0

ilk osmanlı denizcisi barbaros hayerttin paşadır. asıl adı hızır'dır. hayrettin lakabuını kendisine yavuz sultan selim vermiştir. kızıl sakalından dolayı batılılar "barbarossa"dedikleri için bu isimle tanınmıştır.

yaptırdığı bir gemi ile selanik, midilli ve eğriboz arasında ticaret yapmıştır. rodos şövalyelerinin esir ettiği abisi oruç reisi kurtarmış ve daha sonra aibsi ile birlikte denizcilikle uğraşmışlardır. şehzade korkut'un daha sonra da yavuz sultan selim'in korumasına girmişlerdir. yavuz'un isteğiyle akdenizde çeşitli görevlerde bulunmuşlardır. cezayir'i alarak padişah adına hutbe okutmuştur. bu nedenle yavuz'un memnuniyetini kazanmış ve hayreddin adını almıştır.

küçük bir gemi ile başladığı denizcilikte kaptan_ı deryalığa kadar yükselmiştir ki bu görev günümüzde donanma komutanlığına denk gelmektedir. osmanlı donanması barbaros hayreddin paşa döneminde en güçlü seviyesine ulaşmıştır. yetiştirdiği denizciler sayesinde ölümünden sonra da osmanlı donanması uzun süre gücünü korumuştur. akdenizde hemen her ülkeye gittiğinden bir çok dil de bilirdi.

kanun sultan süleyman'ın emri ile anılarını yazdırmıştır. kendisinin anlatııkları bir görevli tarafından kaleme alınmıştır. yakın zamana kadar basılmamış olan bu eser, "barbaros hayreddin paşa'nın hatıraları" adı ile iki cilt olarak basılmıştır.

0

ilk osmanlı denizcileri piri reis ve barbaros hayrettin paşa dir.

0

ilk osmanlı denizcisi barbaros hayrettin pasa