0

sanırım hiçbir padişahın resmi kullanılmamış türk lirasında garip bir vefasızlık olabilir

-1

yirmi türk lirasi üzerinde mimar kemalettın bey var 19-20 yüzyıl kavşağı mimaride neoklasık denen devirdir. bütün ülkelerin mimarları içinde klaıkk y gotik'ini, bizans ve morık (kuzey afrika) geleneğini, rusya'da olduğu gibi novgorod-moskova mimarisini taklit eden büyük mimarlar vardır. mimar kemalettin bey'in yeri var mıdır? yoktur. oysa; toplumun eserleriyle ebediyen iftihar edeceği bütün dünyada tanınan mimar sinan yok sayılmış. böyle bir garabet olur mu .elli türk lirası üzerinde fatma aliye hanım var. ahmet cevdet paşanın kızıdır. bu banknota büyük tarihçi ve büyük hukukçu ahmet cevdet paşa'nın resmini konulsaydı anlaşılır yanı olabilirdi. araştırmalarda türk kadını temsil edebilecek saygınlığı yok. şüphesiz türk kadınının tarihinde öbür öncülerin arasında yeri vardır ama en önde değildir.

beynelmilel bir entelektüel kişiliğe sahip, hindistan kurtuluş mücadelesinde bile adı geçen halide edip niye ihmal edildi acaba!

niçin ilk pilot sabiha gökçen, ilk akademik ressamlarımızdan mihri müşfik hanım düşünülmedi?

fatih sultan mehmet gibi büyük bir fatih, çağ açıp kapayan, mareşal ve bir rönesans entelektüeli ve senyörü banknotlarda yok.türk mimarı denilince akla ilk gelen mimar sinan da yok. dünya haritacılığın simgesi olarak kabul edilen piri reis'in portresi yok.
seyahatnamesi ile devrin yaşamını, şehirleri, insan profilini yansıtan katip çelebi de yok.
muhteşem kanuni sultan süleyman da paralarda yok. oysa onun kocaman heykelini macarlar zigetvar sahrasına diktiler. kudüs'te surboyu caddesi onun adını taşıyor. türkiye’de ise ne heykeli var ne paralarda portresi..