0

modern fizik
büyük kütleli ve küçük hızlı cisimleri inceleyen ve bunların hareket enerji ilişkilerini açıklamaya çalışan fizik alanına klasik fizik denir.
atom ve atom altı parçacıklar seviyesindeki küçük kütleli büyük hızlı parçacıklara ışık hızına yakın hızlarda hareketlerini inceleyen fizikd alına modern fizik denir.
modern fizik kuantum fiziği atom ve çekirdek fiziği katıhal fiziği gibi alt alanlardan oluşur.
duran ya da sabit hızla hareket eden yani ivmesiz gözlem çerçevesine eylemsiz referans sistemi denir.
evrende mutlak eylemsiz referans sistemi yoktur. çünkü üzerinde bulunduğumuz dünya ve diğer gök cisimleri sürekli dönme hareketi yaptığından ivmeye sahiptir.
bununla birlikte yeryüzündeki hareketler incelenirken dünya eylemsiz referans sistemi olarak kabul edilir.
michelson morley deneyi
on dokuz yüzyılda ışığın bir elektromanyetik dalga olduğu fikri kabul görünce ışığında diğer mekanik dalgalar gibi yayılması için bir ortam gerektiği düşünüldü .bu yüzden tüm evrenin esir ile kaplı olduğunu var saydılar michelson morley ama yanılıyolardı tam tersi evrenin esir yani karanlık madde ile kaplı olmadığını kanıtladılar. modern fiziğin kurucusu einstein diyebiriz ortaya attığı görellilik yani izafiyet teorisi uzunluk kısalması ve zman genişlmesi gibi terimler ortaya atmıştır tabi ki sonrasında gelen fotoelektrik olay bunlarda modern fiziğin gelişmesini sağlamıştır. de broglie dalga boyu da modern fiziğin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

0

modern fizik fiziğin daha küçük parçalarının ışık hızına yakın şekilde inceleyen bilim dalıdır. modern fiziğin öncüsü newton'dur.