0

bayaramilik tarikatının kurucusu hacı bayram velidir. osmanlı devletinin 2. murat döneminde ankara'da yerleşmiş ve tekkesini burada kurmuştur.

2. murat tarafından değer verilmiştir kendisine. hatta kendisine bağlı olanlara vergi verilmeyeceğini ferman etmiştir. bu fermandan sonra herkes hacı bayram veliye ve tarikatına bağlanmaya başlamıştır. iş o kadar çığrından çıkmıştır ki artık vergi alacak vatandaş bulamaz olmuştur devlet...bunun üzerine hacı bayram veliden gerçek müridlerini sahtelerden ayırması istenmiştir. bunun üzerine hacı bayram veli müridlerini çağırmıştır. bir çadırın önüne elinde bir kurban bıçağı ile çıkmıştır. kendisine bağlı olanların tek tek içeri gelmesini istemiştir.bıçaktan korkanlar tereddüt etmiştir. bbir kişi içeri girmiştir bir şekilde. girişinden kısa süre sonra çadırdan dışarı oluk oluk kan akmıştır. dışarıdakiler içeri girmiş olan müridin kurban edildiğini görüp uzaklaşmak istemişlerdir. bir de hacı bayram veli kanlı bıçağıyla tekrar kapıda görününce bir iki kişi dışında kimse kalmamıştır. böylece gerçek müridlerinin sayısı da anlaşılmıştır.

hacı bayram velinin talebesi akşemsettin ile birlikte 2. murat'ı ziyareti bir ziyareti sırasında 2. murat kendisine istanbul'u alıp alamayacağını sormuştur. hacı bayram veli de "sultanım biz fethi göremeyiz ama benim talebem akşemsettin ile sizin beşkite yatan şehzadeniz görecektir." mealinde konuşmuştur. o an için beşikte henüz bir bebek olan fatih sultan mehmet yatmaktadır.

0

bayramilik tarikatının kurucusu hacı bayram-ı veli'dir. ankaara' da kurulup anadolu'ya yayılan bir tarikattır.