0

müzik, kulağa hoş gelen sesler dizisi, eskilere ait müzikler.musiki kısaca bir düşü, bir hissi, bir duyguyu açıklmam yapmak için ahenkli seslerin belli bir akış şeması içerisinde ritimli ya da ritimsiz olarak bir araya getirilme sanatıdır. musikinin kelime kökeni latinceye kadar dayanmaktadır. latincede kök kelimesi "musica" olarak tanımlanmaktadır.
ses üzerine kurulmuş bir sanat olan "musiki" kelime olarak yunanca'dan alınmıştır. yunancada müz lerin sanatı manasında "musike" kelimesi latinceye "musica",arpçaya "musıkıy" şeklinde geçmişitr. bizde bu kelimeyi musiki şeklinde kullanmaktayız. umumi olarak "sesleri kulağa hoş gelebilecek şekilde tertip etme sanatı" olarak vasıflandırılan musikiinin bir çok tarifi yapılmıştır. mevlana celaleddin rumi musikiyi " allah aşıkları için ruhun gıdası olmuştur. zira musikide sevgili ile kavuşma ümidi vardır." şeklinde tarif ederken allah aşıkları için ruhani bir gıda olduğuna işaret etmiştir. musikimizin dahi bestekarlarımızdan abdulkadir maraği de şu tarifi yapmıştır " ikaa edilen usulattan herhangi birisiyle tertib olunmuş ve kulağa mülayim gelen nağmelerin cem edilmiş haline musiki denir." büyük islam mütefekkiri imam-ı gazali de musikiyi " baharın ve ezharının , udun ve evlatlaırnın tahrik edemediği kimsenin mizacı okadar fasiddir ki ilacı yoktur." şeklinde tarif ediyor. nihayet büyük türk ahlakçılarından kınalızade ali efendi , öneminide beyan ederek musikinin mannasını şu şekilde ifade ediyor " her kim nağme*i tayyib ve acaz-ı hub anda tesir icra eylemeye, o kimse dairei insaniyetten hariçtir. belki dairei hayvaniyetten de alçak ve insanı kamil katında cemadı mutlaktır."
islamadan önce türklerde musiki ve şiir daima yanyana görülmektedir. ozai kam , bahşi adları ile anılan kişiler toplantı ve merasimlerin vazgeçilmezi müsikişinasları ve şairleri idiler. türkler islamiyeti kabul ettikten sonra da musikii özelliklerini korudu. daha sonralarıda islam medeniyeti içinde önemli bir mevkiye sahip olmuştur.

1

musiki, kulağa hoş, zarif ve güzel gelen sesler topluluğuna denir. aslı yunancadan gelen müsiki, arapça'da musıkıy olarak geçer. musiki ses bestelerinde ve şiirlerde kullanılır.

0

musiki müzik demektir. türk sanat musikisi, türk halk musikisi gibi örnekler verilebilir.