1

bildiğim kadarıyla mohaç savaşı kanuni sultan süleyman 'ın ordusu ile haclılar arasında yapılmış bir savaştır. hatta kanuni sultan süleyman ordunun başım da yer almamıştır ve ordu denmeyecek kadar az sayıda bir öncü birlik diye tabir ettiğimiz bir birlikle haçlı lar arasın da mohaç meydanın da yapılmış bir savaştır. sonucun da büyük bir zafer kazanılmıştır.
hatta savaş şöyle olmuştur. haçlı ordusu kanuni yi yok etmek icin bir araya gelmiş ve avrupa dan yola çıkmıştır. bunu duyan kanuni sultan süleyman 'ın öncü birlikleri ne haçlıları gözlemeleri ve ne durum da olduklarını belirlemek için öncü kuvvet gönderilmiştir. daha sonra öncü birlikler macaristan yakınların da haclıların gece dinlenmek için mola verdiklerini fark etmişler dir .
ve geri dönüp yardım isteseler iş işten geçeceği için öncü birliklerin başın da bulunan komutanın takıma ile haçlılara gece uyurken saldırılması planlanmıştır. daha sonra yardım çağırmaktan vazgeçen öncü kuvvetten bir kişi ayrılarak öncülerin sağ çıkmamaları halin de kanuni sultan süleyman a haber vermek için istanbul a bütün haclıların bütün durumlarının yazıldığı bir mektup ile gönderilmiştir .
daha sonra öncü birlikler de sabahı bekleyerek saldırıya hazırlanmış lar dir . sabah vaktine yakin öncü birlikler haçlılara saldırmış ve bütün haçlı ordusunu kılıçtan geçirmiştir. ve çok az sayıda bir birlik ile büyük bir zafer kazanılmıştır. ve bu zafer tarihe mohaç zaferi olarak kazınmıştır. bildiklerim bu kadar. herkese kolay gelsin. bol kazançlar. yarışma da da başarılar dilerim.

0

kanuni sultan süleyman zamanında yapılmış bir savaştır. tarihte en kısa sürede biten savaştır.