0

allah tarafından 4 büyük melek yaratılmıştır. bu melekler insanlara gönderilmiş meleklerdir. azrail insanların canını almakla görevli olan dört büyük melekten bir tanesidir.azrail melek ise eceli gelen insanların canını olarak gökyüzüne yükseltir .cebrail allah'tan aldığı vahiyleri hazreti muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'e ileterek aracılık yapmıştır. hatta hira dagina gelip peygamber efendimize oku diye emretmiştir. peygamber efendimiz ben okuma bilmem deyince onun kemiklerini sıkarak korkutmuştur.peygamber efendimiz de ben okuma bilmem deyince cebrail orada alak suresini peygamber efendimize vahiy olarak getirmiştir. dört büyük melekten biri olan mikail doğa olaylarını yöneten melektir. doğa olayları ile ilgilenerek deprem, sel gibi olaylarla ilgilenir mevsimleri ayarlar .israfil ise kıyamet gününde sura üfleyecek melek.kıyametin yaklaştığı sırada sure üfleyen melek israfil'dir.

0

melekler gunah islemeyen sadece allaha ibadet eden nurdan yaratilmis varliklardir bir cok melek vardir dort tane buyuk melek vardir bunlar cebrail allahtan aldigi emirleri peygamberlere goturur mikail doga olaylarini idare eden melektir azrail olum melegidir israfil kiyamet gunu sura ufleyerek olan melektir

1

melekler yüce allah'ın yarattığı varlıklarındandır. onlar yemezler, içmezler, erkeklikleri ya da dişilikleri yoktur. onlar nurani varlıklardır. sürekli allah'a ibadet ederler. biz melekleri göremediğimizden onları bir gayp varlıklar olarak adlandırabiliriz. bilinen melekler ise şunlardır;
cebrail melek; cebrail melek, vahiy meleğidir. yani allah cc'den aldığı emirleri peygamberlere iletmekle görevlidir. sevgili peygamberimize ilk vahiy getiren cebrail aleyhisselam'ın ilk vahyi "oku" olmuştur.
mikail peygamber; doğa olaylarına yönelik olan yağmurun, karın yağdırılmasında, fırtınanın çıkarılmasında, rüzgarın estirilmesinde, yani kısacası tabiat olayların yaşanmasında görevli bir melektir.
israfil melek; bu yalan dünyanın sonu geldiğini bildiren birinci sur üflemesi ile görevli melektir. sonra tekrar ikinci sür üflemesi ile insanların tekar dirilmesine vesile olan melektir.
azrail melek; insanların zamanı geldiğinde nerede olursa olsun o insanın canını almakla görevli melektir.
kiramen ve katibin melekler; bu melekler ise insanın omuzlarında bulunan, insanların iyi ve kötü hallerini yazan meleklerdir. yani insanların sevap ve günahlarını kaydeden meleklerdir.