0

dünyanın 7 harikasından biridir. cennet tasvirini yapilastirmak gibi ciddi bir iddiayla yola çıkan şah'a 2000 farklı model gösterilmiş seçilen model icin 21 yıl boyunca 22000 işçi çalışmıştır. babür imparatoru şah cihan'in 7 eşinden en çok sevdiği hanımı 14. çocuğunu dogururken hayatını kaybeden mümtaz mahal anısına yaptırılmıştır.

0

dünyanın yeni yedi harikasından biri olan tac mahal muazzam güzellikte bir camiidir. her yıl hindistan'a çok sayıda turist çekmektedir ve yapılmasının hikayesinde hüzünlü bir aşk vardır.

arkasında büyük bir emek vardır. 21 yılda 22.000 işçi çalışmıştır inşaatında. dünyanın en çok masraf yapılarak ortaya çıkarılan eserlerden biridir. günün her saatinde güneşe göre faklı bir renk alması en önemli özelliklerindendir. dünyanın her yerinden malzemeler götürülmüştür inşaatında. türkiye'den giden bitkiler de bahçesini süslemektedir. çin,tibet, arap ülkeleri, afganistan gibi yerlerden fillerle tonlarca taş taşınmış ve binada yerlerini almıştır. eserin mimarının iranlı olduğu biliniyor. kubbeleri ise mimar sinan'ın öğrencileri tarafından yapılmıştır. yazılarda da osmanlı hattından örnekler vardır.

babür imparatoru şah cihan'ın eşi mümtaz için yaptırdığı bir eserdir bu şaşaalı eser... mümtazla beş yıllık bir aşkın sonunda evlenmişlerdir. şah cihan sevgili eşine "mümtaz mahal" adını vermiştir. anlamı, sarayın mücevheridir... tac mahal de sarayların tazı anlamındadır. sarayın tamamında tam bir simetri esastır. sadece şah ve sultanın mezarlarının büyüklüğü farklıdır. şah cihanın mezarı sultan mümtazın mezarına göre oldukça büyüktür.

mümtaz sultan, şah cihan'ın 14. çocuğunu doğururken ölmüştür. en sevdiği eşinin hatırasına bir eser yaptırmak isteyen şah cihan, kendisine sunulan 2000 civarındaki proje içinden bugünkü tac mahali seçmiş ve hiç bir masraftan kaçınmadan bir şaheser yaptırmıştır.

tac mahal'in inşaatı bittikten sonra şah cihanın saltanatı oğlu tarafından devrilmiştir. ömrünün sonunu tac mahale bakan bir odada hapis olarak yaşamıştır.

0

dünyanın 7 harikasından biri olan muhteşem yapıdır . geleneksel gezilerde oldukça duyarız tac mahali . taç mahal bir babür imparatoru şah cihan’ın 7 eşi olan hanımı 14. çoçuğu doğururken hayatını kaybeden mümtaz mabel anısına yaptırılmıştır . ne eşler var dimi gerçi bunu eşine hayattayken yaptırsaydı kadın daha memnun olurdu diye düşünüyorum