0

1919'da istanbul'da doğdu, 17 kasım 1982'de izmir'de yaşamını yitirdi. ankara devlet konservatuvarı tiyatro bölümü yüksek devresi'ni bitirdi. ankara devlet tiyatrosu'nda oyunculuk, ankara radyosu'nda spikerlik yaptı. ege üniversitesi tiyatro bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı, izmir devlet tiyatrosu müdürlüğü yaptı. bu görevi sırasında konser, film gösterisi, edebiyat toplantısı, açıkoturum gibi etkinliklerle devlet tiyatrosu'nu bir kültür ve sanat merkezi haline getirdi.

ilk şiirleri 1938'de servetifünun-uyanış dergisinde çıktı. adımlar, ataç, dost, kaynak, pınar, yeditepe, yürüyüş, varlık gibi dergilerde şiirleri yayınlandı.

yeryüzü dergisinde yayınlanan "önce-sonra" şiiri nedeniyle türk ceza kanunu'nun 142. maddesine aykırı davranmaktan yargılandı ve aklandı.

1950'den sonra tiyatro incelemeleri ve eleştirileri de yazdı. stanislavski'nin "bir aktör hazırlanıyor" ve "bir karakter yaratmak" eserlerini türkçe'ye çevirdi.

1940 kuşağının toplumcu şairleri arasında yer aldı. ilk dönem yüksek sesli, söylevci tarzda şiirler yazdı. zamanla toplumsal konulardan bireysel duygulara yöneldi. humor ve sevgi öğelerinden yararlandı. günlük dil ve kimi zaman argo kullanarak mizahi şiirler de yazdı.

suat taşer'in eserleri:
şiir:
bir (1942)
1943 (1943, fethi giray'la birlikte)
hürriyet (1945, ömer faruk toprak'la birlikte)
merhaba (1952)
haraç mezat (1954)
ikinci kurtuluş (1960)
hayret bey'in serüveni (1968)
evrende ellerimiz (1968)
tiyatro:
aşk ve barış (1961)
deli dumrul (1962)
inceleme:
üç duvarlı dünya (1951)
tiyatro meseleleri (1953)
bir dünya ki (1956)
konuşma eğitimi (1978, 1987)

0

1919 'da istanbul da doğdu 17 kasım 1982 de izmirde yaşamını yitirdi.ilk şiirleri 1938 de servetifunun uyanış dergisinde çıktı. okuduğu okul ankara devlet konservatuarı tiyatro bölümü yüksek devresini bitirdi.ankara devlet tiyatrosunda oyunculuk ankara radyosunda spikerlik yaptı adımlar,atac, dost, kaynak ,pınar yeditepe yürüyüş, varlık gibi dergilerde şiirleri yayınlandı. yeryüzü dergisinde yayınlanan once_sonra şiiri nedeniyle türk ceza nedeniyle türk ceza kanununun 142. maddesine aykırı davranmaktan yargılandı ve aklandı. 1950 sonra tiyatro incelemeleri ve eleştirileri de yazdı.

0

edebiyatta en çok beğendiğim eserleri ile çok memnun oldum kişilerden biri de suat taşer dir.1991 yılında dünyaya gelmiştir1982 yılında ise vefat etmiştir.hayata gözlerini yumdu onu söylemek istedim .ilk şiiri 1938 yılında serveti fünun dergisinde yayınlandığını biliyoruz.adımlar,ataç,dost,kaynak,pınar,yeditepe,yürüyüş,varlık gibi dergilerde de şiirleri yayınlandığını bilmekteyiz.yayınladığı dergilerde genellikle önce sonra şiiri nedeni ile yargılandı ve atanmış bir kişi olarak karşımıza çıkmaktadır.suat taşer 1940 kuşağının toplumcu şairleri arasında yer almış bir kişi olduğunu bilmekte fayda var diye düşünüyorum.kumar ve sevgi ögelerinden bol bol yararlanan bir kişiliktir.kendisi günlük dil ve kimi zaman argo kelimeler kullanmış şiirlerinde genel olarak yazdığı şiirlerde.ilk dönem yüksek sesli söylevci tarzlarda şiirler yazan bir kişiydi kendisi yazdığı yakıtlar arasında iyi aklıma geldiği kadarıyla şiirlerinden bazılarının sizlere saymak isterim bir,hürriyet,merhaba,haraç,mezat,2 kurtuluş,hayrettin in serüveni,evrende ellerimiz gibi gerçekten önemli şiirleri bulunmaktadır. bu şiirleri gerçekten her defasında okumaktan mutluluk duymuşumdur.gerçekten mükemmel konulara dokunduğunu düşünüyorum yaptığı yapıtlarda oyun alanında ise savaş ve barış ve deli dumrul işlemiştir.incelemeye bakımından düşünecek olursak da üç duvarlı dünya tiyatro meseleleri bir dünya ki konuşma eğitimi gibi inceleme alanında genellikle yazılar yazdığını görebiliyoruz.yazarımızın suat taşer gerçekten benim için çok önemli bir kişi diyebilirim.çünkü yazdığı şiirlerin geneli benimle alakalı yani benimle ilgili bahsediyormuş gibi hissediyorum.gerçekten yaşadığı olaylar olsun yayınladığı dergiler de genellikle araştırmalarında gerçekten çok ünlü dergiler olduğunu görebiliyorum.özellikle pınar ve yeditepe dergileri gerçekten çok önemli şiirleri ve severek okuyabildiğim şiirlerini arasında yer aldığını söyleyebilirim. hayatı kişiliği araçları gerçekten oldukça uzun bir dönem yaşadığını görebiliriz diye aşağılara bakarak bazıları 30-40 yıl yaşayabiliriz. gerçekten uzun süre yaşayabildiği için ben mutlu oldum severek hala arada şiirlerini okuyorum.sizlere de tavsiye edeceğim iyi söyleyebilirim.gerçekten mükemmel bir şehir olduğuna günümüzdeki şiir yazan şairler a bakarak gerçekten çok kaliteli bir iş karşımızda o da gerçekten suat taşer olduğunu düşünüyorum 1940 yılında toplumcu kişilik arasında yer aldığı için bu şehir benim için gerçekten ayrı bir yer alıyor kafamda yani düşüne bildiğim kadarıyla diğer şairler de aslında öyle ama bu şahin'e farklı yönlerden biri bence bu olması gerek diye düşünüyorum.sizlere de tavsiyem genellikle bir tane de olsa şiirini okumanız taraftarıyım.gerçekten memnun kalabileceğiniz bir yazar olarak karşınızda duracağını düşünüyorum gerçekten bunun için tavsiye edebileceğim eserlerinden biri ikinci kurtuluş şiiri sizleri gerçekten kendine bağlayacağını tahmin edebiliyorum.az buçuk olsa da hayatı boyunca hep acı içerisinde geçtiğini görebiliyorum yazdığı.