldürmek, hırsızlık yapmak, yalan söylemek, işkence yapmak gibi... bu saydığımız günahlar ve daha birçok günah ahlak dışıdır. özellikle yalan söylemek ve hırsızlık yapmak toplum tarafından kabul edilebilecek bir durum değildir. bizim dinimizde ise ahlak kurallarının temelinde toplum olarak ortak kabul ettiğimiz öğretiler mevcuttur. ahlak kurallarının temelinde kur'an-kerim ve peygamberimizin hadisleri vardır. bunlara uygun olarak ahlak kuralları oluşturulmuştur. dine dayalı ahlak kuralları bu çizgide oluşmuş olan kurallar bütünüdür. ahlak kuralları bazı toplumlarda bazı konularda farklılık gösterebilmektedir.

1

dine göre ahlak kuralları peygamber efendimizin sünnetleridir. bir inanmışın sembolü olan sünnetlerde ahlak kuralları vardır. mesela iyi insan olmak yada temiz insan olmak bunları yapan allaha teslim olmuştur.

0

ahlak kuralları toplumun kendi arasında zamanla oluşan ve genellikle yazılı olmayan kurallardır.dine dayalı ahlak ise toplumdaki yaygın inanışın göz önünde bulundurulmasıyla oluşan ahlaktır.

0

dine göre ahlak kurallarını biz daha çok peygamber sas sünnetlerini uygulayarak yaparız diğer yandan görgü kuralları eğitimle olur yerlere çöp atmamak tukurmemek toplum içinde yüksek sesle konuşmamak gibi dinimizdede temizlik imandan gelir denir bu anlamda çevremize kendimize karşı temiz olmamız gerektiğini vurgular peygamber sas hiç kahkaha atarak gulmemistir bu da toplum içinde yüksek sesle gulmemeye ve konuşmamaya örnektir