0

çünkü arazi durumu,nüfus durumu,olanak durumu şartlar bunu gerektiriyor.eskiden her yer hayvancılıkla uğraşıyordu köyden şehire göç bunun başlıca sebeplerindendir.

0

yükselti batıdan doğuya doğru artmaktadır. tarım batıda yaygın, hayvancılık ise doğuda yaygındır. bunun sebebi ise yükseltidir bundan dolayı hahvancılık yapılmaktadır.

0

arazi şartları meraların bol olması sanayinin gelişmemesi insanlar sanayi olmayınca çok insan hayvancılık yaparak geçimini sağlıyor

0

doğu anadolu bölgesinde yüksek dağlar vardır ve doğu anadolu bölgesi'nin yükseltisi oldukça fazladır. bu yüzden hem soğuk hem de sert karasal iklimin etkili olduğu bir bölgedir. bu bölgede yetişen meyve sebzeler kışa dayanıklı olmak zorundadır. bunun haricinde iklimin soğuk olması, yükseltinin fazla olması, sert karasal iklimin olması, yaz yağışlı olduğu için uzun çayırların olması büyükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. burada yaşayan insanlar bu yüzden büyükbaş hayvancılıkla uğraşmaktadır. çünkü yapacak başka bir şey yok. yaz yağışlı olduğu için yazın güneşte olgunlaşması gereken sebze ve meyveler yeterli miktarda yetişemiyor. bu yüzden de insanları büyükbaş hayvancılık yapmaya itmiştir. özellikle erzurum ve kars yöresinde büyükbaş hayvancılık yoğun şekilde yapılmaktadır. geliri oldukça fazladır. mera hayvancılığının yoğun şekilde yapılması yine iklim ile alakalı olan bir durumdur.

0

ülkemizin her bölgesinde hizmet sektörüne ihtiyaç olduğundan tarım ve hayvancılık yapan kesimi yüksek yağış ve özellikle üst kesimlerde gür meralar olması mera hayvancılığına iter. fakat engebeden dolayı otlatma imkanları kısıtlı olduğu için özellikle de tarım ve hayvancılık işini tercih edenlerin yaşadığı yerler engebeli olduğu için küçükbaş hayvan açısından bu bölgeler elverişli değildir. bu yüzden hayvancılık çoğunlukla büyükbaş hayvancılık üzerine kurulmuştur.

1

yükselti ve iklimin büyük etkisiyle büyük baş hayvan yetiştiriciliği mümkün olmakta

0

doğu anadolu bölgesinde hayvancılık| yapılmasının en büyük sebebi yükseltilen kaynaklanıyor. doğu anadolu bölgesi tarım yapmaya elverişli değildir. çünkü daha çok dağlık bölgelerden oluşur. bunun için büyükbaş hayvancılıkla uğraşılıyor.

0

mera bir bölge olması yani rakımın yüksekliği ile yeşillik çayırlardan dolayıdır.