0

karl marx komünizmin kuramsal kurucusudur ama kendisi koyu bir dindardır.19 yüzyılda yaşamış bir filozof ve devrimcidir. diyalektik materyalizm maddeciliğe dayanır metafiziğe zıttır ama karl marx'ın koyu dindarlığı ile materyalizm felsefesinin reddettiği metafiziğe karşı olması büyük bir tezat oluşturur. diyalektiğin ilkelerinden bahsedecek olursak şunlardır :
1. diyalektik materyalizme göre her şey birbirine bağlıdır örneğin hiçbir duaları tek başına gerçekleşmez çevresindeki olaylardan bağımsız olarak düşünülemez.çevresindeki olaylarla bütün değiştirilirse olaylar daha anlamlı bir şekilde açıklanabilir.
2. her şey durum değiştirir.
diyalektik materyalizme göre her şey değişir kimi şeyler doğar kimi şeyler dağdır kesintisiz yenilenme ve gelişme durumu olduğu kabul görür bu nedenle diyalektik yöntem sadece ilişkileri değil hareketleri, değişmeleri,gelişmeleri ve ortaya çıkış ve kayboluşları dikkate alır. buna karşı metafizikçiler ise hiçbir şeyin değişmediğini her şey yerin durgun her şeyin değişmez olduğunu savunur.
3.nitel değişiklik
diyalektik materyalizme göre önemsiz olan küçük görülen değişimler büyük değişimlerin başlangıcıdır.nice ldeğişimlerin birikimi sonucu nitel değişim gerçekleşir. bize göre sıradan bir olay çok çarpıcı bir olayın başlama nedeni olabilir.
4. zıtların savaşı
tek tek materyalizme göre doğadaki nesneler ve olaylar birbiriyle çelişkili içerir. her şeyin olumlu ve olumsuz bir yanı her şeyin bir geçmişi ve geleceği olduğunu savunur.
islami kesime göre karl marx'ın komünist anlayışı deccaldir. yani kıyamet alametlerindendir.

0

karl maxin diyalektik materyalizmi maddeciliğe dayanır .