0

1.platon'un varlık anlayışı
platon'a göre iki alan vardır. ilki idealar evreni diğeri fenomen alanıdır. gerçek ve asıl nesne idealar evreninde bulunur. fenomen alan yani yaşadığımız gördüğümüz evrende ise ideaların birer gölgesi yani kopyası bulunur. örneğin bir çicek şeklindeki kurabiye kalıbından bir sürü kurabiye elde edilir. gerçek olan o kurabiye kalıbıdır ve idelar evreninde tek bir örneği bulunur ama diğer ortaya çıkan kurabiyeler ondan türemiştir ve onun kopyasıdır bu ise fenomen alanında bulunur.
2. platon'un bilgi anlayışı
platon'a göre gerçek bilgi idelar evreninde bulunur. burdaki bilgi doğuştandır ve akıl yolu ile kavranır. fenomen alanında ise bilgiler gerçek degil sadece bize tahminde bulunmamızı saglayan bir araçtır. örneğin hiç inek görmemiş bir insan ineğin gölgesini görse ineğin az çok dört ayaklı boynuzlu bir şekli olduğunu tahmin eder ama kesin bilgiye ulaşamaz. sadece tahminde bulunur. kesin bilgiye ulaşmak için akıl yolu ile ineğin idealar evrenindeki görüntüsüne ulaşması gerekir.
3. platon'un sanat anlayışı
platon'a göre sanatçı eğer ki idealar evrenindeki varlığın resmini yapabilirse eser muhteşem olur. ama eğer fenomen alanındaki kopyanın resmini yaparsa bu kopyanın kopyası olacağı için değerli sayılmaz.
4. platon'un siyaset anlayışı
platon'a göre iyi,güzel ve doğru bir hayat yaşamak icin devletin başına filoziflar gelmelidir.
5. platon'un ahlak anlayışı
platon'a göre ahlakın kaynağı mutluluktur.

0

platon iddialar dünyası devlet kitabı, filozof sonuçta ve tesbiti bana göre mükemmel gerçekten adam bulduğu makamı hakediyor.