0

yağış tipleri üçe ayrılır bunlar konveksiyonel yağışlar ,yamaç yağışları ve cephe yağışları. özellikle bu yağış tipleri coğrafya dersinde hocanın çok göstermiştir ki lise zamanlarımızda. konveksiyonel yağışlar genellikle ilkbahar ve yaz aylarının başlarında görülür.bu yağışlar bildiğimiz aynı yağmurun yağması şeklinde oluşur sıcak yukarıya doğru buharlaşıyor ve soğumaya bırakıyoruz buharlaştırıcı yağmur oluşturuyor genellikle bu tür yağışlar yağmur oluşturur.daha çok ülkemizde karadeniz bölgesinde çok yorulur çünkü oraya çok fazla yağmur yağıyor her gün yağmur yağıyor aslında. dünyada ise ekvator ve çevresinde daha çok görülen bir yağış tipidir. yamaç yağışları ise genellikle dağın yüksek yerlerinde meydana gelir.dağ boyunca yükselen sıcaklık yukarıya doğru buharlaşıyor ve hava kütleleri genellikle yağış bırakıyor dağın öbür tarafına geçince. genellikle anladıklarım bu kadar yamaç yağışları ile ilgili. götür yağışlar ülkemizde iç anadolu bölgesi'nde çok görülür. cephe yağışları gerçekten çok dikkat ettiğin bir yağış tipidir. nedense sürekli dikkatimi çekiyordu coğrafya dersinde.göztepe hem sıcak hem de soğuk hava kütlelerinin birleşmesi sonucu meydana geliyor bu gerçekten çok enteresan bir durum. bu yağış tipi genellikle orta kuşakta çok görülür.

0

yağmur denilince akla karadeniz bölgesi geliyor genel olarak
kâr denilince de doğu bölgeleri gelmektedir

0

üstünden ısınan havanın yükselerek soğuması soğuyan havada bağıl nem oranının yükselmesi ve doyma noktasına açmasıyla havadaki su buharı yoğunlaşarak yağış oluşturmasına biz yağış çeşitlerinden birisi anlamı altında inceleyebiliriz mümkün olduğunu düşünüyorum bunun görüldüğü yerlerde ise genellikle iç anadolu iç anadolu bölgesi oluyor orta enlemler yani ilkbahar ve yaz yağışları görebilmek mümkündür ekvatoral bölge yıl boyu da normal olarak bu şehirde seyretmesi normaldir cephe yağışları mız ise sıcak ve soğuk olaraktan söyleyebilmek mümkündür hava kütlelerinin karşılaşma alanlarında soğuk havanın üstüne cephe boyunca yükselerek soğur ve donma noktası doyma noktasına geldiği zaman ise yağış başlar bunun görüldüğü yerler ise aklıma geldiği kadarıyla orta kuşakta hem sıcak hem soğuk illeri bulunduğunu bilmekte fayda vardır akdeniz iklimleri bölgelerinde genellikle görebileceğimiz yerlerden biri olduğunu söyleyebilirim yamaç yağışları ise diğer bazı bildiğim kadarıyla orografik yağışlar anlamına gelmektedir bu da bir yamaç boyunca yükselerek soğuyan havadan bir anda nem taşıma kapasitesi azalıyor ve buna da biz bağıl nem yüksekliği için doyma noktasını açınca yağmur oluşturduğunu söyleyebiliriz bunu yağış çeşidi ise yamaçlardan oluşabilecek yağış çeşidi nerelerde görüldüğünü söylemek istersek genellikle muson asyası'nda ve kıyıya paralel uzanan dağ sıraları olduğu yerlerde görebilmemiz mümkün olduğunu düşünüyoruz bir de bulut iplerimiz vardır bu konuda onlar da önemli olan önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum mesela alçak bulutlar diyebiliriz orta bulutlar yüksek bulutlar 3 tane zaten bulut kümes vardır bunlardan yüksekliklere göre değiştiğini biliyoruz genellikle alçak bulutlarla ise koyu renkli bulutlar olduğunu bilmekte fayda var yoğunlaşmanın hızlandığı ve kısa sürelerde görülme zamanlarında oluşan bulut tipleri yiyebiliriz orta bulutları ise genellikle yoğunlaşmaya bağlı olarak oluşan bulutlar yani yükseltisi belli bir seviyede olan bulutlar anlamında da aklınıza gelebilir yüksek bulutlar ise bu seviyeli su buharı azlığına bağlı olarak bulutların görünüşleri diğer iki buçuk ne bakarak tüy şeklinde olduğunu görebilmek mümkündür bunlara genellikle farklı bir at olarak da kullanılan siroz adı veriyorlar sirrus adı altında inceleme de yaptıklarını duymuştum yoğunlaşma ürünlerimiz vardır bizim bir de en basitinden mesela yağmur olsun kar olsun dolu olsun çiğ kırağı kırç gibi diğer faktörlerin bizde vardır yağmur mesela havanın soğumasıyla yoğunlaşır bir anda birleşerek büyür ve ağırlaşır ve su damlacıkları halinde yere düşmes 0 derecenin altında aniden yani yoğunlaşmasıyla oluştuğunu biliyoruz genellikle görülebildiği zamanlar ise ilkbahar ve yaz aylarında görmek çok mümkündür gerçekten çok zararlı bir yağış tipi olduğunu söyleyebiliriz özellikle tarlalar bahçeler için mahsule zarar verdiğini söyleyebiliriz ve bu yüzden de bize dönüş olarak da pahalı bir şekilde dönüyor çünkü çok zarar verici bir yastıkta olsabahları görebilir bir görebileceğimiz

0

ksr yağışı olarak daha çok; iç anadolu bölgesi, marmara bölgesi, doğu anadolu bölgesinde ve güney doğu anadolu bölgesinde görülür. birde içlere doğru olan bölgelerde görülür. yağmur yağış tipi de daha çok; karadeniz bölgesinde, akdeniz bölgesinde ve ege bölgesinde görülür.